用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 SFA唔比大抽獎!!
go

SFA唔比大抽獎!!

剛收到教育局的信,要求放棄大抽獎,如果唔係,佢會通知SFA。

如果照抽,SFA會否取消阿仔個位

引用:剛收到教育局的信,要求放棄大抽獎,如果唔

原帖由 julie123 於 13-12-18 發表
剛收到教育局的信,要求放棄大抽獎,如果唔係,佢會通知SFA。

咁即係唔比抽啦。

回覆 julie123 的帖子

我都收到。I don't think they will, but you can call to confirm.

回覆:c-wong 的帖子

我上年都是這樣收到。我膽粗粗致電sfa問如果填表話參加大抽獎,你會否cut我個學位,當時職員話:只要交留位費,学校是不會擔心大抽獎而失去一位学生,叫我照填寫去大抽獎,最終,抽得吾好,今年讀sfa.

回覆:SFA唔比大抽獎!!

我都覺得交了留位費,學校就不會隨便取消學位,除非學校像救恩一樣一早通知這措施。

之前我另一C校,收到edb的信是問是否想繼續抽,不是要求放棄。

醒目開學勳章 貢獻勳章

私校同edb係會交換學生名單,但唔等於學校要取消你嘅留位
SFA係可以抽獎嘅,唔駛擔心
恐龍家

回覆:MrBeast 的帖子

ebd果張我當時填左去大抽獎放棄sfa,所以最後佢比我抽獎,公佈後冇去所派学校註册,sfa仍會联絡我去買書,学費各樣。

回覆:kwan_kwan3 的帖子

我仍好記得當時書記姐姐同我講,如果派到一間心儀小學,叫我一樣可以去註冊,唔好錯失抽獎機會,果然係好大方而又好有實力的私校。

comemon999    發表於 13-12-19 12:28
Jane1983  真係好大方,值得一讚!  發表於 13-12-19 11:05

kwan_kwan3 發表於 13-12-19 08:07
ebd果張我當時填左去大抽獎放棄sfa,所以最後佢比我抽獎,公佈後冇去所派学校註册,sfa仍會联絡我去買書,学費 ...
Interesting, 我也有就這?打過上edb 問,主任答案和樓上小曳人差不多

引用:剛收到教育局的信,要求放棄大抽獎,如果唔

原帖由 julie123 於 13-12-18 發表

這封只是教育局的 template 罷了,不用太緊張

回覆:erniewellie 的帖子

謝謝各方具經驗之人的指點

irischowys 發表於 13-12-19 01:40
我都覺得交了留位費,學校就不會隨便取消學位,除非學校像救恩一樣一早通知這措施。

...
我鄰居個小朋友有救恩,佢話會照大抽獎,佢話吾信學校收咗留位費會取消佢個位。
佢咁假設係合理,定太定!?

回覆:Jane1983 的帖子

我記得當天去救恩面試,副校有講明,但我仔冇offer,所以之後有offer家長有冇簽文件同意就不得而知,抑或只係口講?

回覆 irischowys 的帖子

因為想抽獎,除左好鍾意的學校外,吾比抽的,我都無報。而家原來又吾系甘,都幾亂。

引用:我記得當天去救恩面試,副校有講明,但我仔

原帖由 irischowys 於 13-12-19 發表
我記得當天去救恩面試,副校有講明,但我仔冇offer,所以之後有offer家長有冇簽文件同意就不得而知,抑或只 ...
去年有案例,參加了大抽獎後,無論抽獎理想還是不理想,救恩確實是會把已交留位費的準小一生降落后備,之後就算求情也未必再有offer, 機會會留給有誠意的waiting 學生!

若你真的不理后果參加大抽獎,大把人多謝你,包括我數個在waiting list 的朋友!😁

奉勸家長想清楚!

(利申:本有救恩offer, 後好彩自行中了神級津校而無奈放棄了救恩)

FR :-D

回覆 reg_franco 的帖子

有Fd 上年有kys offer 也是這樣說,最後冇去抽,詳情不清楚但應offer letter 寫明或家長要sign undertaking or something.