用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 yw and tsl 不是神級?
樓主: boyboy_mama
go

yw and tsl 不是神級?   [複製鏈接]

引用:Quote:calbee6+發表於+13-12-30+16:29+太極

原帖由 little_yolky 於 13-12-30 發表
我會揀鮮魚行年年第一。鮮魚行校長好有氣魄。
喺鮮魚行年年考第一會有罐頭同米獎勵,阿媽可以慳唔少

little_yolky    發表於 14-1-9 17:29

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+13-12-30+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-12-30 發表
你知道一級津校是如何教出大部份有水準的學生嗎? 米又係谷出黎,是有谷無類就真!所以天下烏鴉一樣黑。不過 ...
什麼是谷?其實你对哪间一级津校有認識,而作出这个评语呢?

回覆:yw and tsl 不是神級?

樓主開一個咁樣主題嘅 Post 真係 by nature 好「惹火」。

回覆:yw and tsl 不是神級?

说谷,那些以教快教深一年至二年作招倈的私/直資学校才算谷,因她們没中学back up, 必須靠学生考入band one中学的数字去吸引新生,这些学校才会用力催谷学生。津校要跟随教署指引,说要谷,跟其他私小、直小可算天渊之别了。   所以,一级津小是有其独特之教学特色,学生優良成绩並不是靠催谷出來的~

smartcar  are you dreaming? No pain no gain and no gold fallen from the sky.  發表於 13-12-31 15:55
mimics218  同意  發表於 13-12-31 08:38

longlokma 發表於 13-12-30 23:01
说谷,那些以教快教深一年至二年作招倈的私/直資学校才算谷,因她們没中学back up, 必須靠学生考入band one ...
有可能係...學校唔谷...(部份)家長谷 ~~~

引用:说谷,那些以教快教深一年至二年作招倈的私

原帖由 longlokma 於 13-12-30 發表
说谷,那些以教快教深一年至二年作招倈的私/直資学校才算谷,因她們没中学back up, 必須靠学生考入band one ...
哦,原來如此。

引用:樓主開一個咁樣主題嘅+Post+真係+by+nature

原帖由 Jingle-Bell 於 13-12-30 發表
樓主開一個咁樣主題嘅 Post 真係 by nature 好「惹火」。
我收放自如沒有火

引用:Quote:longlokma+發表於+13-12-30+23:01+说

原帖由 whl3868 於 13-12-30 發表
有可能係...學校唔谷...(部份)家長谷 ~~~
agree~学校不超学年教,但的確不少学生已有超学年水平

回覆 boyboy_mama 的帖子

其實這兩間是神級又點?不是神級又如何?對你為自家孩子選校有何影響?

回覆 longlokma 的帖子

無超學年教深,四測兩考,中間又不斷有默書,咁樣的模式算吾算谷?
有家長話成日keep住仲好,有家長話頂吾順。

引用:回覆+longlokma+的帖子 無超學年教深,四

原帖由 Jane1983 於 13-12-30 發表

無超學年教深,四測兩考,中間又不斷有默書,咁樣的模式算吾算谷?
请问四测是否每次也有名次?

吾知詳情,都係興趣班聽d亞太你一句我一句...

呢兩間今年競爭似乎很大,有過傳統神校報考數字,想知係咪係家長心目中已變成神校啫,多謝各位熱烈討論

引用:呢兩間今年競爭似乎很大,有過傳統神校報考

原帖由 boyboy_mama 於 13-12-31 發表
呢兩間今年競爭似乎很大,有過傳統神校報考數字,想知係咪係家長心目中已變成神校啫,多謝各位熱烈討論 ...
其實你這樣問對這兩間學校唔多公平。

Jackieson  呢句真!  發表於 14-1-2 15:01

引用:Quote:原帖由+boyboy_mama+於+13-12-31+發

原帖由 ASamSam 於 13-12-31 發表
其實你這樣問對這兩間學校唔多公平。

多謝閣下說出了我的心底話!

還有,Post 一個這樣的主題真係令人感到有一種挑撥離間(對於這兩間學校的支持者及非支持者)的感覺。唯恐天下不亂乎?

我相信這兩間學校的家長無話過學校係神校,神校又如可,咪又要讀書測驗考試練琴練波.........

引用:我相信這兩間學校的家長無話過學校係神校,

原帖由 monsterparentss 於 13-12-31 發表
我相信這兩間學校的家長無話過學校係神校,神校又如可,咪又要讀書測驗考試練琴練波......... ...
The point is that their result is better and their boys are smarter (if they are truly 神級)

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+13-12-30+發表我覺

原帖由 Jingle-Bell 於 13-12-30 發表
雖然話無得揀,不過現行制度會令MCS / LS 多數收番舊生子女,又或者係住係MCS / LS 嘅小學校網區嘅小朋友 ...
叫佢搬去上水或天水圍呀,或雙非可楝九龍塘嘅小學,我諗佢會轉直資囉!:;pppp:

‹ 上一主題|下一主題