用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? ...
樓主: trust23
go

有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何?

yekat169 發表於 13-12-19 20:46
多謝誇獎啦, 出口有點墨水個人都無咁俗氣, 但使唔使去到變成入大學必修科?  中國文化成幾千年, 用哂六年中 ...
至少合格得架喇,起碼都要報得到大學先至得。嘅然咁多人中文唔合格,你只需要合格或者高少少就得,搶分就由你最擅長的科目去搶。中文唔一定衰文言文,還有衰作文、校本評核都可以衰。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-12-19 21:02
至少合格得架喇,起碼都要報得到大學先至得。嘅然咁多人中文唔合格,你只需要合格或者高少少就得,搶分就由 ...

Deleted

yekat169 發表於 13-12-19 21:23
合格就得? 第一屈大把名校生唔合格, 名校斷估都唔會差成咁, 一個無範圍既科目叫考生點去考?  真係要熟讀哂 ...
咁都有大把band 2學校嘅同學都可以攞到唔差的中文科成績。問心,睇你付出幾多箒。我記得之前有位家長開左個topic講關於怎樣養成讀書習慣。有位家長他的小朋友在上年的文憑試攞在四、五個5**,他講得好好,他說:你估唔睇書的同學可唔可以攞得到高分?。
:verycold: :verycold: :verycold:

goodboy1 發表於 13-12-20 08:41
哈哈... 言之有理 !教育局可能深明香港讀書人才眾多,只可惜三大學位有限,必須令一大班才子下馬,唯有用 ...
如果要令一大班才子下馬可以有好多方法,例如將英文或通識加添難度都可以,又或將3322提高都得。
但而家考試局卻偏偏選擇了用中文來開刀,將門檻提高,提高到變成大學沒學生可揀,數理成績好的沒得讀工程,讀工程的卻不需要數理好。好顯然係考試制度的出錯,導致男女的差異擴大,才有今天一眾男校失去優勢的情景。

好囉,而家肯將中文科的文言文加番範文,從此將本是毒藥的文言文鋪上糖衣,讓一眾子弟可有文可賞、有書可讀,雖五千年文化可掌握於彈指之間,從此不用再花六年時間去鑽研,又不用再剝奪同學修習英文了!不過唔好咁開心住,糖衣背後的始終都係毒藥,毒藥始終都會毒死人,加了糖衣只係死得暢快,沒有藉口了!

yekat169 發表於 13-12-18 21:35
其實英皇有樣野真係幾令人失望, 連校長自己都暗示佢地英文唔係咁好, 學生企出嚟硬係欠份自信 ...

先小人, 後君子吾好咩?知己知彼, 百戰百勝
你地想聽, 剩係讚自己都得架....

F1第一次家長會, 訓導主任講晒同學D衰野, 吾知以為去左B3
但身為家長, 聽完會知要點注意青少年期的兒子!

老實講, 外型SMART就真係吾及其他男校既, 但起馬每年家長會, 我見到個班薯仔, 我會用nice guy黎形容佢地lor.  

hhma 發表於 13-12-20 23:07
老實講, 外型SMART就真係吾及其他男校既, 但起馬每年家長會, 我見到個班薯仔, 我會用nice guy黎形容佢地lor.  

Good! King's傳统!

回覆 yekat169 的帖子

邊間呀,我也是為仔死為仔忙呀

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 13-12-21 23:19
If you go to the Gifted Education of EDB on Web-based learning section, you would see all King's stu ...

Deleted

talent2000  應該自己撿討一下  發表於 13-12-22 00:56
talent2000  應該自己撿討一下  發表於 13-12-22 00:56

talent2000 發表於 13-12-21 23:19
If you go to the Gifted Education of EDB on Web-based learning section, you would see all King's stu ...
用有幾多個資優生完成了課程來衡量學校質素高低,未免有點狹隘吧....

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 13-12-22 01:02
相信你連係邊可以睇到都未知,教育處個課程係給全港學校派資优生去參加,你咁講已知你缺識。 ...
我真係唔知邊度睇,只係google ,隨意入某條link 的數學科英文版的第一階段提名結果睇,然後search "拔"、"林護"和"鄧顯"等keyword。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