用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私立部vs蔡繼有
go

聖心私立部vs蔡繼有

小女有這兩間offer,請問應點選擇?我們住港島的,謝謝!

elbar  聖心私立部   發表於 13-12-29 22:24

回覆:聖心私立部vs蔡繼有

除咗你自己,冇人答到你。

根本兩間完全唔同嘅教學方向,將來中學考嘅試完全唔同。

咁你自己想要乜?

如只考慮地點,港島會好些吧。

引用:小女有這兩間offer,請問應點選擇?我們住港

原帖由 doris1217 於 13-12-29 發表
小女有這兩間offer,請問應點選擇?我們住港島的,謝謝!
睇返自己小朋友係咩類型去選擇會好d。朋友女讀聖小,佢媽媽話女兒讀得開心,老師有愛心,傳統教學,特色係所有小測,默書測驗全部計分,每次小測都當考試咁溫書,好處係因為平時認真溫,考試就無咁慘,唔好處係成日處於考試狀態咁。功課量我無詳細問有幾多樣,不過位媽媽話合理,唔算太多。至於CKY, 好多家長有分享,爬下文就知。至於校車,你可以打去問下時間,作為考慮因素。

您住香港島,要好好考慮小朋友的上學問題啊。如選擇 CKY,小朋友之後的6年,每天要用45分鐘上學,早上要這麼早起床會不會太辛苦呢?聖心是百年名校,是有一定的保證呢。

Sh.   

聖心。

回覆:聖心私立部vs蔡繼有

住九龍返Cky 交通都不太方便何況住港島。你要認真考慮交通問題

一東一西、好易簡

回覆:elizatyy 的帖子

在港島区的CKY学生,绝大部分可以七点三甚至七点半之後才上校車。如果住在太古城,幸福指數相当高。还有,要留意圣心私小升中的问题。