用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 哩度啲家長係咪無乜人鐘意靈糧堂啓思之類架? ...
go

哩度啲家長係咪無乜人鐘意靈糧堂啓思之類架?

見無乜人講咁。

回覆:poodlema 的帖子

我諗主張讀happy school嗰D

回覆:哩度啲家長係咪無乜人鐘意靈糧堂啓思之類架?

晨早放哂榜,要講之前講哂啦。你有咩想講?

我鐘意LLT㗎,如果而家呢間考唔到pn,我都會幫小朋友考LLT!

佢地報名時我吾識佢地,所以missed.
如果早d知係happy school, 我會報呀!

回覆:annayu 的帖子

我都buy happy school , 但朋友又話冇嘢學

有朋友嘅小朋友讀,活動教學,唔多寫子練習,老師好有愛心,啱哂坐唔定嘅小朋友。

佢地話用音樂去啟發思維Good!

唔係呀, 好多人都講靈糧堂, 好鐘意的.

啟思活動教學,較著重母語教學,透過遊戲學習,很蒙特梭利;靈糧堂用high scope, 著重幼兒主動學習,要plan do review, 開頭會唱遊學英語,感覺上較全面。兩間都是happy school, 我都好鍾意。

回覆:Potato001 的帖子

你仔女讀緊邊間

間間靈糧堂教學都唔同? 有冇話邊間好d?

其實靈糧堂係學校排名好高, 4間靈糧全部排50名以內, 唔容易. 只係佢唔係好谷嗰種學校, 所以呢度D家長比較少討論.

回覆:maomaofifi 的帖子

係唔係香港靈糧堂出名啲? 好啲? 鑽石山, 馬𩣑山就冇排咁前?

回覆 Nanacute 的帖子

可以參考呢條LINK:

http://www.hkpep.com/index.php?m ... hiyuan#.UrfTemfxu0E

想快人一步理想達到既家長好少會鍾意靈糧啟思,除非當初冇暸解咁去in又收左仲讀埋既可能會改變想法
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我覺得靈糧堂他們幾個分校好close, 開學的時候校長就宣佈一個老師將會從藍田分校,調到新的荃灣分校做主任之類,而且他們各校網上列的課程資料,都是一樣的。我孩子因爲近,報名並錄取在藍田靈糧N班,到目前爲止,覺得很好。

回覆:denise_baby 的帖子

明白, 謝謝你的分享

回覆:denise_baby 的帖子

其實呢五間靈糧堂同九龍靈糧堂係咪好唔同,但我見佢地既教學理念又好似差唔多,亦都係happy school, 請問佢地有咩分別

回覆:finayeung 的帖子

開頭係同一機構,之後分開咗香港靈糧堂和九龍靈糧堂,所以教學方式相似,有啲有 有啲冇學券。