用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 樂天密習?
樓主: cvpigpig
go

樂天密習? [複製鏈接]

回覆 cvpigpig 的帖子

得閒可以交流分享下, 家長們應互相幫助, 你如果去到樂天可以同觀課嘅家長傾計, 好有用架! 其實我絕少留言, 平時都係睇嘅多, 只不過呢幾日見到好多駡戰及洗版, 覺得家長本身已徬徨, 看了了那些駡戰就更徬徨, 既然有經驗就分享一下............

亞仔以前都上過樂天, 陳姑娘對A仔是有一定經驗, 至於商業品重唔重, 見仁見智, 作為商業機構, 我還可接受.

正如其他家長講, 你可觀課, 又可在上堂時問下其他家長意見, 同時開始不要交太多學費, 如覺不適合, 可快些退學

回覆:樂天密習?

多謝各位意見,初初發現仔仔有d唔同嘅時候真係唔知點算,爸爸當然係覺得佢冇問題,因為未夠2歲已經識唒A-Z,1-10,顏色,形狀,仲有d生字。配對好叻,做1次就記得唒d位,但係佢1粒聲都冇!佢如果想要某d野都唔會講,唔會用手指。會拉我去或攞部ipad開個flash card個App.不停指佢想要的給我看,直到我攞俾佢。返playgroup從未試過坐定,玩具只愛切puzzle 同睇書,可以坐定半小時以上,但其他就唔得。

當2歲返健康院要覆診見醫生,醫生話佢有d傾向時我真係唔知點算,再排政府又要大半年!之後係度睇到好多有用資料,識點同佢玩。衣加叫佢10次有5次以上會即刻望過黎,有時會自己走黎kiss我。仲會主動撩我玩hide n seek.但佢次次hide係同一個地方。

當然返playgroup都唔聽指令,走黎走去。不過已經走小左。其實係度睇完d資料我真係有逐間打去問,電話對話後我覺得對陳姑娘比較有信心。之後當然上左去睇下先,佢就建議我某d課程。咁我米諗住再上黎睇下有冇人試過,但我發現好少人講呢間,所以先開post問

分開出post.係因為部電話short short 地。其實大家有資料分享係好有用,對於d媽咪黎講真係好有support同可以舒發感情!因為唔會周圍同朋友講,就算講都唔明!我試過嘅回應係:梗係你唔識教拉或者係咪陀住佢食錯野,陀衰左呀……真係無言!唯有係度呻下。希望大家多d分享就好了。我之後做完治療亦會再同大家分享。

我自己仔讀過樂x3個月,而有朋友讀過樂x一年左右,相繼轉咗領x和太子協x青蔥,另有朋友讀咗一年中環邁x

比較返我哋經歷(我自己嘅係4年前),太子協x最好。

樂x當年俾我和朋友感覺唔算好,校長係無乜見過,佢當時唔集中力在密集。d教員亦不太熟a仔,當年,教員話我仔咁聰明唔似a......其實仔似你講仔仔咁,認知叻,溝通弱。不過那教員在我走時已走,係咪個別係咁唔知

邁x都好商業,加乜都要俾錢。但我見佢d進度跟得幾足,有張form會不時update家長孩子能力,例如自理呀之類那六大範疇。我朋友幾like, 派到s位後都仲返去上3T小組。

協x就俾我感覺最專業。同埋d T齊。不過排好耐。那朋友對樂x真係麻麻,但好讚協x.

領x就感統強,d員工有愛心。OT最專業,當年密集都有聽樂治療俾小朋友,不另收錢。同家長溝通較多,有耐性。但有朋友後來入咗政府s,就反映呢間hea d, 我諗意思係要求訂得鬆些。

不過重申,係二三年前資料,依家點真係唔知嘅。給你參考下,祝你找到間啱你仔嘅

回覆:Anan3388 的帖子

樂天陳校長很易見到的,基本上每天上課前段,大約八點九至九點半出來巡視,有什麽問題都可以問。另外,每月一聚最好盡量參加,有時有意外驚喜,陳校長試過入去課室捉幾個小朋友出來,親自示範家居訓練(佢喺好多家長眼中係神級幼兒導師)。

其實不如樓主花d時間去各間行下,選返學時間,厚面皮d問下就讀家長。同埋去問下嘢,了解下間中心員工嘅態度等等,咁會更實在。

不過我都讚成邊度有位就讀住先,又唔好為揀最好就浪費咗時間嘅。當時都好多讀住一間又排住另一間,一邊觀察和比較嘅。

引用:其實不如樓主花d時間去各間行下,選返學時

原帖由 Anan3388 於 13-12-19 發表
其實不如樓主花d時間去各間行下,選返學時間,厚面皮d問下就讀家長。同埋去問下嘢,了解下間中心員工嘅態度 ...
係呀!好多都要排好耐。

回覆:cvpigpig 的帖子

有次上九龍行,聽到以下對話

家長甲,將來都唔知點去報小學,其他人就去學音樂,西班牙話,我地個仔都唔知寫乜!

家長乙,我個仔咪寫晒D社交小組畢業,言語小組畢業去portfolio law.

家長甲,苦笑。

我無言,但心裡一酸!

引用:有次上九龍行,聽到以下對話 家長甲,將來

原帖由 王王爸爸 於 13-12-19 發表
有次上九龍行,聽到以下對話

家長甲,將來都唔知點去報小學,其他人就去學音樂,西班牙話,我地個仔都唔知 ...
小朋友日日唔同/進步,我地就見步行步囉

樂天很好,可放心試。每一間密集都有不同類型及經驗的老師,適合不同小朋友。所以家長一定要跟貼進度留意小朋友情緒,同老師常常溝通,才可有最大進步。

Update 下先,仔仔差唔多返左6、7堂職業治療。治療師話佢唔似係自閉,認知同記憶都好,唯一嘅問題就係小肌肉發展慢,唔識點用。同佢超有性格和自我。

做左幾堂訓練後,對人反應都好左。叫佢十次有八次會即刻應你,其餘兩次就擺明聽到都唔想睬你,有時仲會掩住耳朵走開。

言語方面開始多左音,同有時會答你問題,雖然都係單字,但已經好開心。

期待下個月開始返密集,希望有更大進步!

emilykyho  congratulation! add oil!!  發表於 14-2-13 15:33

回覆:cvpigpig 的帖子

咁咪好囉,恭喜!

cvpigpig,想問你點教小朋友應人呀?我囝囝叫佢十次都冇一次應我,好苦惱,thx

引用:cvpigpig,想問你點教小朋友應人呀?我囝囝

原帖由 blueskybird04 於 14-03-11 發表
cvpigpig,想問你點教小朋友應人呀?我囝囝叫佢十次都冇一次應我,好苦惱,thx
有冇帶佢評估?要同佢玩時引佢望多d你眼,練好d眼神,之後就1叫佢就應。但治療師話我仔應該係語言遲緩影響左佢d行為,衣加佢返緊密集,多左d音同反應,衣加有時會主動同人打招呼添。

‹ 上一主題|下一主題