用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 不要以為資優就不用理會行為問題
go

不要以為資優就不用理會行為問題 [複製鏈接]

我細仔k2,班内一個小朋友,每次我地同細仔班同學仔聚會,就有一位a同學仔長期失控,a媽媽睇少a小朋友一陣,a小朋友就會扒上枱面,又試過張人地屋企書櫃嘅書掃晒落地,a媽媽無半點不好意思,還説:我仔兩歲幾就check左係資優,所以佢係咁。其实我唔止見過一個這様的父母,點解而家有D父母用資優去解釋所有不合理行為呢?其實我自己大仔都評估左係資優,但同時在另一評估中評為有過渡活躍,易衝動,所以我地要大仔上小組學控制情绪。我想講,小朋友就算係資優,同時可以有其他問题,要及早正視,唔好用資優去逃避問題,有行為問題嘅小朋友係咪資優都好,都一定要處理左先,唔係只會害左個小朋友.

0    0    0    0

回覆:lazyqueen80 的帖子

兩歲去檢測,根本唔準,事實上真定假都未知。以她的說話,她不懂如何教育孩子,不要說資優與否。

就算是資優,都要控制行為及情緒。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:兩歲去檢測,根本唔準,事實上真定假都未知

原帖由 ANChan59 於 13-12-22 發表
兩歲去檢測,根本唔準,事實上真定假都未知。以她的說話,她不懂如何教育孩子,不要說資優與否。

就算是資 ...
身邊都有不少父母用資優去解釋不富的行為,例如因為資優所以坐唔定,因為資優所以唔專心,因為資優所以自我中心,因為資優所以無禮貎。父母只願意接受小朋友資優,但不面對其他問题。

lazyqueen80 發表於 13-12-22 22:19
身邊都有不少父母用資優去解釋不富的行為,例如因為資優所以坐唔定,因為資優所以唔專心,因為資優所以自我 ...
好贊同您這帖!

各位資優家長要努力啊!!!

引用:Quote:lazyqueen80+發表於+13-12-22+22:19+

原帖由 Radiomama 於 13-12-23 發表
好贊同您這帖!

各位資優家長要努力啊!!!

補充少少,所有家長(無論孩子是否資優)都要努力啊。

回覆 lazyqueen80 的帖子

I completely agree. I saw many gifted kids who were spoiled by parents. The parents took proud and excuse for their kids.

回覆:不要以為資優就不用理會行為問題

我唔會因為阿仔係資優就容忍佢呢啲行為,反而我更要佢做得好啲!呢個係家教問題

回覆:不要以為資優就不用理會行為問題

認同!資優人士由於想法有少少“異於常人”,反而比一般人容易出現情緒同行為問題。

以我自己經歷為例,就係父母同自己冇留意,結果融入唔到羣體,覺得人哋蠢,人哋就覺得我高傲,結果被人排擠,終於患上情緒病,十分痛苦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優生,在我,有某d同平常人唔同嘅特性
佢地個腦轉得快,不停搵嘢搞,停唔到落嚟,直到佢遇上下一樣有趣嘅事
我會視為佢嘅性格,但規矩依然要守!所以出親街一定要佢自己帶本書喺身,開始身痕時,攞本書出嚟止痕!
恐龍家

小曳人 發表於 13-12-24 12:53
資優生,在我,有某d同平常人唔同嘅特性
佢地個腦轉得快,不停搵嘢搞,停唔到落嚟,直到佢遇上下一樣有趣嘅 ...

無論係唔係資優, 係呢個社會生活, 就要守呢個社會既規則, 學習控制情緒, 學習點同人相處.

"個腦轉得快,不停搵嘢搞,停唔到落嚟,直到佢遇上下一樣有趣嘅事"...
我個仔就係0甘樣. 佢一無聊就會攪攪震, 脾氣仲會好差, 所以我教佢真係教到嘔血.
平時出街我就要帶定故事書, word search, 計數果類遊戲練習, 佢有功課做有書睇先會肯坐定定.

醒目開學勳章 貢獻勳章

四隻貓 發表於 13-12-27 09:26
無論係唔係資優, 係呢個社會生活, 就要守呢個社會既規則, 學習控制情緒, 學習點同人相處.

"個腦轉得快, ...

最近手提download 咗數獨,呢個幾好,暫時可以玩唔停!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

vienchan 發表於 13-12-28 11:55
回覆 小曳人 的帖子

請過多幾招!!!
上課時,好難搞
要同班主任溝通
我唔敢要求老師當佢特別人物,但如果佢肯主動俾佢自由活動唔騷擾同學,都係好事
我仔個班主任就話俾多d嘢佢幫手做 (收功課,做小司儀,做完task就幫手教其他慢d嘅同學)
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

vienchan 發表於 13-12-28 17:59
回覆 小曳人 的帖子

嘩,你就好啦!我仔嘅老師話佢醒過龍,但搞搞震,罰佢坐最角落一個單丁位,獨立左佢。 ...
係呀!咁好慘~
其實呢d真係有辣有唔辣,我嗰件一班45人,無位俾佢坐開,迫住老師要好好處理,唔係將問題放埋一邊
另外,當然係阿仔未到搞事地步,只係覺得無聊時畫公仔,未影響老師上堂

恐龍家

引用:Quote:vienchan+發表於+13-12-28+17:59+回

原帖由 小曳人 於 13-12-28 發表
係呀!咁好慘~
其實呢d真係有辣有唔辣,我嗰件一班45人,無位俾佢坐開,迫住老師要好好處理,唔係將問題放 ...
學校要有老師對如何處理資優兒童有經驗,才可以家校配合!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:回覆+ANChan59+的帖子 好贊同﹗+不過間學

原帖由 vienchan 於 13-12-29 發表
回覆 ANChan59 的帖子

好贊同﹗ 不過間學校都好耐啦,唔會未見過呢D學生掛....... 其實資優都幾普遍呀,不 ...
我的理解是要受訓內累積經驗才可以有效。

但是資優有不同範疇,亦有不同的潛在問題,不是這樣簡單,是嗎?

‹ 上一主題|下一主題