用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道vs 培僑
樓主: shiji84
go

宣道vs 培僑   [複製鏈接]

回覆:palmchristy 的帖子

Fair comment.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Fair+comment. +

原帖由 ANChan59 於 14-01-25 發表
Fair comment.
估不到這題目有這麽多回響....可是我仍拿不定那一間...要再想想...培僑暫時稍勝一点

Yanamami  勝在。。。。  發表於 14-1-25 21:02

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-01-25+發表Fa

原帖由 shiji84 於 14-01-25 發表
估不到這題目有這麽多回響....可是我仍拿不定那一間...要再想想...培僑暫時稍勝一点

...
宣小,有買貴,冇買錯!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

Haha! Yes!

[url=]

shiji84 發表於 14-1-25 18:41
  ...
樓主, 方便的話把你考慮的因素分享一下吧.
我的大女兒正在和呈分試搏鬥中, 故我深深明白那種沒有直屬中學的壓力.

現在升小一的, 六年後正正就是升中一的一群. 今天父母如何為升小一這"工程"心力交粹, 六年後孩子面對同一群對手, 那種患得患失的感受和壓力, 只會更大而矣.

我另一個女兒數年後也要再面對一次這個不好玩的遊戲, 所以或許會明白培僑作為一條龍學校的好處.

mamaluk  妹妹順利考入了,超額完成。謝謝你的分享,她面試的表現很好。  發表於 14-1-25 23:55

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:Quote:shiji84+發表於+14-1-25+18:41估不到

原帖由 palmchristy 於 14-01-25 發表
樓主, 方便的話把你考慮的因素分享一下吧.
我的大女兒正在和呈分試搏鬥中, 故我深深明白那種沒有直屬中學的 ...
要考慮的有如下:

学費..培僑win
乘校車時間.....draw
升中banding.... 宣小?
入大学机会....宣小?
親子時間....培僑win ?
学校infra....培僑win
名氣校譽....宣小win

真的要比也不容易...

shiji84 發表於 14-1-26 14:37
要考慮的有如下:

学費..培僑win

按重要性排列?

升中banding.... 宣小?
入大学机会....宣小?

名氣校譽....宣小win
親子時間....培僑win ?
学費..培僑win
乘校車時間.....draw
学校infra....培僑win

好似APS好d?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+14-1-26+16:23+編

原帖由 Yanamami 於 14-01-26 發表
我們是普通家長才會這樣排,非一般家長有其他考慮及排法。

我估樓主最終選擇培僑!

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+14-01-25+發

原帖由 shiji84 於 14-01-26 發表
要考慮的有如下:

学費..培僑win
你的優先次序及比重是怎樣排?

ANChan59 發表於 14-1-26 16:34
我們是普通家長才會這樣排,非一般家長有其他考慮及排法。
我都覺得如果禁多個回覆都傾向APS,但樓主仲禁猶疑的話,好大可能她是心系PK。都喺既,只有自己先知邊間最適合自己的小朋友。人地覺得好既都未必喺最適合自己。

回覆 Yanamami 的帖子

我覺得樓主是先有答案,才問問題!
好多時好怕這些不同級數學校的比較,有少少抽水成份。來來去去都是幾間新派直私小跟所謂名小比較。

mamaluk  其實我比較希望佢選培橋…………  留返APS個位俾合適的家長吧!  發表於 14-1-26 18:16
Yanamami  好多時喺想要多d唔同人既意見去支持自己既選擇,禁會安心d。  發表於 14-1-26 17:02

mamaluk  其實我比較希望佢選培橋…………  留返APS個位俾合適的家長吧!  發表於 36 秒

妳都好老實。

因為妳知是好嘢,我們過了那過階段,只講真心話。

qqfi  我都好老實, 想樓主揀aps, 放個培僑位比我個女.....  發表於 14-1-27 10:48
mamaluk  我是希望留返APS個位俾合適的"家長",你應該明我意思。
個post去到p.6都仲未放返個位出來,真係  發表於 14-1-26 18:30

