用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 太細個係咪睇唔到自閉特徵?
go

太細個係咪睇唔到自閉特徵? [複製鏈接]

其實係咪bb要大d先睇到係咪自閉? 要等到幾大先確定? 我bb現在20個月啦。

4    0    0    1

引用:其實係咪bb要大d先睇到係咪自閉?+要等到幾

原帖由 rabbit2010 於 13-12-26 發表
其實係咪bb要大d先睇到係咪自閉? 要等到幾大先確定? 我bb現在20個月啦。

...
其實睇返轉頭,我仔未夠一歲已現形,但當時仲寄望大大下會好啲,結果佢未夠兩歲已確診,依家4歲幾,結果都係一樣,慶幸佢智力正常

引用:其實係咪bb要大d先睇到係咪自閉?+要等到幾

原帖由 rabbit2010 於 13-12-26 發表

...
我個仔18-20 個月已睇到,係a 仔。

引用:Quote:原帖由+rabbit2010+於+13-12-26+發表

簽名被屏蔽

親子童讀樂

人人情況都不同,我仔要到3歲先浮現徵狀出來

引用:Quote:原帖由+jjcow+於+13-12-26+發表其實

原帖由 lolokei 於 13-12-28 發表
請問會有咩特徵?
最明顯係自殘,會用力撼頭,當時身邊人只說BB扭計,但一個得半歲,剛識坐的BB會這樣自殘呢嗎?仲有佢一識坐起身,只要靠近櫃桶,就會不斷將佢又開又閂,呢個係俾我嘅一個最大警號……也要多得一個好朋友,我未有小朋友前,佢曾同我呻俾人地老公鬧,因為佢見到朋友個仔成兩歲,咩都唔玩,淨係開閂櫃桶,佢提佢朋友可能小朋友有事,但朋友老公不閱,結果最終都證實係A仔。當時我對自閉症呢個名感到好陌生,但唔知點解我就係記住咗不斷開閂櫃桶呢個情節,所以見到仔咁心十都寒一寒,但仍向好個方面想

早定遲發現好視乎小朋友的情況,以及大人對這症的認識/關注。識得有人去到5歲先發現,因為小朋友好細已識講說話,咁咪唔覺囉。

我個仔五歲先發現 ,但想返細個一些事系有些hint

同一本書一日看幾十次,看幾星期不轉
喜歡呆望物件
抗拒新食物新面孔新環境,但我一直被老人家話系我吾識教,幾個孫得我呢個系甘
不同人玩
一定要回家午覺

但9個月講野,講野越來越好 ,後來發發覺系自己講,講得好詳細,重覆講
醫生說他表達力好強,會稍大才被發現

回覆:LeeCC 的帖子

想問你仔仔細個時有無望人架?

我個時覺得他有望人
但十個月大時,一個在外國做幼稚園教師的親戚和他相處了一個月,同我講他除了父母無望其他人,如大些都是這樣,要看醫生

醒目開學勳章 王國長老

回覆:太細個係咪睇唔到自閉特徵?

越明顯就越早被發現。我仔非典型,小4至確診

請問咩叫A仔?

自閉兒,austistic

引用:Quote:原帖由+lolokei+於+13-12-28+發表請

原帖由 jjcow 於 14-01-02 發表
最明顯係自殘,會用力撼頭,當時身邊人只說BB扭計,但一個得半歲,剛識坐的BB會這樣自殘呢嗎?仲有佢一識坐 ...
唔好意思,想問問開關櫃有問題的嗎?我bb (15個月) 都好鐘意,又鐘意攞晒櫃裡面d嘢出嚟,佢都鐘意關門㗎, 但佢會玩其實嘢,踢波,車車,電話都玩。
因為見好多行為,表面睇會覺得bb 玩好平常,無諗過係有問題,但睇人討論,才個係警號,都會有d 擔心。

rabbit2010 發表於 13-12-26 03:30

...
我仔1歲唔夠已睇得出
鐘意玩車輪
咩野拎上手就FING到轉先甘心
唔望人, 叫佢佢唔啋人
..................

我個女就遲講嘢、固執同唔望人。我初初以為佢有望架,醫生話佢對眼只係掃過我,一齊去的奶奶,醫生話佢一眼都無望過。

我仔現在差不多廿一個月大。剛被懷疑有自閉傾向。我想問係咪就算之前識講野,但後來慢慢就會唔講?我仔之前認到些物件會講。但近期少左。佢還是有講要,食,但唔會主動講。開始認到字母。現在真係好擔心。

Brainwave 發表於 14-4-4 09:39
唔好意思,想問問開關櫃有問題的嗎?我bb (15個月) 都好鐘意,又鐘意攞晒櫃裡面d嘢出嚟,佢都鐘意關門㗎,  ...

我個仔只係開同閂,唔會攞入面野出嚟玩,而且係重複不斷好多次。當時我都安慰自己佢有玩其他野,但回首諗番,就算玩其他野。佢嘅玩法都係同普通小朋友唔同。
醫生有問我,佢有冇將啲車排隊,我話屋企無咁多車......後尾發覺佢玩積木,從來只會串成一條長條......其實道理一樣。玩開閂櫃筒唔係問題,點玩,玩幾多次,係咪長時間做同一個動作先係一個問題。

有時同其他人講,佢地總會話,細路仔係咁架啦,我個都係呀......

但後尾睇書都話,其實佢地有啲動靜,一般小朋友都會有,但正常小朋友只會維持一段時間就會自己進步,佢地如果無人拉佢地出嚟,係會原地踏步。

所以點解有時話好遲至發現,其實係可能病徵已一早出現,只係大人唔為意。

所以有疑問嘅,唔好怕煩,一定要搵醫生搞清楚,求個心安。萬一好似我咁真係中咗,都可以及早拉番佢出嚟,大個定咗型,就會教得好辛苦。

唔好意思我想問重複好多次。幾耐先叫做耐同多呢?謝謝!

‹ 上一主題|下一主題