用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何? ...
go

有冇人今天去左英皇書院中一講座?情況如何?

回覆 trust23 的帖子

第一場十點鐘開始, 一路開d人一路走, 十點九校長都未講完, 個場已經走左一半人, 唔知發生咩事...

回覆:yekat169 的帖子

D人趕住過隔離聽第二場

回覆 loktungpapa 的帖子

見到個校長面口燶哂

隔離要交學費, 真係咁好?  我都好想知

引用:回覆+loktungpapa+的帖子 見到個校長面口

原帖由 yekat169 於 13-12-16 發表

見到個校長面口燶哂
請問妳是否聽完整個簡介?對學校、學生感覺如何?

引用:回覆+loktungpapa+的帖子 隔離要交學費,+

原帖由 yekat169 於 13-12-16 發表

隔離要交學費, 真係咁好?  我都好想知
今時今日,直资吃香d掛!

學生係純, 係乖;  不過近呢幾年, 成績就真係...

我去左好多簡介會, 攪得最簡單就係佢, 俾人感覺係欠左heart

我唔信英皇的吸引力唔及隔離!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

我都有過隔離聽, 真係好虛撼, 禮堂樓上樓下坐滿哂

沒法子,學校定得門檻太高的話,好多人跟本達唔到,一聽知道唔達標就沒興趣。例如操行要在小四開始要獲得B或以上的成績對某些男同學來說是難的。而且面試比例太高,對成績好但說話表達能力低的同學又沒有成功的把握。

能滿足學校要求的同學,不竟不會太多而且這類同學一般的選擇都較多。相反,喜歡英皇的又害怕達不了標。

bbandch  早4年操行仲要A才可以~~  發表於 13-12-17 10:18
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-12-16 23:42
沒法子,學校定得門檻太高的話,好多人跟本達唔到,一聽知道唔達標就沒興趣。例如操行要在小四開始要獲得B ...

今年叫好D, 剩係要B, 往事要A;  根本間間學校俾操行準則都唔同, 有D學校上堂多口兩句已經B-,  男仔唔多唔少都好動, 尢其時D精靈學生

佢咁收生法, 點吸引到真係Top既學生入去讀

longfung  其實係講一套做一套, 今年有同學操行B都扣門入左!  發表於 13-12-30 18:01
hhma  當你入到去, 發現壞份子真係吾會太多既時候, 你會明白點解英皇吾係想要TOP  發表於 13-12-20 22:57

ohnono 發表於 13-12-16 23:42
沒法子,學校定得門檻太高的話,好多人跟本達唔到,一聽知道唔達標就沒興趣。例如操行要在小四開始要獲得B ...

根本操行B-, 中學會知咩事, 好多學校會好彈性, 唔會似佢地定得咁死, 直頭已判左細路死刑

yekat169 發表於 13-12-17 00:08
根本操行B-, 中學會知咩事, 好多學校會好彈性, 唔會似佢地定得咁死, 直頭已審左細路死刑
...
最好的做法都係靈活些,像其他學校一樣,將操行列作收生的考慮並以分數或所佔比例去評核,總好過寫得太死了。假若有同學真係好叻或者辛苦了六年,但有時或者係受人所累,又或是受人所害而令操行分跌了,就這樣就錯失了報讀英皇的機會了,好可惜!而家英皇還要由小四開始計起,坦白說,對小四的男孩來說,很多仍未成熟,有時思想或成績有了,但行為仍有待磨練,若太早規範於框架之內,對成長可能有不足之處。

ohnono 發表於 13-12-16 22:50
我唔信英皇的吸引力唔及隔離!

英皇隔離個college要 面對QC, KC, SJC 的吸引力  ......更重要有SPCC的吸引力

回覆 yekat169 的帖子

從各校school information 所得知, 若要說KC的成績唏噓, SJC 這兩年更不遑多讓, Wan yan HK已經無人提起, 就連QC今年都要無奈, 當然DBS直頭是轟烈. 現在已去到制度問題(中文科), 學校的語境及老師的因數已不復再, 但這些學校的名字始終永垂不朽, 無需要借意標榜它校.

jessimm 發表於 13-12-17 15:12
英皇隔離個間college要 面對QC, KC, SJC 的吸引力  ......更重要有SPCC的吸引力
在升中過程中已迫令家長們變得近乎瘋顛,一有乜野風吹草動已經可以令人神經緊張。嗰度多人喎就去嗰度,呢度沒興趣就會走。學校辦簡介會的目的是要將學校介紹給家長,吸引同學前來,若簡介會的主旨變成介紹收生的條款,若收生條款係偏高的話,變成冇呢樣就唔好黎,冇果樣又唔好黎的話,過份的渲染就會變成篩選會或趕客會。
睇到隔鄰有家長介紹YWGS的簡介會,學校提到甚麼沒有學校是非讀不可,甚麼每間學校都有好也有唔好的地方。最挑撥到家長神經的我諗就係:「12、3歲的孩子,你想他怎樣?我們不是要揀超人?」,嘩單係呢一句,已經為不少家長添上希望和溫暖。聽到這裡,我諗沒家長會願意離開。

ohnono 發表於 13-12-17 16:19
在升中過程中已迫令家長們變得近乎瘋顛,一有乜野風吹草動已經可以令人神經緊張。嗰度多人喎就去嗰度,呢度 ...
簡介會是marketing, 真是睇個人(校長)能力. 還記得多年前陪朋友去聽YWGS admission talk, 女校長確是有一套, 最後得知她是舊生, 並在校任教一段長時間, 相對現時QC, KC, SJC 的女校長更明白學校的收生對象。