用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細b vs 大b一條龍,應否repeat K1?
go

細b vs 大b一條龍,應否repeat K1? [複製鏈接]

細b現讀happy school,表現良好,老師有愛心,現有一條龍K1 offer,小朋友好勝心強,repeat 怕影響自信,但又唔想以後煩升小升中,唔想後悔新手媽媽想請教各位經驗之談。

1    0    0    0

咁細個,又轉埋校,佢應該吾知係repeat,吾會打擊佢自信的。

回覆:細b vs 大b一條龍,應否repeat K1

梗去一條龍啦

仲駛諗??

就咁睇當然是揀龍,assuming ur 心e。

回覆:shoulder 的帖子

其實咁細個,知唔知自己repeat ? 唔同幼稚園,有時同一級別有不同名稱。我細個時搬屋,讀過兩間幼稚園(冇repeat),第一間k1叫初班,第二間k2又係叫初班。

回覆:Potato001 的帖子

佢好勝心好強架,時不時夜晚同爸爸講我就來讀K2架啦。現在如表現不及其他同學我就會安慰佢你細個d嘛。如果全班最大係佢又怕佢好大壓力。

仲有d媽媽話上到小一時,大細B已經無分別到時再考好的小學就唔洗讀多年,咁我又未考過小一,想請教各位經驗媽媽應該repeat定考小一呢?非常感謝各位的意見因唔想幫小朋友錯後悔。

一條龍幼園多數較谷,你重讀K1,集好學校,好根基二大優勢,你重考慮她好勝。
現時重有9個月做心理準備,如你都攪唔掂,就真係唔知點解至好。

當年都係咁諗,投考深水埗某一條龙幼稚園,結果考不到,但今天才發覺,这些—條龍小學,不—定全收自己幼小,只是有少少優勢!我意思是:要加埋一條龍小學幼稚园升小學比率作考慮。

緊係揀龍校, 今時唔同往曰, 太happy的學校, 好難考到小一, 有朋友3年前case同你一樣, 最後無揀龍校,結果今年考小一全軍覆没, 後悔當時無揀龍校, 如選happy school, 之後一定要加操, 才可考小一

什麼月份?, 那間一條龍學校呀? 要看那間一條龍值不值, 識人repeat K1  做大B, 讀ST PAUL 銅鑼灣聖保祿學校幼稚園, 我會覺得值, 因太難入好的小一

5tgb 發表於 13-12-23 20:32
一條龍幼園多數較谷,你重讀K1,集好學校,好根基二大優勢,你重考慮她好勝。
現時重有9個月做心理準備,如 ...

一條龍已有升學保證, 還需要在幼稚園就開始谷嗎? 我仲以為龍校唔洗咁急添.

咁樣問,我估間龍校小學唔係你杯茶 (係就唔洗諗啦)
不過今時今日考小學絕對唔好玩,尤其你個細B.
你對考小學有幾多把握? 必收生? 有無20/25分?
係唔係考唔到抽唔到,派邊間都讀? 係的話, 無所謂,上到小學就追到大B架啦.
如果對小學有要求, 都係保險d, 龍校就算唔係心儀,只要可以接受我都會讀住先, 將來選校可以進取d.
如果間龍校食之無味,留原校可考慮有需要時轉校repeatK3,不過抽獎只可抽一次.
United we stand, divided we fall.

我都想同大家請教: 我仔2010-11月份出世在ST.NIC 讀K1, 他喜歡番學又跟到課程, 但不喜歡做功課.  他個性活潑. 對於有興趣的事專注力可達到35分鐘. 現在九龍民生收了他明年重讀K1. 不知道我應否給他做大B在民生重讀?

引用:我都想同大家請教:+我仔2010-11月份出世在S

原帖由 tigerchungma 於 13-12-30 發表
我都想同大家請教: 我仔2010-11月份出世在ST.NIC 讀K1, 他喜歡番學又跟到課程, 但不喜歡做功課.  他個性活 ...
Sn is a good school and I think your son is enjoying school life
But being a super big b in MS I guess very high chance to be promoted to P1
So if u also like MS primary school u can choose to repeat

tigerchungma 發表於 13-12-30 18:00
我都想同大家請教: 我仔2010-11月份出世在ST.NIC 讀K1, 他喜歡番學又跟到課程, 但不喜歡做功課.  他個性活 ...
咁你要figure out 點解不喜歡做功課,btw, ms 應不是100% 上小學的但大B我想信沒問題吧。

回覆 tigerchungma 的帖子

坦白講細仔小一呢關真係有D困難,除非你有20-25分,或者想抽自己個網的官津小。
我小孩都由細B轉大B,之前間K仲係唔錯的英普班。我家小孩成績一直好好,學術比大B還強,好多人都建議我們唔需要比佢做大B,不過到現在我們絲毫沒有後悔轉大B呢個决定,還好慶幸他能在現在就讀的K有更成熟的發展。

Thank you very much for all your reply comments!  多谢大家回复!

我個情況都一樣,細b今年再考k1,有龍幼稚園收。坦白講經濟上有壓力,私小只係backup, 主力考慮津校,而且本人打算生第二個,如果冇左第一個入好津校,第二個小孩好難有好津校。以難決定,唉!
‹ 上一主題|下一主題