用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會跟老師的自行選校建議嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

大家會跟老師的自行選校建議嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:opclk+發表於+13-12-31+12:40+回覆+

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 13-12-31 15:24
不是事實,為何用这个比喻呢?

是否有偏見?

如果你將這當成是比喻,算了,我不作解釋了。
如果你將要更加概括、客觀和全面去考慮的事說成是偏見,可能你理解不深,我不去解釋了,上面南區已有一個好好的例子。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

引用:回覆+天瑜+的帖子 個一間係神校,過半可以

簽名被屏蔽

上次呀仔朗誦比賽,有位家長一開聲就講我係油天。???她仔仔全程騷擾他人朗誦,他朗誦完導師即叫佢離塲。很奇怪家長知道小朋友是有問題的。但她表明身份是代表甚麼。香港係一個奇怪地方。

rookiemom  人地可能只是friendly, 想你也講自己來自邊間學校,打開話題。  發表於 13-12-31 21:00
唔該  那家長可能係一個奇怪的人,但香港唔係一個奇怪的地方。  發表於 13-12-31 16:23

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+13-12-28+發表人地

簽名被屏蔽

回覆 小蜜蜂BB 的帖子

原來如此,真表錯情喎!

回覆 小蜜蜂BB 的帖子

一路沒出聲,突然同妳講(我係油天)就轉過頭唔出聲。這種態度都好特別。

rookiemom  油天只是一間好普通的小學,碌都碌到入去,
又不是男拔女拔,所以我才認為那個家長不是響朵,只是friendly。  發表於 14-1-1 15:06

我覺得好學生就是好學生,不是讀好學校就是好學生。

janetlam74  說得對!  發表於 14-1-2 13:39

小蜜蜂BB 發表於 14-1-1 12:12
我覺得好學生就是好學生,不是讀好學校就是好學生。
同意!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我同意!真的見過一些不可一世的家長和學生,我覺得他們似暴發戶多些!一點修養也沒有。

引用:Quote:小蜜蜂BB+發表於+14-1-1+12:12+我覺

原帖由 ANChan59 於 14-01-01 發表
同意!
agreed

引用:Quote:原帖由+cherry_bb+於+13-12-31+發表

原帖由 天瑜 於 13-12-31 發表
我都同意。
油尖旺 band 1生2大女校已經漸大多數,因St.Mary雖然一條龍但都要考呈分試;而2油天band1 人數加起都不及2女校,所以不明白油天為何band 1生多?
現今教育制度下只有學校及教局先可以知全港排名,各家長只有透過老師、其他數據估小朋友是什麼band,所以由揀小學、中學都有點兒........

e12340  可否告知是那2間女小學校?  發表於 14-1-1 16:45

goodboy1 發表於 14-1-1 17:54
入左都未必好 !

我又唔係咁睇, B2學生揀B1頭根本就無可能派到, 係無得諗.....

但B1C學生如果搏到入B1A學校,  對學生自信心都會提昇, 有機會追得上, 就好似跑馬咁, 三班馬都要搵一班馬晨操拍跳, 就係咁道理;  

B1C學生特別係有直屬,附屬既, 應該試下搏高幾線, 第二時諗番都唔會後悔

回覆 ymama 的帖子

我想請問一名B1學生在統一派位甲部時三間可以都填B1中學嗎?乙部B1中學可以填幾間?第幾志愿開始就要填B2學校?謝謝.

王國會長

趙華 發表於 14-1-2 00:06
回覆 ymama 的帖子

我想請問一名B1學生在統一派位甲部時三間可以都填B1中學嗎?乙部B1中學可以填幾間?第幾 ...

當然可以甲部三間全填B1中學, 但問題時甲部學額少, 如果係熱門中學, 相信第一志願已派晒學額, 塡落第二三志願也是白塡.  乙部也沒限塡多少B1 中學, 只是如果放太多B1 在前面,  很大機會都冇位而派了很后的選擇中學.

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-1 17:54
入左都未必好 !
你不是經常說有些本來名次較后的黑馬會突然跑出來嗎?
B1尾學生入了B1 頭中學也有可能成為黑馬呢.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

就因為這些原因,所以我才想請教你們如何處理B1學生在甲,乙部選校?有保險少少的在第幾志愿開始排B2學校?

趙華 發表於 14-1-2 12:28
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

就因為這些原因,所以我才想請教你們如何處理B1學生在甲,乙部選校?有保險少少的在 ...

強烈建議花一兩日時間看看下面條 link 的6個有關升中的檔案:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&extra=page%3D1

你睇完,消化完,再問吧.....