用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 家長日的書展
go

家長日的書展

傳統上學校年年在每次派成績表的家長日都會有書商在雨天操場攪書展,
賣下補充、故事書和電腦遊戲軟件之類。

以前都唔覺書商會預先印定目錄俾學生一早拎番屋企向家長「撲水」,不
過今年就有啦,而且仲賣埋d千幾二千元的軟件(例如CS6通常在大學
的 Notebook Ownership Programme 至會見到呢d咁專門的軟件)。不
過套 Win8 同 Office 2013 又真係好抵,平過外面一大截。

記得幾年前買個一隻中文遊戲軟件,阿仔玩過之後好似練左葵花寶典咁,
中文功力太進!個人認為玩呢d寓學習於遊戲軟件,總好過d乜野左掘掘
,右殺殺的什麼「X盒」遊戲吧!

PS:我覺得各位準14/15的新同學家長都值得過黎睇下,或者可以預先
同仔仔買定「補品」打底!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

請問我們可以進校買嗎?有折扣嗎?

theodorechung 發表於 13-12-18 10:39
回覆 奥脫福 的帖子

請問我們可以進校買嗎?有折扣嗎?

當天學校會中門大開,自出自入。

引用:Quote:theodorechung+發表於+13-12-18+10:3

原帖由 奥脫福 於 13-12-18 發表
當天學校會中門大開,自出自入。
what day is it?

NT-1 發表於 13-12-18 14:35

what day is it?

This coming Friday, i.e., 20/12.

是日數攝:

l)望落很舒服的招牌。

2)玩得掂呢套中文軟件,唔識吟詩都會偷!

3)進補站。。。不過才十點幾已有個別系列「斷碼亅!

謝謝分享

轉眼間第一次考試又完結了。黎緊星期一就會派回試卷,唔知大家緊唔緊張呢?
特別是小一和小六的家長,這次是一個是否適應小學生活,以及下個月自行選校
的重要指標,意義不少啊!

希望各位Josephian都順順利利,聰明伶俐!

另外星期一都應該會派第一次家長日的通告。。。果日又要使錢喇!

回覆 奥脫福 的帖子

請問為什麼第一次派家長日通告要比錢?意思是買上列進補嗎?
thx

manmanchubb 發表於 14-12-7 14:11

回覆 奥脫福 的帖子

請問為什麼第一次派家長日通告要比錢?意思是買上列進補嗎?

我係指家長日果日買野要使錢。。。

回覆 奥脫福 的帖子

o. ic

請問一年雜費是否只有一次?
thanks

manmanchubb 發表於 14-12-8 00:23

請問一年雜費是否只有一次?
thanks

對,一次過在九月份俾哂。

回覆 奥脫福 的帖子

太好了^^謝謝妳

奧脫福: 我仔仔將於2015/16年度入讀St. Joseph P1.  好多謝你成日在BK解答家長的查詢. 我由當初對St. Joseph陌生,到而家多咗認識,大部份都係由你回答家長的查詢所得.
請問你仔仔今年讀 St. Joseph幾年級?
我是在職媽媽, 未知會否很吃力?
你仔仔有沒有補習?

pakkiu2511 發表於 14-12-10 12:08

奧脫福: 我仔仔將於2015/16年度入讀St. Joseph P1.  好多謝你成日在BK解答家長的查詢. 我由當初對St. Josep ...

先恭喜你仔仔可以加入聖若瑟這個大家庭!

另外唔好客氣,我的回應其實都不過係一d好表面既野,好多野始終都要家長和孩子自己
親身去體會。我明白一個校外家長對學校資訊的渴求,可以分享的,我和其他的在校家長
都會盡量在這裡分享的。

在職媽媽只要能投入自己仔仔的學業,與他一起面對,儘管每天只得半粒鐘,妳都仍然係
孩子最好的補習老師!功課上的輔導固然是不可少,但對孩子心靈上的輔導是更重要啊!

我明白有d家長當學校係水泡、踏腳石,但其實只要同學們能裝備好,我深信學校能為你
們做到既。。。係唔止咁少囉。

回覆 奥脫福 的帖子

謝謝你一直解答