用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升中前有八級綱琴很普遍嗎?
go

升中前有八級綱琴很普遍嗎?

先是協恩中學,近是聖保羅男校,都分別表示升中前有八級綱琴很普遍,學校不于考慮。身邊雖有例子,但並不多,所以想瞭解一下現在學琴的進度真的推得這麼早嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:先是協恩中學,近是聖保羅男校,都分別表示

原帖由 samer 於 13-12-16 發表
先是協恩中學,近是聖保羅男校,都分別表示升中前有八級綱琴很普遍,學校不于考慮。身邊雖有例子,但並不多 ...
有心苦練,唔難lor

回覆:升中前有八級綱琴很普遍嗎?

我希望得,我女四歲學琴,現在小二剛考三級,即使一年一級,小六尾可考八級。但如果為考中學,即小六頭要八級,就趕不及。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

明白要做是做得到,只是想知道是否已成大吹勢,記得細個聽到考八級的多數都是中學生。

小朋友真可憐!

聽埋下面果幾句, 管樂就要求低d, 相對缺人呀嘛!
所以唔係鋼琴呢件樂器出問題, 而係供需啫!

那是音樂試的盲點, 只要操好三首歌, 練好D scales, 要PASS並不困難。

所以我常常覺得sightreading 高分才是真高手!

身邊的小孩只是為了考琴而學
失去了彈琴的樂趣

醒目開學勳章 王國長老

我女身邊同學, 好多都係小5,6已經考晒學理(即準備考6級以上), 校際比賽亦有7級三甲(即應該有8級水平了)
多唔多.....我估多架, 我女學校都唔多人出去考中學, 都有一d, 如果打算出去考中學, 應該谷得仲勁

呢D係惡性循環, 因近年太多人走去死練爛練考試歌, 有8級証書, 但只有3級程度, 個個樂此不疲地去早考早勝, 攪到鋼琴証書無人重視.

現在, 玩殘完鋼琴, 神校又玩其他樂器, 睇下幾時小學生要識8個語言, 5種8級樂器, 或者, 攞埋諾貝爾獎咁就收硬

Ekko    發表於 13-12-18 15:05

引用:我希望得,我女四歲學琴,現在小二剛考三級

原帖由 irischowys 於 13-12-16 發表
我希望得,我女四歲學琴,現在小二剛考三級,即使一年一級,小六尾可考八級。但如果為考中學,即小六頭要八 ...
可以跳級考,不用逐級考。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

首先,我唔覺八級鋼琴合格好容易,唔信?不懂鋼琴的家長自己試試再說。況且,樂器有audition, 無料騙得過去?當然,受歡迎的那些學校報考的人可能技能好D,但我懷疑八級鋼琴好普通說法的普遍性。學校近年不重視鋼琴有其客觀原因,一,中學要這麼多鋼琴手幹麼?二,管樂看似較易,但對小朋友而言其實更多體能上的限制,以八級長笛為例,三首歌加理十幾分鐘,太細小朋友早就斷氣,說到底,還是供求問題。

醒目開學勳章 王國長老

引用:首先,我唔覺八級鋼琴合格好容易,唔信?不

原帖由 JustAParent 於 13-12-16 發表
首先,我唔覺八級鋼琴合格好容易,唔信?不懂鋼琴的家長自己試試再說。況且,樂器有audition, 無料騙得過去 ...
一個樂團要好多大中小提琴手,木管銅管樂手,但唔要鋼琴手。校際三甲我仔小學(非名校)年年廿幾三十個,何況超級學校?

回覆:samer 的帖子

我朋友個仔由五級跳八級,小六前考左三次先合格,俾佢入到皇仁,但一上到中學就話唔再學琴,仲話最討厭彈琴,何苦呢

abby0624  Agree  發表於 14-1-3 16:37
Yanamami  最不想見到的情況~~  發表於 13-12-16 20:43

回覆:JustAParent 的帖子

同意,八級鋼琴不是只死操三首歌就合格,理解唔理解音樂,如何處理每個音符,考官一聽就知。再加上八級aural一啲都唔簡單,反應慢啲都幾難pass.

副校一講完,會唔會好多細路即刻學管樂?

好殘忍,但大人樂此不彼!或者有小部份人成功,但代價無人理!

my girl has two level 7 and one level 8 classmates ... she's P.3 only