用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會跟老師的自行選校建議嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

大家會跟老師的自行選校建議嗎? [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-1-2 19:07
拍得到,當然好,最驚長期輸,會連讀書興趣和自信心都輸埋.....
硬要放三班馬與一班馬跑,最後可能搞到降 ...

我覺得唔係三歲定八十囉, 如果唔係應該所有band1囊括哂大學學位, 但事實出嚟, 好多band2學校都有好多人入大學,

好似上屈個天水圍狀元, 都係入唔到英中, 走去讀直資英中, 最後大放光芒

小孩子係會長大, 唔係小學係咁谷佢入到band1就成世band1, 我自己眼見好多學生都係中四五, 或者中六,七先開竅,  而家教育制度最大弊端就係中學已分左中,英文; 根本上band3中中生想翻盤, 難過登天!

拔苗助長最後結果, 就係成盤植物枯死左

我相信band1A同band1C差異唔係想像中咁大, 當然不否認有D真係IQ過人, 但一定唔係全部囉

janetlam74  好正面^^  發表於 14-1-3 09:29

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-2 19:07
拍得到,當然好,最驚長期輸,會連讀書興趣和自信心都輸埋.....
硬要放三班馬與一班馬跑,最後可能搞到降 ...
凡事總有兩面的,  三班馬故然可能搞到降五班, 但也有可能進步上一班的.

王國會長

趙華 發表於 14-1-2 12:28
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

就因為這些原因,所以我才想請教你們如何處理B1學生在甲,乙部選校?有保險少少的在 ...

甲部選校大可以直接放自行那兩間.
B1生在乙部冇必要咁快考慮在第幾志愿開始排B2學校, 因為派位係派晒比B1 生才派B2 生, 即係話B1 生選B2 校係必入, 所以大可以全部塡晒B1 校才開始放B2學校. 反而要考慮的是在第幾志願開始塡B1C 學校.

引用:Quote:趙華+發表於+14-1-2+12:28+回覆+瑩瑩

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-01-02 發表
甲部選校大可以直接放自行那兩間.
B1生在乙部冇必要咁快考慮在第幾志愿開始排B2學校, 因為派位係派晒比B1  ...
到point!到point!

‹ 上一主題|下一主題