用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 K3資優兒童考小學
樓主: bubuG
go

K3資優兒童考小學 [複製鏈接]

小曳人 發表於 14-3-13 09:29
唔同地方應該有唔同嘅指標
你應該問幫你解報告嗰位,即係大學約幾多
不過點都over 130架喇!
當然!! 佢無論有咩智慧,一樣系我至愛!! 同樣,"愛" 系我一直最強調既,因為獨子,冇玩伴。現在心理學家定性佢有社交問題,唉!如果第時系孤獨精咁點算!!
我情願佢系普通小朋友,但有快樂人生!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 14-3-13 12:21
咁系咪應該即刻叫停佢,唔好拎副本比將來既小學?? 雖然前日份報告系冇 number 既。

11月填抽獎卷,仲填左 ...

評估報告會直接俾抽中嗰間學校?

首先我唔知原來有呢樣安排
另外,如果係抽嘅,佢都無得揀小朋友,所以無問題
但係考嘅學校,你唔好講就得

如果小朋友係醒嘅,你可以考慮報佢去叩間有拔尖嘅學校,佢地會無咁悶
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

iantsang 發表於 14-3-13 11:46
其實最大問題係情緒波幅一直會間中出現,雖然我由佢細個開始已經不斷教導佢了解自己嘅情緒,以便易於自我控 ...

的確係,情緒最麻煩,我嗰件又係...煩c人! 我曾經諗過做完評估攞住報告去同佢上情緒小組!可惜時間地點好點就到

有家人了解,對gifted嘅小朋友嚟講已經係好好嘅事

恐龍家

小曳人 發表於 14-3-13 13:05
評估報告會直接俾抽中嗰間學校?

首先我唔知原來有呢樣安排

系呀! 會比一份 COPY 去將來抽中既小學!  閉, 應該叫停佢!!

"係抽嘅,佢都無得揀小朋友,所以無問題"........但報告同樣有提及情緒問題呢!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

準媽咪 發表於 14-3-13 13:26
系呀! 會比一份 COPY 去將來抽中既小學!  閉, 應該叫停佢!!

"係抽嘅,佢都無得揀小朋友,所以無問題".... ...

咁睇你自己點睇嚟
好嘅,係學校做好準備,一開學就要留意住佢
唔好嘅,係label咗佢係問題學生

但你唔講,就即係有事先知,中間可能多咗誤會,如老師投訴小朋友行為問題,但如果你一早講,佢已經識處理,而唔會投訴囉!
呢個情況出現响我個仔身上,老師一知佢,就唔再有投訴!乜問題都解決哂!

你反而要去打聽下,你心儀嗰間學校有無處理資優生嘅經驗,同埋有乜支援,有d學校真係無架!

恐龍家

小曳人 發表於 14-3-13 13:42
咁睇你自己點睇嚟

怕一開始老師已 label 佢, 有偏見, 始終唔系所有老師都識 handle !

要 6 月先知結果派去邊!

回覆 準媽咪 的帖子

I will give to school if I received any comment from school.
If not received any comment, i will not provide report.

"Gifted", it is not not important.
The important is kids matched with school or school matched with kids.

Anniemun  Agree  發表於 14-3-13 19:15

小曳人 發表於 14-3-13 13:42
咁睇你自己點睇嚟

已經叫左心理果邊 唔好比 copy 本去將來小學!  將來真系有事收唔到科先算!

唉! 尋日又為小事發脾氣, 前前後後瘋喊左半個鐘~! 當時又系我一個單拖揍住佢!

我就快癡線!!!

小曳人  完全明白!唉~  發表於 14-3-21 21:46

準媽咪 發表於 14-3-21 14:52
已經叫左心理果邊 唔好比 copy 本去將來小學!  將來真系有事收唔到科先算!

唉! 尋日又為小事發脾氣, 前前 ...
可先了解心儀小學對資優同學的支援,才決定吧!阿仔學校有很多機會給同學的。

Anniemun 發表於 14-3-22 00:52
可先了解心儀小學對資優同學的支援,才決定吧!阿仔學校有很多機會給同學的。 ...

首選果間冇 "拔尖補底"  既,咁即系冇資優支援 ??  簡呢間因喜歡佢 "有教無類" 既教學原則。當時填表冇諗咁多心理需要方面既野 !
‹ 上一主題|下一主題