用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? ...
樓主: trust23
go

有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? [複製鏈接]

//Although they are good at Maths.,Science and Technology, there is still a lot of improvement in both languages.//

Yes, indeed.

SPCC, YWG or may be SJC and St. Stephen's girl are usually better academically.

greenapple1093 發表於 13-12-25 15:08
I do not understand why someone always use the result of gifted education of EDB to appreciate the ...
如果兩科言文不好, 考大學什至讀上去都好輸蝕

回覆 yekat169 的帖子

I will not worry about the language ability of those admitted to universities, be it local or oversea, since these students already possess the langusage requirements (DSE, IELTS,or TOEFL). I would like to see the general language standard of KC improve so that more and more students can enjoy university education.

現在語文科用school based assessment, 分數更佔公開試15%. 學校能否投放資源及人手去改完再改直致高水平才收貨, 這就是關鍵. 基本上,學生未考前已可以與5* 或 5** 無緣. 一眾男校都要下點功夫才能改變厄運.

hhma 發表於 13-12-20 23:07
先小人, 後君子吾好咩?知己知彼, 百戰百勝
你地想聽, 剩係讚自己都得架....

英皇仔以前大多來自草根階層,衣著通常爛身爛世。

曾有同學表示,在參加聯校比賽,見到DXX, ST XXX, La XXXX,學生時有點自卑!比較薯是一定了。

現在社會富裕了,但我仍相信英皇仔仍多來自比較低收入家庭。這裹都有人表示如果有錢既都搵機會逃。有人又曾經話隔離好似出國預備班。我都贊成佢地唔讀英皇,費事中三、四後走人出國,浪費個位。呢個社會低收入家庭的小朋友機會和選擇一定比較少,英皇或者可以比個機會佢地。我好多同學都好感恩入到英皇,話如果入唔到,人生一定不一樣!呢個亦係超英學長們反對英皇減班的原因。

在現今社會,如果可以做一個smart and nice guy係最好,如果唔可以,正直的nice guy一定對社會比smart guy好,由其千萬不要做 smart ass

通常講X校校友比Y校校友凝聚力強的人都是塘邊鹤,兩間學校都未讀過!遍見多於一切。

其實我都想小兒讀英皇,但原來中學是無世襲分,我又唔係住中西區,入讀機會細,又要靠運氣。唔同WY, LS, SJ等好多校友都是由小學讀起,有世襲分,由小學入讀起容易好多。所以把心一橫,由kinder開始讀IS,費事麻煩。

如果可以讀KC都不知幾好,慳番百幾萬!選學校唔使選成績最好果間,足靠就可以了。

回覆 畢學武 的帖子

以前就話讀好數理化,就可以去對面讀,今時今日攪唔掂中英文,通識,門口都入唔到,制度改變係一個問題; 時代在變,今日最吃香已經唔係識整機械人,察覺得到嗎?

totally agreed
The medium of instruction for teaching Liberal Studies in KC is Chinese.

引用:回覆+yekat169+的帖子 totally+agreedThe+

原帖由 greenapple1093 於 13-12-26 發表

totally agreed
和 QC, BPS & QES 用英文考通識不同

回覆:畢學武 的帖子

我認同你看法,過份跨大什麽凝聚力,咩兄弟情,回顧以前D師哥有幾叻,係不切實際,况且間間學校都有咩凝聚,兄弟情,有D所謂專家仲不断話其它中學不是,目标是抬高自己學校,請大家自重,尊重其他學校。

cathyming1 發表於 13-12-26 19:03
我認同你看法,過份跨大什麽凝聚力,咩兄弟情,回顧以前D師哥有幾叻,係不切實際,况且間間學校都有咩凝聚 ...
Deleted

elbar 發表於 13-12-26 10:37
和 QC, BPS & QES 用英文考通識不同

KC 在語文上是要改善的。

又想八一八:QES今年DSE賽績如何?

elbar  今年DSE人均5級或以上 QC 為 3.41, BPS 為 2.54, QES 為 2.14   發表於 14-1-3 16:55
elbar  QES 今年DSE人均5級或以上為 2.14, 33222級或以上為 86.3(%)   發表於 14-1-3 16:51
elbar  暫時校網還未有資料   發表於 13-12-27 16:44

cathyming1 發表於 13-12-26 19:03
我認同你看法,過份跨大什麽凝聚力,咩兄弟情,回顧以前D師哥有幾叻,係不切實際,况且間間學校都有咩凝聚 ...

心知就算啦!

除非有一些特別唔開心的經歷,又有誰對自己成長的地方沒有感情?特別是這地方把你培養成材。

yekat169 發表於 13-12-26 02:08
回覆 畢學武 的帖子

以前就話讀好數理化,就可以去對面讀,今時今日攪唔掂中英文,通識,門口都入唔到,制 ...

老實講,十年人事幾翻新,有誰會知未來。小朋友選科應該興趣先行,而不是選那行業吃香,我最反對因為成績好、可以搵錢多而去讀所謂「神科」,隨時上錯賊船,幾年後完全唔好境都唔定,十年前的IT就是一例。

你話我保守又好,食古不化又好,冇見識又好,而家Dibank, G Bus, 可能是社會纷亂的根源,而且呢D行業風高浪急,我就唔望我個仔去讀,雖然唔到我話事!

反而果D Engine佬,除非人類文明滅絕,幾時都需要,至多冇咁好搵,一定餓唔死!而且冇一班做實事的人,班友仔點炒野?

有人同我講,而家叻的大學生大部份去讀容易讀的科目,如Bus,冇咁叻的反而要讀難讀的科目,如Eng,錯配!我唔係生意佬,又唔係Engine佬,唔知真定假。

我時時都覺得最叻仔叻女果班應該去讀pure science, pure art, social science, 而唔係Med(除左做research的)和Bus。世界才有進步。

greenapple1093 發表於 13-12-26 10:19

The medium of instruction for teaching Liberal Studies in KC is Chinese.

I don't want to debate about the medium of teaching, but sure, KC needs to improve the teaching of language.

引用:自行收生門檻定得高些係無可口非,+有43個可

原帖由 Chanpp921 於 13-12-18 發表
自行收生門檻定得高些係無可口非, 有43個可以由學校自由決定收生, 校方係想揀些各方面都優質少少既學生, 因 ...
舊年阿女的男同學全级20~25,SPC收咗。

vickychmama 發表於 13-12-27 10:56
舊年阿女的男同學全级20~25,SPC收咗。

請問全級多少人?  中西區某上下午校?

畢學武 發表於 13-12-27 00:43
老實講,十年人事幾翻新,有誰會知未來。小朋友選科應該興趣先行,而不是選那行業吃香,我最反對因為成績 ...

你講都有道理, 將來世界邊個知道會係點..

學好言語 (特別係英文), 對任何學生百利而無一害

‹ 上一主題|下一主題