用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Think 朗思 "書費" 好貴?
樓主: lulugogo
go

Think 朗思 "書費" 好貴? [複製鏈接]

回覆 lulugogo 的帖子

包括茶點, 文具,書本, 有時會有小禮物. 比其他學校貴.
不過冇咩其他雜費. (旅行個啲大約1佰)

回覆:rhung 的帖子

論價錢, 梗係貴, 值唔值, 係另一個問題. 覺得學校好, 咪值, 唔好, 咪唔值; 收既咪值, 唔收既咪唔值law

我估雜費包埋平日維修費. 九龍塘校舍真係MAINTENANCE得好好, 學校亦好多勞作拎回家, 又拍VIDEO上網比家長, 我估雜費貴係有D原因.

PS. 我兒之前在九龍塘THINK讀過半年N班

回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

我個仔讀緊PN ,我地都覺得學費貴,但見到阿仔的進步,老師的用心,都是值得的。

回覆:Think 朗思書費好貴要HK$4710一個學期,咁一年便成萬蚊?

據我所知,加學費要得教署批准,可能去唔到個加幅,變相利用書費方面著手。

回覆 bubuG 的帖子

佢web site上面寫"Think International Kindergarten/Nursery".......

不過點都好,我好記得依間學校,因為年頭新年,我見到依間學校d小朋友同老師遊花市,全程英語對答。應該會符合要求英文的家長。

我個仔劍鳴下學期書費都只係1040咁上下,何解會相差咁遠?

My boy got its offer 3 years ago. It was 27xx book fee one term, totally 54xx a year.  We gave up the offer and went to a better school.... No regret.

引用:但維記收12個月學費,又要俾類似debenture

原帖由 kayomama 於 13-12-24 發表
但維記收12個月學費,又要俾類似debenture的費用,其實不能作完全比較!

...
Kindergarten doesn't.require.debenture

You.were misled

真的不明白學校的負面評論,大多是出自非用家的角度看!其實對該學校覺得不適合,就不去in, 不去讀就是了!大家只懂以學費的層面去周圍評價學校不好,也算是太片面吧!作為用家,反而懂得用心去感受,因為好多事情並不能單以金錢去衡量吧!

利申:我曽是pn用家。K1轉走。印象中Pn書簿費(超過2千?)和派回來的書簿係唔成正比。

回覆:kayomama 的帖子

I think no one is saying it is right or wrong, but reasonable or not.

其實係度講下,俾D輿論壓力學校對現任家長都有好處。三年前學費約4200(有錯請改)加到今年4800,尚算合理。但三年間,每年書簿費由54xx 加到今年94xx,升幅相當驚人。公開更多資料對將入讀學校家長也有個預算。此乃數據,並非抹黑。K1書簿費九千多元實在令人費解。

我係覺得唔合理,唔應該用書費為名加學費,奇怪一直都冇見有人在此提,難道今年入學先咁貴,樓上有几年前書費,,咁有冇用家提供今年k1書費參考下?

打個比喻,有人進入餐廳前會望吓餐牌價錢,再決定幫唔幫趁,亦會有人冇睇,坐低先算,發現太貴又想食,又嫌貴。

我個仔讀緊九龍塘PN, 起初都覺得學費貴了點,但看見仔仔面對net 不再陌生,還很主動跟net 打招呼、唱歌等,我仔仔於今年K1除了考到心儀的名幼外,還考到龍校,我相信多少也是 Think 嘅功勞,如今我不會覺得Thonk 學費貴,11個小朋友一班,果真是一分錢一分貨,如果想幫小朋友打好基礎,我會話絕對值得,不喜勿插。

引用:我個仔讀緊九龍塘PN,+起初都覺得學費貴了點

回覆:Halcyon0212 的帖子

認同,我仔讀緊3500蚊,冇雜費的区校國際班都做到,今年考到km.

回覆:bubuG 的帖子

我女三年前在九龍塘朗思讀PN時都好似係4200(以前在界限街上堂),依家要5800,加得太誇張了,我記得三年前同佢差不多價錢的幼稚園依家都只係4千幾5千度咋!

Halcyon0212 發表於 13-12-25 21:55
其實唔係淨係得呢間先可以既
係啦~ 我女讀緊天水圍既國際班(無學卷), 學費3700/月, 學什費每學期300-500(新學期交貴少少因有新書包等什項), 一樣可以做到~ 而且仲可以係街度同陌生既外國人傾計~ 讀左半年左右咋~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題