回覆 ANChan59 的帖子

mamaluk  我是希望留返APS個位俾合適的"家長",你應該明我意思。
個post去到p.6都仲未放返個位出來,真係  發表於 42 秒前

精明的妳,應該知道點解。

mamaluk  大家都明  發表於 14-1-26 18:41

宣小 vs 一條龍

希望樓主有明智決定吧!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

現今的社會,真係好少有家長希望孩子可以開心學習,唔希望孩子有個開心的童年的家長,真係唔好選擇培僑,唔好浪費個位,因為香港地真係無咩如此國際與傳統混合的好小學。其實培僑小學一樣有好多好叻的孩子,佢地叻小六一樣會考到神級中學,而成績一般的起碼仲可以留在原校,再這根本無人可以估計六年後培僑的banding或香港的教育制度。但最重要的是一間開心的小學一定不會抹殺孩子對學習的求知慾,孩子到了中學,再不能好似小學般死谷,而是需要他們的自發性及對學習知識的熱誠,試問死谷了六年的孩子又如何可以有如此的動力呢?宣小有好多人鍾意,但我也看見不少讀唔上的孩子三四年級要被迫離校,係就係讀唔上可以試考培僑插班,但孩子不開心的童年是永遠留在心中。

granddelsol 發表於 14-1-27 08:13
現今的社會,真係好少有家長希望孩子可以開心學習,唔希望孩子有個開心的童年的家長,真係唔好選擇培僑,唔 ...

又真係無乜留意到宣小學生早在小三小四已讀唔上而要"被逼"離校的. 我認識的宣小不是這樣的.

不過, 是有學生因為主科不合格而要留班的. 如果不願留班的自然會另找出路.

至於愉快學習和學業表現, 要取得平衡, 真是不太容易的. 有一個因素, 我稱之為"開竅", 會讓孩子自發主動地力爭上游.但此因素出現的時機, 會因為孩子的成長歷程, 學習體驗和環境而人人不同的.

在宣小, 不知道是學習體驗還是家長支援的關係, 感覺上"開竅"早的孩子實在不少.  到五六年級時, 部份高手已經發展到平日上課時間已外, 把絕大部份時間放在參與樂團, 校隊, 辯論等各種訓練和比賽, 回家是沒有操練學業的空間的. 但他們在考試時, 卻又在水準以上.  似乎宣小比較著重提供環境和機會讓孩子得到全人發展, 而不是在學術上的操練.  

只是, 要取得這些成果, 相信孩子和家長的努力, 一定不少. 這就是"高要求"加上"高度支援"的組合吧.

所以, 沒有如此心理準備的, 還是把宣小的位留給有準備的學生吧.

palmchristy 發表於 14-1-27 10:59
又真係無乜留意到宣小學生早在小三小四已讀唔上而要"被逼"離校的. 我認識的宣小不是這樣的.

不過, 是有 ...

看了你的回覆, 越來越覺得我無選錯宣小!  
亦多謝樓主開呢開主題, 沉了後又升番上黎, 俾我地參考下前輩的保貴意見!
希望我仔可以快啲"開竅", 在未來宣小的日子裡, 學會主動地力爭上游!  

其實每個小朋友和家庭需要不同,別人的意見只可作參考.
我又不太認同話培僑同宣小級數差好遠, 只是大家教學模式和理念不同, 培僑中學部的成績尚未突出, 但以近幾年收小一的情況評估, 應該會越來越好. 我之前有SFA和培僑offer, 我都傾向選培僑多. 不過現在已選了另一間有中學back up的學校.

四隻貓  同意  發表於 14-1-28 10:47

回覆:Monchhichi926 的帖子

係,其實2間學校嘅教育方法同理念都不一樣,若家長真的想跟小朋友揀一間啱嘅學校,應該唔難揀

真係好睇小朋友性格喎:
如小朋友谷得, 學術好, 有紀律, 聽教型, 家長又肯支援, 無理由唔揀宣小?
但小朋友唔谷得, 活潑好動, 每事問但又會自動學習, 追求知識型, 就揀培僑!
我個小朋友一定唔可以讀培僑個種, 因為佢唔係自發性學!

palmchristy  見識過培僑啲學生?  發表於 14-1-28 12:32
‹ 上一主題|下一主題