用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 朗思 "書費" 好貴?
樓主: lulugogo
go

Think 朗思 "書費" 好貴?

市場主導,覺得值咪繼續讀。有時做生意跟做前線的老師是兩批人,所以收費含糊或取巧好多時都唔關前線的事。

回覆:Think 朗思 "書費" 好貴?

樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份百用家,唔怕你話。
回應你係真心同你分享學校的事物,think家長一向低調,無人問咪無人講囉,唔通下下開post讚學校咩,你咁擔心學校昆你水,你唔好留位啦,免得日後話學校又收貴呢樣嗰樣。
令你唔開心。

zchow  同意,呢位樓主真攪笑,自己開個post嫌書簿費貴,真正用家同佢分析及俾意見佢就話人地係打手!!! 可能佢只係想聽d 朗思的負面意見  發表於 13-12-30 10:51

引用:樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份

原帖由 OmOm 於 13-12-29 發表
樓主,你的確攪笑,讚學校就話打手,我百份百用家,唔怕你話。
回應你係真心同你分享學校的事物,think家長 ...
Think 本來唔收我囡pn. 我寫求位信最後佢收左。我預左佢貴。但我見到身邊兩位朋友係九龍塘同藍田出黎,佢地考到kv同st cat k1. 都歸因think的功勞。我並不心雄,只想佢揾到學習的樂趣。希望老師有足夠時間了解每個小朋友的特性以施教。我覺得think應該得。多謝用家分享~

引用:Quote:原帖由+OmOm+於+13-12-29+發表樓主,

原帖由 Cajes 於 13-12-29 發表
Think 本來唔收我囡pn. 我寫求位信最後佢收左。我預左佢貴。但我見到身邊兩位朋友係九龍塘同藍田出黎,佢地 ...
所以我個仔三年前係think pn 果班走咗大半,去其他學校升K1。

回覆 lulugogo 的帖子

其實你可能真係睇得唔清楚, 好多家長都講過 4710係唔只包書費, 而係包埋雜費, 如茶點, 勞作, 生日會既禮物, 不同節日既禮物...
另外,這幾天突然咁多家長回應可能係睇完聖誕表演 , 每個小朋友都有機會的表演, 作為家長真的會感動的, 看見自己小朋友長大了, 語言能力好, 自然會感謝學校多一點.

引用:Quote:原帖由+Cajes+於+13-12-29+發表Think

原帖由 bubuG 於 13-12-29 發表
所以我個仔三年前係think pn 果班走咗大半,去其他學校升K1。
我想think始終不給其他名幼出名,如果有得俾人揀,家長都會揀st cat, 學之園較出名的幼稚園。

回覆:OmOm 的帖子

我認為世上無最好的幼稚園, 只有最適合小朋友的幼稚園!
名唔名幼, 視乎你睇邊方面!
我唔係打手, 堅係PN用家, 真心覺得呢間學校好好~ 開頭都有d肉赤, 但見資源真係比較充裕, 都覺得值! 今年我個小朋友有不錯的offer, 大部份都係think的功勞!
你可話其他學校便宜好多, 都做到同樣的野, 咁不如你選其他學校吧.....留番個位比更心儀think的家長la!

當年小女考pn,首選LH,其次係Think..Think考得不錯,老師仲有讚...可惜最後都冇offer....

回覆 lulugogo 的帖子

我個仔讀緊THINK,老師無心機教,校長成日黑面,RECEPTION無禮貌,成日SELL我轉讀全日制

我小朋友係Think由Playgroup讀到依家K2。我覺得學費雜費好難去同其他幼稚園比較,始終每間教學模式不同,人數,師生比例不同,最重要家長是否認同和值得。成件事上係冇對錯之分。我自己覺得值得,至少我小朋友放學時間後唔需要再參加其他語文上既補習班,佢可以用呢d時間做佢想做和想學既課外活動。再者,我好感恩係學校老師同職工流失率超低,因為都係同一班人,小朋友安全感上會高,小小年紀佢地都會有歸屬感。小朋友每日都係開心返學,老師,主任都會盡責如有特別事佢地會主動聯絡家長一齊去處理和教導家長如何解決,幼稚園職工亦會主動幫小朋友。當然Think始終唔及外面神級或九龍塘名幼出名,學校歷史短呢個係不爭既事實。重申我係真正用家

引用:我認為世上無最好的幼稚園,+只有最適合小朋

原帖由 dy0905 於 13-12-29 發表
我認為世上無最好的幼稚園, 只有最適合小朋友的幼稚園!
名唔名幼, 視乎你睇邊方面!
我唔係打手, 堅係PN用家 ...
同意。我有d朋友們開始為小朋友選PN或幼稚園,佢地會以錢排第1位,跟住先再睇學校理念,當然每位家長既需要係有唔同,正如入到超市買支油價錢都有唔同,睇下用家既需要!

回覆:louislovemama 的帖子

我囡囡都讀緊pn,返左三個月見佢各方面都有進步,佢亦返很好開心,我好鐘意間學校,Think嗰套教材係自己研發出嚟,有啲名幼都比個Like,上k家長會我亦親身了解過,至於平定貴我覺得吾可以單以數字嚟衡量,而係要去真正了解間學校比到啲乜嘢小朋友學,以上純粹個人意見,不喜勿毆,謝謝!