用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? ...
樓主: karman888
go

大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? [複製鏈接]

引用:Quote:oooasis+發表於+13-12-16+00:09+我諗

原帖由 brrbaby2007 於 13-12-17 發表
有趣的是近年St Paul Co Ed亦收唔少SH學生

而更有趣的是St Pau Co Ed收既學生通常DGJS唔收,DGJS收的, St ...
Dgjs 收唔少 spk 學生喎

我覺得spk難入d,但自己較愛聖心

小朋友啱果間學校STYLE咪易入,唔啱STYLE咪難入囉。

回覆 oooasis 的帖子

兩間聖心小學上中學的比例大概年年差不多。

根據EK前輩redkoni之前做O既分析如下:(sorry, 我只係COPY咗自己做參考, 冇save低條link)
嘉諾撒聖心書院的中一有 36*6 = 216人

其直屬小學聖心私小(上午)、聖心津校(下午)的優勢
直屬機制的運作也很簡單,直屬小學的Band1學生(上午 + 下午)也會循自行、直資、甲部或者乙部首選其他學校等不同途徑率先離場,當然聖心小學的尖囡,有部份會選擇離開,假設SHCC像其他中學一樣,自行也收多少直屬小學學生,這裏就當收咗20位聖心小學Band1生,加埋其他離場的數字,餘下的便是參與抽乙部直屬保留位。

總結:其實聖心小學學生,只要保得住Band1,乙部大抽獎必定能夠直升中學,聖心小學的Band1頭學生,自行都很受其他學校歡迎,也有升去直資名校。

至於由幼稚園上到中學O既%我冇資料呀, 希望有EK高人計完再分享吧!
幼稚園升小學O既數字, 每年差不多, 去年180位K3畢業生, 7X人去私小部, 6X人去津小部,40人其他。

oooasis  多謝你的資料!  發表於 13-12-18 19:23

以我所知,兩間學校都收晒嘅小朋友唔多,至於讀過兩間學校嘅家長又有幾多呢?
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

以我大女個年,確實有很多女女都同時有這2間offer, 亦有同學妹妹讀聖心,佢媽咪話聖心都好好,課程比較平均,但最後2姊妹都入左瑪利曼。

利申:我大女唔係讀聖心,但係有個表姊讀聖心上午班,佢話個同學名次10x都入得番中學部,即係9成學生都係band 1, 都真係好勁喎

我覺得兩間都好好,真係各取所需
‹ 上一主題|下一主題