用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 通識 - 用英文或中文
go

通識 - 用英文或中文 [複製鏈接]

有D英中Banding 1 中學
用中文作答,
聽聞全港只得約 20 間用英文教 . 重要嗎 ?
囡囡現在選擇中學
請如何選擇 ?

心急人

elbar  或試自行 1.聖瑪利 2.伊利沙伯   發表於 13-12-22 21:33
   4    0    0    0

回覆:通識 - 用英文或中文

老實講 高中通識用中文答 對大部分學生都係難 更何況英文。而且,只要奪星,冇人介意你中教定英教。

高中通識用中文答 其實對band one或中文好的同學跟本唔難.

求分一定用中文la!

我認為用英文好,可以訓練更好的英语能力,对英文科好有帮助,因英文科已經同通识好似,要看一堆資料或寫作时事性文章,所以習惯用英文思考寫评論绝对对英文科有利

我囡學校band1 都係用中文教

我支持中文考就中文教, 我女學校都係英中, 通識用中文教

引用:我支持中文考就中文教,+我女學校都係英中,+

原帖由 kitbebe 於 13-12-18 發表
Agreed

kitbebe 發表於 13-12-18 09:08
請問你囡囡邊問中學,是不是沙田區?可否pm我?謝

kitbebe  YES, SHATIN  發表於 14-1-31 13:05

應該用自己最熟悉的語言。如果中文吾好,英文又差就難搞。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章

我女用英文,我有問過佢用中定英好,佢反我點解要用中文,我答佢,因為有d詞語可能我們成日聽左既,你未必識英文term, 例如拉布,佢又即刻答到我拉布的英文(你依家問返我,我都不記得係乜). 我問佢點識呢個term, 佢話看scmp

其實到左果一個地步,佢地會有方法去適應或者去遷就個遊戲方法

我女就不鍾意用中文,不過鍾意歸鍾意,將來分數不知

其實通識好講求理解, 我女有些同學慣了靠補習社, 反而不懂思考, 分數自然低.

引用:其實通識好講求理解,+我女有些同學慣了靠補

原帖由 kitbebe 於 14-01-31 發表
其實通識好講求理解, 我女有些同學慣了靠補習社, 反而不懂思考, 分數自然低. ...
很少家長提出補習的缺點!能否分享多一點!

可參考下~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

我仔學校用英文教通識。吾知係咪學校氣氛或者習慣,佢哋同學whatsapp都用晒英文對答,反而有次我叫佢用中文通知舅父,佢要專登裝過中文手寫。

所以我覺得如果學生已習慣用英文溝通,我諗用返英文答通識會流利過中文。

Yanamami  有好多專有名詞同政派名称都要留意下既.  發表於 14-2-1 23:46

回覆:chusaima 的帖子

只是一科通識,未知他是否英文表達比中文差,有b1a 傳統名校生考高考也轉中文作答,六年中學他們成熟會自己決定,不須為他們過早粗心,如果英教通識其他科目也配合他我都會揀

引用:我仔學校用英文教通識。吾知係咪學校氣氛或

原帖由 oscarmama 於 14-02-01 發表
我仔學校用英文教通識。吾知係咪學校氣氛或者習慣,佢哋同學whatsapp都用晒英文對答,反而有次我叫佢用中文 ...
聽阿仔講,有跟SCMP,記些名稱就Ok,而且正路過中文作答。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-2-2 14:33
聽阿仔講,有跟SCMP,記些名稱就Ok,而且正路過中文作答。
多謝指教!我仔而家都學人睇SCMP,希望佢有你囝囝一半咁叻就安樂

女兒學校升高中時,可選擇用中文或英文上通識。女兒認為通識的目的是訓練思維,而不是學英文,因此選了用中文上通識。

她覺得補習社中英對照,同時提高供相關的中英文報章報導和評論,方法可取,比只用中文或英文教學效果更好。希望教局會檢討只用單一教學語言教學術科目的政策。

oscarmama 發表於 14-2-2 15:10
多謝指教!我仔而家都學人睇SCMP,希望佢有你囝囝一半咁叻就安樂
我仔是轉述LS成績好的同學經驗而已,他選擇了更適合他的 IB。

oscarmama  明白!多謝!  發表於 14-2-2 17:33
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題