用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 會被Bad list 嗎?
go

會被Bad list 嗎?

如果有K1班收左你,但你又唔讀。以後想再入佢嘅K2或者小學,會被bad list嗎?

點解K1收左唔讀 K2會返去呢 ?

回覆:會被Bad list 嗎?

龍校?

係如果姐,心大心細唔知讀唔讀好,怕in完又唔讀(當然係未必收),好似玩野甘,你地覺得会有badlist尼樣野嗎?

回覆:rabbitjay 的帖子

我覚得佢地唔会keep咁耐嘅資料lor

我覺得小學未必會... K2就難講

我知學之園如果N班係度讀,K轉左校,就算細佬妹申請,都會唔收。

rosebb 發表於 13-12-20 14:12
我知學之園如果N班係度讀,K轉左校,就算細佬妹申請,都會唔收。

有人都話st cat n kv,收咗唔讀,細佬妹申請都會唔收。有無人知呢個都市傳說係唔係真???

black list

引用:Quote:rosebb+發表於+13-12-20+14:12+我知

原帖由 o3ngai 於 13-12-20 發表
有人都話st cat n kv,收咗唔讀,細佬妹申請都會唔收。有無人知呢個都市傳說係唔係真???
...
收左唔讀佢又點追溹到?即係,細路妹入紙時,表格只會問有邊過讀緊或讀過,唔會問“比過位你又冇要到“的兄姊...

一入你个名,有有哂紀錄,如再申請小學,就係怕…………

回覆:siufung 的帖子

要填父母資料,學之園係網上交表,資料早已入晒電腦,要check係咪兄弟姐妹唔難。

我覺得唔會,宜家每年每間幼稚園間間收千千聲申請,行政工作已經很多。如果仲要mark 埋邊個收咗唔讀,邊個讀n唔讀k,又在在俾offer時再核對番這個名單(歷年來加埋應該好長),咪好多嘢做?我覺得學校應該唔會咁用資源。但如果你話去面試,老師認得你另計。

我自己大嘅小朋友讀一間n冇讀K,宜家細嗰個都考到。所以,我覺得應該冇bad list呱。

引用:black+list

原帖由 AJH 於 13-12-20 發表
black list

引用:我覺得唔會,宜家每年每間幼稚園間間收千千

原帖由 niclicma 於 13-12-20 發表
我覺得唔會,宜家每年每間幼稚園間間收千千聲申請,行政工作已經很多。如果仲要mark 埋邊個收咗唔讀,邊個 ...
可否講邊間?我真係擔心LH會係咁

回覆:rabbitjay 的帖子

Should be “blacklist”

引用:Quote:原帖由+niclicma+於+13-12-20+發表我

原帖由 alhkwok 於 13-12-20 發表
可否講邊間?我真係擔心LH會係咁
Pm

應該唔會保留申請者紀錄那麼久,而且哪有時間double check每個申請者是否以前曾入讀的孩子/其哥哥或姊姊。
順便問下,申請入學資料是否在面試/註冊後刪除(除非有個別家長要求),因為細心想想,入學申請表中有很多私人資料。

我覺得唔會,邊得閒攪,有幾多個收左唔讀又再報過,你唔讀都大把人讀,冇必要浪費d人力物力

我觉得会。database一定有 keep,而且一间最多收一,二百人。出 offer前掃一掃個 database又好簡单啫