用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升中前有八級綱琴很普遍嗎?
樓主: samer
go

升中前有八級綱琴很普遍嗎? [複製鏈接]

某些學校仲講明除鋼琴外學生應該多學其他樂器

回覆:升中前有八級綱琴很普遍嗎?

既然部分名校不看重八級綱琴,會否令家長減低對小朋友的催谷?見過不少小朋友是被逼練琴,自己並無興趣。Or the other way round,家長會把程度再推早些,逼小學生上到演奏級呢?

學校家長只谷小孩考琴試(我知很多年是如此現象)
香港整體藝術氣氛並沒有進展(剛看報紙捷克有交通警突然即興表演)
究竟香港家長有幾多欣賞音樂(很多不同風格)?

王國會長

samer 發表於 13-12-16 13:26
先是協恩中學,近是聖保羅男校,都分別表示升中前有八級綱琴很普遍,學校不于考慮。身邊雖有例子,但並不多 ...

因沒有要囡為考中學而考琴, 學琴只為興趣, 所以目前小六只是四級(下年8月才考六級), 考8級可能要到中三四了.
好似近來考試溫書緊張, 也會彈一會琴放鬆下.

978212  和我仔一樣,慢慢來,一年甚至年半才一級,志在培養興趣。  發表於 13-12-18 10:05

王國會長

samer 發表於 13-12-17 13:31
既然部分名校不看重八級綱琴,會否令家長減低對小朋友的催谷?見過不少小朋友是被逼練琴,自己並無興趣。Or ...
那不如催谷成績仲實際啦

你們有沒有覺得報紙會斷章取義呢? 以我理解協恩是想取錄有決心又有毅力的同學, 希望她們不怕困難,向著目標前進, 所以"有"8級琴並不重要.

回覆 jdhwangmom 的帖子

一兩年前,看過該校長的訪問,佢講起8級琴無優勢,用詞都相當unplesant!

咁無學任可樂器就代表無毅力?!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+13-12-17+16:56+

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-12-17 發表
你女同我女一樣。不過我女再pair d , 而家中二考學理,之後準備七級。個人覺得學琴係需要間中有目標,如比賽考試(間中唔係不停)。但重點係有興趣學

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+13-12-17+16:56+

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-12-17 發表
你女同我女一樣。不過我女再pair d , 而家中二考學理,之後準備七級。個人覺得學琴係需要間中有目標,如比賽考試(間中唔係不停)。但重點係有興趣學

太好了!音樂是抒發情感的表達,如果可在應付考試壓力同時舒緩一下,小朋友身心健康!

8級鋼琴已經咁普遍, 冇分加架

所以有好多小朋友同時學2-3樣樂器
一句講晒, 鬥快鬥多証書就是學習目標

有八級証書同有八級水準係兩回事, 我相信家長都心知依家唔算係咩優勢; 我覺得不論小朋友有幾多級資格或水準, 都要付出努力; 如果長期比大人強迫, 投入唔到, 根本好難再學上去; 當見到自己小朋友可以自在咁享受音樂, 就自然唔捨得迫佢地考乜考物

自己都係亞媽叫學先去學,所以呀女話想學琴我話唔係真架,遲D先啦。點知佢次次經過琴行都話要學,唔知係呀女有天份,定係唔識有人問,學咗幾年so far 都OK.

我也讓孩子学鋼琴,因个人覺得鋼琴是音樂的入门基礎。我知道学鋼琴無助升学,但只想孩子有音樂修養; 我有要求孩子考琴,因考試可以令孩子有目标,有方向

係我讀書果年同學仔中三考到八級已經好叻

升中有 8 級 piano,真係多的是

好buy體藝發展、全人教育的理念,呢樣嘢本身已經好好,吾需要吓吓指望發展到特異功能的地步,幫到小朋友升學。

我小朋友如果打網球打到好似Sharapova咁年賺億億聲,我梗開心,但其實只要佢享受個運動,有個興趣,我都好滿足。
‹ 上一主題|下一主題