用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS TSL
樓主: bbliang
go

DGJS VS TSL [複製鏈接]

回覆 Jingle-Bell 的帖子

其實間間女校都有mean girls,系睇多定少,同埋遇到幾多。

其實好多人想入女拔都入唔到,同渴望有人快d放個位出嚟啦。

Jane1983  又玩witch hunt!?  發表於 13-12-31 17:04

no offence.  I think TSL is not of the same level as DGJS.  

If purely compare their academic results, DGJS is so outstanding.  If I were you, I will choose DGJS of no brainer.

回覆:aachan 的帖子

謝謝你的分享,真的很有用。請問你女女入DGJS大概是多久以前呢?我對DGJS真實情況真的了解不多。我只有兩個表妹在MCS小學讀到中學,她們都是家境一般,在MCS成績也不錯。但我觀察到她們在MCS讀得不開心。。。

回覆:bbliang 的帖子

我的囡囡現時是二年級學生,我覺得大部份的同學都很活潑,但是亦很有紀律。當中很多很喜歡閱讀,但絕對不是家長逼出來的。

aachan 發表於 14-1-2 11:28
我的囡囡現時是二年級學生,我覺得大部份的同學都很活潑,但是亦很有紀律。當中很多很喜歡閱讀,但絕對不是 ...
真的很難得!良好的學習風氣,真係唔係間間學校都做到。

回覆:aachan 的帖子

謝謝你的資訊。很有用。

回覆:DGJS VS TSL

Dgs好多都係“捱”到小五小六就轉去國際學校。原因多數係讀得好辛苦或唔開心。成績一般,冇特異功能或家境唔勁會容易被排斥。一句講哂,好聽唔好讀!除非你女兒係超硬淨或者戰鬥力好強啦。

雖然我係TSL 學生家長 (阿女2年前DGJS 2nd in. 完後冇offer) 。
如果我係你,唔使諗,梗係DGJS。
考到唔試唔讀你會後悔;萬一轉校,大把學校收啦!

donutbaby 發表於 14-1-2 13:44
Dgs好多都係“捱”到小五小六就轉去國際學校。原因多數係讀得好辛苦或唔開心。成績一般,冇特異功能或家境 ...

DGJS 轉German Swiss 和Chinese International 較多, 多數是為準備出國升學鋪路, 不一定是"捱"不到

paulmaryschool  Can't agree more.  發表於 14-1-5 00:16

我想信在tsl 壓力會底些,但比我揀都會試下dg 先

估吾到個post有禁多回應。我從來冇諗過dgjs 會vs TSL……

williskg  agree  發表於 14-1-2 21:40
MrBeast  Same here....  發表於 14-1-2 19:19

兩間學校差咁遠,點比較。

XYZABClo 發表於 14-1-4 15:17
兩間學校差咁遠,點比較。
同意。無得比!

Be frank and fair to all schools, we shall not say 無得比,
I would rather using 'Not appropriate to compare' 不應比。
無嘢是絕對的,相信樓主知道怎樣揀最適合她的女兒。
希望此thread that is it!

回覆:j3579 的帖子

讀得DGJS,未必會轉SP Co!
DGJS比倒自由和空間D學生去參加課㚈活動,她們不是讀死書果種!如果你跟得上,一D都唔辛苦,默書,測驗和考試都適量,但你語文能力要好,唔係你會好辛苦!
同學間真正有錢的人都好低調,但一般都係中產或以上,也沒有太多捐款活動!

外間太多謠言,不要盡信,版主,你放心去DGJS啦!

多謝樓主開設這版面, 並感謝各位DGJS家長提供資料. 小女幸運地也被DGJS取錄, 現正煩惱DGJS vs GH如何取捨! 因近日聽到很多DGJS負面消息, 如三年級後必定要專科專補, 小朋友無論學術, 體育或音樂, 必須有一項專長, 否則會被老師忽略, 變成隱形人, 及校內競爭新非常激烈, 打擊自信心等, 所以本人害怕小女進入DGJS後,女兒和自己都十分辛苦!

請問大家在DGJS 及 GH間會如何選擇呢?  這些DGJS傳聞是真的嗎?

‹ 上一主題|下一主題