用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》
go

「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》 [複製鏈接]

「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》

https://www.youtube.com/watch?v= ... AJn9ZW7QTBubiT3OiHQ

https://www.youtube.com/watch?v= ... AJn9ZW7QTBubiT3OiHQ

http://mytv.tvb.com/news/tuesdayreport/166644#page-1

每年九月至十二月,都是幼稚園招生的高峰期,不少幼稚園會舉行開放日,派發入學申請表,進行面試及公布結果。

因應出生數字上升,加上內地雙非兒童來港報讀幼稚園,近年幼稚園學額競爭越趨激烈。為了令子女能成功入讀心儀的幼稚園,家長們都各出奇謀:有家長辭職,通宵露宿報名;有家長為小朋友報30間幼稚園,一日赴三場面試;亦有家長報讀選取幼稚園策略的課程,豐富自己及小朋友的面試技巧。

有幼兒教育界人士認為,家長報十間八間幼稚園已變成潮流,少報彷彿會落後於人。有提供面試培訓班的機構就指出,家長期望越來越大,幼稚園面試題目越來越深,亦令他們部分課程內容超越小朋友年齡對應的發展程度。

本集將會探討家長為幼兒報多間幼稚園,為面試作準備的心態,以及背後的原因。

記者:黃雅宇
   14    0    0    0

Thx for sharing!

回覆:「星期二檔案」----《贏在起跑線

睇左!

thx, 有時間睇返先

回覆:poohcheung 的帖子

睇完覺得香港D小朋友同家長好慘.....

其實你吔有無想過贏在起跑線, 但會輸在終點線??? 個家長報咗30幾間校學真係好怪獸囉.....endup 有8間收咗....但始終都係讀一間o姐......

可能你吔會唔認同我ge講法.....但我只係希望大家唔好咁緊張...因為有好多野都係跟風做成.....一個做...十個跟....唔跟就唔正常.....真係好辛苦lor.....

估唔到答食生菓都要咁有機心, 如果小朋友真係喜歡食蘋果, 咁有咩問題? 點解答藍莓就會啱d? d 老師真係喜歡呢d有機心既answer?

回覆 bhsien 的帖子

我都覺30間太誇la...means 個細路要in 30次...會叫唔會搞到唔想返學ga....

回覆 RMC0101 的帖子

如果要你IN 30 份工你都唔想返工LA.....重要背埋台詞.....所有野都唔係由心出發, 係咪真係要做到咁呢???????

小朋友一日要in三間,瞓緊覺都要叫醒佢,真係替佢辛苦!
我覺得小朋友好慘,正如旁述講,童年仲係唔係無憂無慮呢,佢嘅童年就係咁為咗去考幼稚園而度過!不過真係每個家長都有唔同睇法,但我fd又唔得有問題,仲俾佢炫耀一下佢嗰仔in咗9間,已經有6間offer添!

我覺得個小友會怕去Interview lor...我係佢..都唔夠擔話俾人知報30間..好Crazy Jei...

回覆:「星期二檔案」----《贏在起跑線 ?》

睇完後,真害怕呢班未來主人翁會很早就變成有機心的小朋友,點解唔係發自內心咁答問題,點解個答案要令自己得高分先答?機關算盡不應該發生係呢個年紀吧

引用:睇完後,真害怕呢班未來主人翁會很早就變成

原帖由 BBBQ 於 13-12-19 發表
睇完後,真害怕呢班未來主人翁會很早就變成有機心的小朋友,點解唔係發自內心咁答問題,點解個答案要令自己 ...
佢地咁操,應該唔會變成有機心既人,佢地應該會變成考試機器既高分低能

回覆:「星期二檔案」----《贏在起跑線

報30間個媽咪都有問題,為報而報,無睇清楚學校理念,教學方法就去報,辛苦自己填表,又要俾報名費。同埋又辛苦個仔!佢個仔都係超大B啦,唔怕無幼兒園收,或者報咁多想炫耀個仔有幾多offer

wendylkw 發表於 13-12-19 18:46
報30間個媽咪都有問題,為報而報,無睇清楚學校理念,教學方法就去報,辛苦自己填表,又要俾報名費。同埋 ...

佢個仔好似係11月細B, 今年報K1 喎...節目一開始, 個媽咪話上年做得唔好, 所以個仔上年無書讀...我唔知有無記錯, 我喺電視睇, 無重溫

BBBQ 發表於 13-12-19 16:31
睇完後,真害怕呢班未來主人翁會很早就變成有機心的小朋友,點解唔係發自內心咁答問題,點解個答案要令自己 ...
agree, 小朋友獨具的童真不是最可愛最真嗎? 為何依家的家長要教佢點答老師問題先會高分d, 就算佢like食apple都唔可以講? 咁教小朋友是好的? 教佢地要有機心?

Erica~ 發表於 13-12-20 08:34
佢個仔好似係11月細B, 今年報K1 喎...節目一開始, 個媽咪話上年做得唔好, 所以個仔上年無書讀...我唔知有 ...
係, 佢係咁講, 所以今年先做好晒準備, 又找題目, 又刨書, 到學校前要溫notes, 似家長考試多d羅
‹ 上一主題|下一主題