用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b vs 大b一條龍,應否repeat K1?
go

細b vs 大b一條龍,應否repeat K1?

細b現讀happy school K1, 適應良好,老師有愛心。現有一條龍學校K1 offer, 因小朋友好勝心強,repeat K1 驚影響自信,但又唔想以後煩升小同升中。唔想後悔新手媽媽想請教各位經驗媽咪

回覆:shoulder 的帖子

這裡是升中,K1是幼稚園,樓主是否post錯地方

回覆:MariaTsui 的帖子

我想問各位升中媽咪的過來人經驗呀!因為如果做超大B,佢又好勝心強,將來可能更大壓力,因全班最大係佢。好多人又話去到小學大細B已經無分別,到時再考好中學就唔洗讀多年,大家點睇呀,請指教。

回覆 shoulder 的帖子

大細b 既分別系在於個理解能力, 大b 系成熟d, 要睇你讀既系乜野學校, 如果間學校系深既, 細b可能要追一兩年先追得上, 不過, 依家小學既課程好深, 好著重閱讀同理解, 我覺得, 除非個小朋友質數同記性好好, 否則做大b 好d
做細b 你要有心理準備要追, 同埋依家小學生學既野根本唔系佢地既年紀學既, 即系一年級學緊三年級既野

我以過來人眼光睇,K1到底有幾大好勝心?咁細個豆丁嘅思想,絕對因為家長影響或者做就而形成

以讀書計,大仔/大女幾時都係有著數,好勝心問題同本身係大定細仔冇關係。

orangebb  絕對同意 !  發表於 14-1-2 12:56

回覆:細b vs 大b一條龍,應否repeat K1

k1 做大B的心理問題真係無,可能到了中學青春期乜都比較、同人唔同就好敏感的時候,會有些微心理問題。到了大學又會無哂事。

shoulder 發表於 13-12-23 19:23
我想問各位升中媽咪的過來人經驗呀!因為如果做超大B,佢又好勝心強,將來可能更大壓力,因全班最大係佢。 ...
本身係叻、有天份讀書的小朋友,我覺得大與細都沒問題。但我有留意一些band 3學校之中,像九龍城區的五旬節、蔡功譜,黃大仙的潔心,西貢將軍澳的靚次伯等等,好多初中的同學不論男女,個子都是比較細小。特別是潔心和靚次伯這兩間學校的同學,有些的樣貌和身形還很像別人小四、五年級的同學。個子細小本來唔應該用來斷定是細B,可能個別受天生體質影響,但如果這間學校內有好多類似的情形就非比尋常,我就覺得細B在某程度上是較大B會吃虧。

benny2014  都唔一定,有些大B已經小學四年級,但睇落似二年級,唔單止矮細,仲成日lu地扭計。  發表於 13-12-25 12:01
anna59  agreed  發表於 13-12-24 13:19
:verycold: :verycold: :verycold:

我個女女係2002年11月出世,我想去早d讀書,所以冇等佢3歲生日後先補學校。所以我個女比其他學生細半歲(女女宜家小6)雖然小1,2都考好差,不過小3開始『正式讀書』我覺得比佢早d讀會好d

引用:Quote:shoulder+發表於+13-12-23+19:23+我

原帖由 ohnono 於 13-12-24 發表
本身係叻、有天份讀書的小朋友,我覺得大與細都沒問題。但我有留意一些band 3學校之中,像九龍城區的五旬節 ...
我個女個班有個男仔係大b,but我個女係細b。我個女身高同成績都高過佢其實冇話細b一定差過大b

K1知鬼自己係大b定細b咩?你过慮啦·

opclk  都係父母太過慮,想得太多  發表於 14-1-2 12:02

我的例子剛巧 跟你相反, 女兒 12月31日出生, 一直當細B , 本來上小學 想她REPEAT 一年, 在小學當大B , 但女兒一向生得高大, 當細B 也要坐後排, 小學考到一間名牌小學而且係一條龍上中學的, 去到小三, 發覺數學會比其他人慢些才理解,成績也稍微靠後,  (可能是名牌小學,課本都係比其他小學讀深一年) 無法 七十多分便要被老師 訓話, 雖然最後 能直上中學 , 但到中學, 成績跟不上, 還要REPEAT , 最後反而 自信盡失 ,

當然每個小朋友 資質不一樣, 我只是提供個人 CASE 作參考

我兒子 也是12月31日, 因為有姐姐的例子 , 又係男生 , 所以今次讓他當大B ,
雖然資質他可能沒姐姐好, 小學成績 中中. 但作為大B , 他的EQ 很高, 處事成熟

dokanty  兩個小朋友同一日生日, 好得意呢, 生日快樂啊 !  發表於 14-1-2 16:52

一班同學入面,總會有人最大和最細,最大又唔一定係最好成績嗰喎,既然有一條龍嘅offer, 我又唔介意比我個女做大女喎!

性格係唔會因為在班裡做大女或細女而有改變的,我個女係細女,就算比佢留班,做大女,佢都係BB性格,最緊要係間學校同程度適唔適合佢讀!

樓主都講得出升小升中好煩,咁細個repeat 1年又有咩關係呢?我自己都係早讀書,都有repeat 過小一,因為要轉間好啲既小學,我自己心理上就完全冇問題。

引用:細b現讀happy+school+K1,+適應良好,老師有

原帖由 shoulder 於 13-12-23 發表
細b現讀happy school K1, 適應良好,老師有愛心。現有一條龍學校K1 offer, 因小朋友好勝心強,repeat K1 驚 ...
龍校大部份都係大b,佢唔會覺得自己特別叻,放心

我覺得係睇資質多過大細B, 同埋係睇long term.. 去到大學, 我有個同學係年尾生日, 咪一樣攞first hons...

大家諗多左啦...呢d真係個人資質問題,同大細b冇咩關係,尤其上左小學之後...

如果我係妳,我會睇小朋友係唔係嗰種要不停學新嘢才開心嗰種,因為如果repeat 會重學K1的東西,除非新幼稚園係教深好多個種。不過我自己係細B,我想法可能有D biased