用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS TSL
樓主: bbliang
go

DGJS VS TSL [複製鏈接]

回覆:Jane1983 的帖子

謝謝你。比起band one 津校,不知DGJS的考試測驗壓力是否很大呢?TSL 是否小五六時會谷得很呢?

Jane1983  答吾到你,因為親戚個仔今年小四,so far都係好快樂。  發表於 13-12-30 17:39

經濟不是問題的話, 一定DGJS!

回覆:lawsonmoon 的帖子

Just wonder tsl had announced results already?!

回覆 jaimegaga 的帖子

not yet. 8 Jan.

o!

我是TSL 家長, TSL 係幾好, 但如果我有女, 又考到DG, 我都會選DG, 不過前提是個女要是較好勝類的, 如是較開心類不太上心成績的, 選DG 就可能未必最好.

樓主有無考慮過升中問題?DGJS可以直上,入左TSL到時可能都係番轉頭考番DGS。

不過我都同意,有個細佬跟住係要考慮周詳 d。但TSL sibling 無優先喎?如果有我可能都會揀 TSL。

回覆:YuYuMother 的帖子

明白呀。不過如果女女不適應有一條龍都沒用了。

7月簡介會副校有提及TSL sibling  考TSL 係1st in. and 2nd in. 都有10分加。

bbliang 發表於 13-12-30 13:40
明白呀。不過如果女女不適應有一條龍都沒用了。

樓主,我明白你憂慮。不過你未試過點知呢?你又點知TSL一定適合囡囡呢?

我地做家長只可係可選擇能力同範圍下幫子女做決定。係我角度你現階段無最好學校或最適合,因為小朋友未去讀過,就算人家話你知點好點好,都係人地既事。小朋友入到去你先會感受得到。

所以現在你要諗邊間對囡囡黎講好D,栽培到佢。再諗囝囝跟住點行。係到睇咁多都知道,兩間都係好學校,讀邊間都係好。問題係之後條路會點行?你要諗清楚,選左唔好回頭望唔好後悔就得。

利申:我無小朋友讀呢兩間學校

回覆:YuYuMother 的帖子

很好的分享。謝謝大家。

bbliang 發表於 13-12-30 15:18
很好的分享。謝謝大家。

其實當前有咩選擇,為小朋友考慮完選擇左之後,條路都要靠佢自己行出黎。當然,你會係身邊陪伴佢,但將來條路係點無人知。
小朋友有自己既讀書運/讀書緣,唔擔心得咁多。當前揀左你認為最妥當便可。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+13-12-29+19:50+

原帖由 Jane1983 於 13-12-29 發表

回覆 picture 的帖子
我都好認同,TSL 係一間很好學校!

回覆:DGJS VS TSL

當年我囡囡也有這兩間學校的offer, 囡囡也是讀輕鬆幼稚園,也有細佬跟尾,我們也不是上等人,但我們沒太多掙扎,直接選了女拔,原因很簡單,DG一條龍,6年後不用煩,如選TSL,又不能擔保細佬會收,就算收,將來也要為兩位小朋友煩升中。搞掂個家姐,將來都係煩一個啫。
依家囡囡在女拔讀得很開心,其實功課壓力比起很多津校不算大,家長也不是全部很有錢,大多都有善有禮貌,其實很多時壓力都來自家長,只要唔好理太多同埋群埋太多家長,小朋友是很開心學習的!
希望我的經驗幫到你

LaLaLand  謝謝你的分享,對我很受用!希望我女兒都可以在女拔小讀得快樂充實!  發表於 13-12-30 17:22

回覆:aachan 的帖子

我很認同你這句: 「不要群埋太多家長」,以免增添壓力,做好自己就足夠。

引用:當年我囡囡也有這兩間學校的offer,+囡囡也

原帖由 aachan 於 13-12-30 發表
當年我囡囡也有這兩間學校的offer, 囡囡也是讀輕鬆幼稚園,也有細佬跟尾,我們也不是上等人,但我們沒太多 ...
小朋友重細未識比較,到大啲個個同學放假就去旅行,年年白色xmas, 自己就無得去,返到學校無嘢講.....

sissysze 發表於 13-12-30 17:01
小朋友重細未識比較,到大啲個個同學放假就去旅行,年年白色xmas, 自己就無得去,返到學校無嘢講.....

...

我認識的女拔不是這樣的, 有很多低調的中產家庭

這也是生活教育, 所謂"人比人, 比死人", 孩子的自信應是發自內心, 不是物質環境堆砌出來。

chunyatmama  well said.  發表於 13-12-31 16:22
LaLaLand  謝謝你的分享,對我很受用!
好認同你所講:這也是生活教育, 所謂"人比人, 比死人", 孩子的自信應是發自內心, 不是物質環境堆砌出來  發表於 13-12-30 17:23

引用:Quote:sissysze+發表於+13-12-30+17:01+小

原帖由 spiderlily 於 13-12-30 發表

這也是生活教育, 所謂"人比人, 比死人", 孩子的自信應是 ...
十分認同!

大d一定會aware到經濟環境既吾同,會吾會比較,會吾會吾開心,就睇屋企點教。有人出身無錢會自卑、會怨父母;有人會覺得腹有詩書氣自華,父母愛錫自己好開心,睇父母功力啦。

引用:Quote:sissysze+發表於+13-12-30+17:01+小

原帖由 spiderlily 於 13-12-30 發表

這也是生活教育, 所謂"人比人, 比死人", 孩子的自信應是 ...
我親妹妹在中學時都係自己(由其他小學)考到讀女拔。當時我家的經濟環境都係頗拮据。但感到妺妺讀女拔時與其他同學(大部份由小女拔升上)相處融洽,返學很開心,自信地成長,成績都係名列前矛。

‹ 上一主題|下一主題