用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教體育會寫推薦信升中有幫助嗎?
go

請教體育會寫推薦信升中有幫助嗎?

我女暑假喺屈xx練開,九月起過左青x練(因為近屋企),剛拿到學屆冠軍,老師提點我話叫佢返屈xx(老師喺屈xx練開),話可以多張推薦信,走黎走去我覺得好怪,請問呢張推薦信對體藝中學或其他著重體育嘅中學有無幫助,我女成績一般,但起初已選了一間比我女高banding啲嘅去博,體藝呢啲對我黎講嘅神級學校,只係諗住一試,面試嘅機會都怕無機會。但而家有機會,唔知轉唔轉好,有無小朋友有參加開呢啲體育會嘅媽媽可以教吓我邊間會好啲,我真係一啲都唔識㗎

引用:Quote:fionakong2008+發表於+13-12-16+12:2

原帖由 goodboy1 於 13-12-16 發表
有晒特異功能, 應該大把B1 學校要啦.. 有無想過賽馬會體藝 ?
我女讀開嗰區其實學屆冠軍成績,對出面啲區黎講只係普通料。體藝都會試還佢心願,但對我們來說機會微乎其微,但真心想請教一問,呢張推薦信對上中學有無實質幫助?另想問邊間會會好啲呢,我因為唔識,早幾曰被家長背後笑我,我而家更加唔敢問佢地,唯有喺呢度請教jm

回覆:fionakong2008 的帖子

去星島日報親子王的網站,上期有講體育專才升學的一D例子,睇下有冇用。

引用:去星島日報親子王的網站,上期有講體育專才

原帖由 jeffzhang 於 13-12-16 發表
去星島日報親子王的網站,上期有講體育專才升學的一D例子,睇下有冇用。

...
唔該晒,我去揾下,早知問ek啲jm好過,我真係攞黎衰

其實體藝您可以照樣申請,反正令千金心儀體藝,一試無妨。

推薦信有的話就照呈上。體育如此出色,好多一級女校都應該有興趣。

引用:其實體藝您可以照樣申請,反正令千金心儀體

原帖由 saiwanho 於 13-12-16 發表
其實體藝您可以照樣申請,反正令千金心儀體藝,一試無妨。

推薦信有的話就照呈上。體育如此出色,好多一級 ...
我女成績一般再偏下,女校(天神級)比我地也無本事讀了。

回覆:fionakong2008 的帖子

屈XX係體育圈內屬大會,如有教練肯寫推薦信,無可否認對升中係直接有幫助嘅,因為好多名校,特別係著重學界成績名校,有好多學生係由體育會推薦俾學校嘅,再由這批推薦學生中選出學校認為合適嘅學生(需再體育測試),如學校覺得理想嘅話,就會提供學位。(有些直資名校甚至提供全免學費,有的可能一半學費或四分三學費,視乎學生潛質及體育成績是否卓越?)
你大可和老師商量下,無疑呢個係其中一個途徑入讀band 1名校方法!大多名校會提供體育學生有補底班,以求達致學校一定程度,大可放心!

拎得學界冠軍,其實推薦信已作用不大,始終成績(當然包括運動方面既成績)最緊要,推薦信只係對個 D 實力未係至 TOP 既人作用大 D 。

MCLIAN  Yes. Agree with your point.  發表於 13-12-17 11:21

goodboy1 發表於 13-12-16 12:27
有晒特異功能, 應該大把B1 學校要啦.. 有無想過賽馬會體藝 ?

唔怪得前個幾月就好似有家長出定d「乜拔 vs  喇物 vs 皇X vs 聖ZY男女」之類的
「太陽 post」,原來係d簽個名就有校長上門收表約武林至尊,世外高手,強!

忽發奇想,如果他朝政策改變,大陸人可以落黎香港讀中小學(唔好話無可能呀,大
專已經淪淊。。。第日的事有邊個知?),唔知果d「乜拔 vs  喇物 vs 皇X vs 聖Z
Y男女」之類的學校會唔會比上擺路展呢?只怕到時d所謂土炮高人都要「紓尊降貴
」地靠邊站了!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

http://sp.stheadline.com/smartparents/

引用:Quote:goodboy1+發表於+13-12-16+12:27+有

原帖由 奥脫福 於 13-12-16 發表
唔怪得前個幾月就好似有家長出定d「乜拔 vs  喇物 vs 皇X vs 聖ZY男女」之類的
「太陽 post」,原來係 ...
政策嘅嘢我就唔識,亦唔係想高攀你所講的名校或直資,自問小女成績未如理想,連地區好小小的學校信心也不大。
但我只想說,其他人或許本身已經好叻唔使點練,但小女唔係咩特異功能,我地自問田徑先天不足,長期病影響之下,要比一般小朋友努力三倍,由暑假起,正當其他小朋友未起身享受瞓晏啲嘅權利時,我和她便要有五天六點起身帶佢去練習兩個鐘(連續跑兩個鐘),我坐喺運動場曬或者吹風兩個鐘等佢,一星期過呢啲曰子五曰,直至現在也繼續,有試過好多次早上游半個鐘游水,下午三點放學學校田徑練兩個鐘,六點再練田徑會兩個鐘,如加操嗰幾曰連跑四個鐘,同佢練體能換返黎

如果只係參加暑期班, 屈xx教練應唔會出推薦信.  暑期班完左, 你應收到證書. 田徑會只會提供信俾參加左一段時間訓練 ,又有表現既學員.

其實要睇你個女想唔想繼續係田徑發展, 如果係請留意下田徑D1既中學.
最好係多幾個公開比賽既獎牌, 如由幾個田徑會辦既公開賽, 田總分齡賽, 對入學會多些幫助.

引用:+本帖最後由+必必+於+13-12-19+11:45+編輯+

原帖由 必必 於 13-12-19 發表

如果只係參加暑期班, 屈xx教練應唔會出推薦信.  暑期班完左,  ...
原來係咁,唔該哂,多謝你。咁我諗我地都係轉啦,雖然無推薦信,但佢有個班係一至三月,寫明最小須參加四個比賽。你地啲仔女一定好叻,識咁多呢方面嘅嘢,我覺得好似無從入手

必必  咁你應該報佢地既精英班, 預備2月尾全港學界比賽.  發表於 13-12-19 12:44

回覆:請教體育會寫推薦信升中有幫助嗎?

我覺得你女好叻就真,你做媽媽的也很用心。加油!

回覆:請教體育會寫推薦信升中有幫助嗎?