用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? ...
樓主: trust23
go

有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何?

Yanamami  就快番轉頭考八股!  發表於 19 分鐘前

--------------------
以前梁啟超、康有為要提倡廢除八股科舉,為的是八股文言會窒礙思考,跟社會脫節。但到了今天,人類思考發展太急,同樣出現脫節,不過今天係跟社會跟思考脫節。所以加重八股文言的考試,減輕數理科學的重要性,期求將一眾未來棟樑學子的思想重新注入框架。政府的苦心簡直可昭康梁!
:verycold: :verycold: :verycold:

yekat169 發表於 13-12-18 09:15
我唔係英皇校友, 不過對比華仁校友果種凝聚力, 真係差好遠

你咁又知?

ohnono 發表於 13-12-18 10:33
Yanamami  就快番轉頭考八股!  發表於 19 分鐘前

--------------------

Deleted

Deleted

talent2000  Definitely agreed.  發表於 13-12-21 23:11

goodboy1 發表於 13-12-18 11:58
每逢國家領導人到國外訪問時, 都會詩興大作, 引經據典, 才顯出個人充滿內涵、收養及思想高超 !
為了栽 ...

Deleted

goodboy1 發表於 13-12-18 11:58
每逢國家領導人到國外訪問時, 都會詩興大作, 引經據典, 才顯出個人充滿內涵、收養及思想高超 !
為了栽 ...
國家領導人係應該講之乎者也嘅,唔通要佢地講xyz咩!
:verycold: :verycold: :verycold:

Deleted

talent2000  Just want to send my regards to CY Leung's mum  發表於 13-12-21 23:13
fion6406  唔使咁激吓話!  發表於 13-12-19 13:47
saiwanho  哇!!  發表於 13-12-18 13:38

自行收生門檻定得高些係無可口非, 有43個可以由學校自由決定收生, 校方係想揀些各方面都優質少少既學生, 因派位不知道會派些甚麼學生, 我仔果班就有個應該係資優但上堂無端端會大聲嗌既同學, 佢係需要特別照顧的. 老師每次都好勞氣.

對於話直資吃香D, 就見仁見智, 以英皇隔離為例, 佢都係會揀學校既頭3名, 最好係考第一啦, 因之前我仔既小學同學考第四都係waiting list

Chanpp921 發表於 13-12-18 13:23
自行收生門檻定得高些係無可口非, 有43個可以由學校自由決定收生, 校方係想揀些各方面都優質少少既學生, 因 ...
我諗又唔駛太驚,始終個揀選權係在學校手中,門檻唔好定得太高,先吸引多些學生來,但可以收生時緊d。如果門檻定得高,收生時鬆反為沒用。有時學校唔同一間公司,要找最有學歷、最有經驗或者最做得的人回來。那怕只係一個口才好的同學,這個同學可以帶起身邊的同學或者整間學校的辯論、朗誦或者表演的氣氛,讓學校變得生氣勃勃。試想,學校只會揀讀書叻的同學,成班只懂讀書的同學走在一起,點鬥都好,考第一的只得一個,考第二的、第三的........會怎麼樣?輸左的同學一係再努力,一係會變得消沉,失去希望。我們絕不想學校變成一個鬥獸場似的地方。只有讓不同性格的同學有機會在不同領域中可有一展所長的身手,為學校帶來希望,也為其他同學注入生機。
我好配服皇仁在收生方面的容忍性,那怕你只有特異功能,學校一樣提供一條好清晰的渠道讓大家去選擇。我亦好欣賞喇沙可以在唔睇那個教局的排名次第已開始收生,那怕你只有口才,一樣歡迎。

Deleted

yekat169 發表於 13-12-18 21:35
其實英皇有樣野真係幾令人失望, 連校長自己都暗示佢地英文唔係咁好, 學生企出嚟硬係欠份自信 ...
英文差少少都唔難追,中文差就好難追,因為中文除了白話文還有文言文。兩樣都好的同學比較少,是但一樣好的多少少,兩樣都差的比較多。咁好明顯會揀那些同學。

ohnono 發表於 13-12-18 23:21
英文差少少都唔難追,中文差就好難追,因為中文除了白話文還有文言文。兩樣都好的同學比較少,是但一樣好的 ...

Deleted

yekat169 發表於 13-12-18 23:45
我又唔係咁睇, 始終都係中國人, 中文要追都唔難, 英文就人越大就越難學, 你學得到Grammar, 又未必學到Liste ...

你上面好似係講緊英皇喎!能考入英皇的同學我諗都要成績幾好掛,中文唔在講,英文、數學和常識、音、視都不能差。對於這些同學來說,我唔會覺得佢地Grammar和listening會好差好差囉,否則都好難入到英皇。
相反中文就有點不同,小學階段接觸文言的機會不多。你睇下現今的中學中文科課程你就會發覺,由中一到中三都係不出嗰10零廿篇文言文課文,小得極度可憐。再加上我們平日講的雖是中文,但偏偏又不是文言文。若不是文憑試要考沒有範文的文言文,範圍之大、篇幅之多,我都會有少少同意你所講!看看我們中國領導人的說話,要明白他們每一字每一語都相當困難就知。

yekat169 發表於 13-12-18 21:35
其實英皇有樣野真係幾令人失望, 連校長自己都暗示佢地英文唔係咁好, 學生企出嚟硬係欠份自信 ...
其實要本地學校的學生, 好有自信咁企出嚟講英文真係好有難度 (先唔講流唔流暢), 為數一定有但唔多. 相信呢個係其中一個原因點解家長寧願送仔女去讀IS.

ohnono 發表於 13-12-19 01:13
你上面好似係講緊英皇喎!能考入英皇的同學我諗都要成績幾好掛,中文唔在講,英文、數學和常識、音、視都 ...
Deleted

yekat169 發表於 13-12-19 13:28
老實講,文言文除左話用黎應付考大學之外, 真係諗唔到點應用係日常生活, 無理由要我地學生個個開口埋口, 孔 ...
我又覺得學一些(已經唔係讀中學文學那種要求),體會下中華文化,認識下成語寓言的起源,都幾唔錯。讀書都講學到修養,唔係下下要用來搵食。

yekat169 發表於 13-12-19 13:28
老實講,文言文除左話用黎應付考大學之外, 真係諗唔到點應用係日常生活, 無理由要我地學生個個開口埋口, 孔 ...
你的中國文化也不差,對周公都好有認識。讀文言文除了可應付考大學之外,還可附庸風雅,又可雅俗共賞。

ohnono 發表於 13-12-19 16:44
你的中國文化也不差,對周公都好有認識。讀文言文除了可應付考大學之外,還可附庸風雅,又可雅俗共賞。 ...

Deleted