用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 比意見- 英華 / 聖士提反女 / 嘉諾撒聖心 點選? ...
樓主: avbee
go

比意見- 英華 / 聖士提反女 / 嘉諾撒聖心 點選?

因為女兒現P5 讀聖保祿(跑馬地); 開始準備找中學
而且聖保祿中學17/8科...見D師姐讀死了....有些師姐後悔升左上來聖保祿中學

希望找一間好些的 (但BPS 吾考慮了; 冇甘勁)

回覆:比意見- 英華 / 聖士提反女 / 嘉諾撒聖心 點選

不如試marymount,會讀得輕鬆啲。

回覆 avbee 的帖子

是否那位師姐很認真,要求高?中學生活多姿彩,放鬆吓,海闊天空。

小女在SPSS很開心,我起初擔心她會心散,快考試了,還未開動。但她答應會保持精英班位置,又主動打聽大學選科,為S4準備,也由她了。家長會放手,孩子壓力會輕點。

小孩達人 發表於 13-12-23 20:54
英華d人勤力d,因為勁人雲集,功課多,測驗多,差不多每曰都有test,提反女,一般般,功課唔算多,但好多舊 ...
測驗期間仲要上堂---------------

測驗期間應該係要上堂個喎,考試先唔會上堂!

:verycold: :verycold: :verycold:

avbee 發表於 13-12-24 09:55
因為女兒現P5 讀聖保祿(跑馬地); 開始準備找中學
而且聖保祿中學17/8科...見D師姐讀死了....有些師姐後悔升 ...
但BPS 吾考慮了; 冇甘勁
--------------------

我覺得都唔好低估英華、聖士提反和聖心,一樣唔易讀架!

irisyan    發表於 13-12-24 22:05
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

簽名被屏蔽

回覆 piggy-ma 的帖子

小女小三時已自記管自己;無理她了
因聽了些家長的反映 (那些讀高中的師姐)話佢地家姐高中讀得好辛苦;所以有D擔心; 家長日當日有2個同學想轉去何東

173173173 發表於 13-12-23 17:52
經常聽到人話聖士提反女子中學校風麻麻, 較多富貴學生, 學生成日鬥名牌, 鬥有錢, 是真的嗎? 好想現在就讀的 ...
this is not true at all !!

回覆 173173173 的帖子

小女剛被派進SSGC,她在校園生活愉快和同學相處亦融洽。至於多少富貴學生,本人亦不清楚,其實一般的學校都會有家境富裕與貧窮的學生。小女暫時不覺得有鬥名牌或鬥有錢這情況出現。

學校由十月開始有很多大小測或默書,似乎沒有停過。不過我覺得這是對小朋友好的。因為如果沒有測驗評估,大多數小朋友是不會主動溫習的。若將所有學的知識留待考試時才溫習,那實在消化不來呢

引用:回覆+173173173+的帖子 小女剛被派進SSGC

原帖由 loyanmei 於 13-12-29 發表
回覆 173173173 的帖子

小女剛被派進SSGC,她在校園生活愉快和同學相處亦融洽。至於多少富貴學生,本人亦 ...
如果你的小朋友比較活,可選ssgc。學校有很多課外活動,學生要讀得又玩得。絕對沒有富貴小朋友呢回事!無論小學上或自行中一入都能相處得很好。但自行入中一如只靠抽奬,成功率十分低,一定要靠成績出衆及課外活動勁 !學生比較活。學校比較注重學生自主及家長放手,測驗時間及結果都不會通知家長,只有考試會。見家長日,都以學生為主導。

如果你的小朋友比較被動,可選英華。如果住近九龍亦是一個好選擇,呢幾年佢個新校舍都未可ready。佢無
小學直上,直入或抽奨都好大機會得。學生比較靜。學校不太主張「多」(3 樣)課外活動,學校嚴,乜都有通告,要簽。主張學生「戰勝昨天的自己」就得。

其實乜學校都係睇你個女嘅性格,選間適合佢嘅(不是你鍾意的)比較重要!

vinnie707070    發表於 13-12-30 15:06

回覆 mummy911 的帖子

多謝你的回覆, 我都是想找一間適合小朋友的中學, 我小朋友好怕悶, 唔鍾意死讀書, 好鍾意玩, 我自己就覺得聖士提反會比英華較適合她, 但睇你們的回覆, 又好似聖士提反較難入, 好矛盾。

小女亦是校外生入SSGC。從沒有聽小女講同學鬥名牌,反而會講下有乜書好睇,有時講下D少男少女喜歡的外國歌手。女女雖是校外生入,但同學間相處融洽,她新認識的好朋友剛好一位是校外生,一位是直屬小學升上的。
這幾個月以來,女女變得較以前主動關心自己的課業。學校有不少活動讓學生參與,亦主張放手比學生自行處理籌辦事務。所以十分適合主動活潑的女孩。

回覆:比意見- 英華 / 聖士提反女 / 嘉諾撒聖心 點選?

我都諗緊BPS, 英華,SSGC這三間中學,諗到頭爆!唔知自行點選。

聖心和聖士提反,哪一所是學業和課外活動都同樣重視?哪一所較適合活潑好動的小朋友?

引用:回覆+mummy911+的帖子多謝你的回覆,+我都

原帖由 173173173 於 13-12-29 發表
回覆 mummy911 的帖子

多謝你的回覆, 我都是想找一間適合小朋友的中學, 我小朋友好怕悶, 唔鍾意死讀書, 好 ...

以我所見所聞,SSGC比YWGS易入。

YuYuMother  同意  發表於 13-12-30 09:20

kongman 發表於 13-12-30 02:05
聖心和聖士提反,哪一所是學業和課外活動都同樣重視?哪一所較適合活潑好動的小朋友? ...
聖士提反

回覆:ohnono 的帖子

pis626發表於 13230 09:06
以我見,SSGC比YWGS易入。
好視乎哪一區,去年我囡中西區幾名同學考20+/97都派到入YWG.而自行SSGC也不易:有親戚女兒自行失落SSGC,但大抽獎竟抽入BPS!相信夠胆抽BPS的,成績也不會太差。

引用:+本帖最後由+pris626+於+13-12-30+09:13+編

原帖由 pris626 於 13-12-30 發表
Ssgc 有直屬小學,自行分配只有一定數目, 在第一輪,人人平等,同ywgs 一樣!

而ssgc 大抽獎就要留一大堆位比自己小學,外人入又點會比ywgs 容易?通常如第一輪失敗,第二輪機會一定係ywgs chance 高!因位大約10:120 (ssgc :ywgs)係人都唔敢搏啦!個個都play safe 選ywgs 第一位。點會ssgc 易入D呢?

所以通常第一輪各校都會收哂D佢地想收唧 "精英"先!問心,你個女係叻,2間都早早在第一輪被人mark收左啦!到時係你選學校,唔係學校選你!就算開彩後(7月),佢地有位都會馬上call你,睇下你讀唔讀,我見到真實個案!ssgc 收,放榜後,ywgs call 有位!相反,ywgs 收,放榜後,ssgc call 有位!

都係嗰句,睇下你個女性格同你自想個女在那個environment 成長,各有長短!

Ssgc 有好多global experience e.g. Exchange program, uk study tour, 各級有自己的機會,多數學生有機會參與,ywgs 不是這樣多,要參加比較難,全校只有一定人數可以參加study tour。(可上website 比較)