用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家會跟老師的自行選校建議嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

大家會跟老師的自行選校建議嗎?

自行報聖類斯...驚會有可能冇得見...學校只會接見150人
:

Deleted

Deleted

yekat169 發表於 13-12-27 22:06
係, 如果成績許可,操行又合格, 搏英皇都有機, 去過佢簡介會就明白

真人真事, 舊年去英皇開放日, 問佢其中 ...
灣仔區小學入英皇可以是自行,可以是甲部抽入亦可以是乙部他區位抽入。點解咁肯定是自行入?
:verycold: :verycold: :verycold:

Deleted

yekat169 發表於 13-12-27 23:42
個細路同我講, 佢媽媽都自行, 抽獎剩係填英皇一間; 五十幾名有無機會全港同本區都係band1呀?
...
人地淨係一間油天都可以頂順成個深水埗喎,點解高小唔得!

yekat169  高小排名咁高架?  失敬, 失敬  發表於 13-12-28 00:05
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:+本帖最後由+yekat169+於+13-12-27+23:39+

原帖由 yekat169 於 13-12-27 發表
是否比以前易入我就唔知,不過同佢in幾多個好似冇乜關係,因為佢最終都只是收43個,in多D唔表示易入D。

英皇在中西區始終是男生首選!

Band5 發表於 13-12-28 00:12
是否比以前易入我就唔知,不過同佢in幾多個好似冇乜關係,因為佢最終都只是收43個,in多D唔表示易入D。

英 ...

咁佢面試分都佔好重, 都叫有個機會搏下; 當然要考入當然一定要過關, 但係search下, 交表數目係比以前少左, 箇中原因自己細味下

引用:+本帖最後由+yekat169+於+13-12-27+22:11+

yekat169  高小排名咁高架?  失敬, 失敬  發表於 13 分鐘前

---------------

除了學校本身的程度高之外,唔同的同學都可能有某樣特異功能正是學校所需,我們好難單單從考幾多名來推斷。

Deleted

ha8mo  平均來講,名氣一定係灣仔同中西的強  發表於 13-12-28 10:12

王國會長

引用:+本帖最後由+yekat169+於+13-12-27+23:39+

原帖由 yekat169 於 13-12-27 發表
個個見跟不等於易入左吧

引用:老師的是建議,家長和學生的是決定。派位結

原帖由 Band5 於 13-12-27 發表
老師的是建議,家長和學生的是決定。派位結果對於學校而言只是一個公布,對於學生而言卻可能是一生,作為家 ...
所言甚是!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:所以我估會一間聽(其實都係自己心水),+一間

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-12-27 發表
所以我估會一間聽(其實都係自己心水), 一間唔聽
聰明!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王國會長

引用:Quote:原帖由+yekat169+於+13-12-27+發表本

原帖由 Band5 於 13-12-28 發表

英 ...
見晒係好事,可能老師有眼光見左一d 今日平庸,但明日是將相之材的學生

考慮因素很多, 跟也好不跟也好, 都要根據小朋友的能力和喜好來定
我嗰嗰就是唔可以太谷, 只能搵間適中的學校, 老師建議的學校也是聽下原因,如果佢講出來的原因是無point, 只是跟大圍, 你就唔好聽,因為佢沒有深入分析過, 始終最了解小朋友的是家長
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Deleted

ha8mo 發表於 13-12-28 10:51
如你確實係band 2去到張祝珊、中婦、筲官都係望門輕歎吧

如說band 2岩揀的,我都係只識講顯理同劉永生

慈幼同聖類斯都係慈幼會, level差唔遠, 其實兩間都ok

衛理, 福建都可以揀得落手; 直資中華基金,  漢華都唔係獅子開大口果隻