用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? ...
go

大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間? [複製鏈接]

原因是什么?有興趣一齊倾倾
   7    0    0    0

SPK 對我亞女會較難,因為要佢自己入去in

回覆:大家覺得聖心還是spk較難入?你又喜歡哪一間?

I think SH, SPK interview is behind doors so at least we can judge and feel nervous. SH asked very difficult questions

回覆 bagamanf 的帖子

請問可分享聖心面試考咩?thanks

Spk中文?

SPK 難d, 我識幾個入到聖心都入唔到SPK

spk難d
两間報名人數相差不多,要考通常两間一起考埋。
但聖心收240人,聖保祿收180人
而且,將聖保祿當成第一首選的人亦較多。

引用:spk難d两間報名人數相差不多,要考通常两間

原帖由 oooasis 於 13-12-14 發表
spk難d
两間報名人數相差不多,要考通常两間一起考埋。
但聖心收240人,聖保祿收180人
聖心一般每年收180人,但因學校有十個課室,平均分給三級學生,每級可分到3、3、4個課室。例如今年k3有3班,k2有3班,k1就會有4班;一年之後k3有3班,k2會有4班,新一批k1就只會有3班。即每三年就有一次k1收4班(4班x2(上下午)x30人=240人)嘅情況出現。

不過,Spk 有一些位留給St Paul
hospital 職員嘅仔女,所以街外人嘅競爭變相會再加大了。

回覆:keio 的帖子

Very useful info tkz

其實亦有好多人取聖心棄聖保祿,各取所需,因為兩間都係熱門女龍。

對我小朋友黎講,spk比較難因為要自己in,但內容方面一定係聖心難

keio 發表於 13-12-14 23:00
聖心一般每年收180人,但因學校有十個課室,平均分給三級學生,每級可分到3、3、4個課室。例如今年k3有3班 ...

我以為只是講今年,多謝你的信息
咁今年的小朋友真係好幸運,可以多些機會入讀聖心咁好的學校

keio 發表於 13-12-14 23:00
聖心一般每年收180人,但因學校有十個課室,平均分給三級學生,每級可分到3、3、4個課室。例如今年k3有3班 ...

資料清楚, 明白.    Thank you!

回覆 karman888 的帖子

Get into both first and then come back and ask!
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

囡囡2年前IN過聖心, 無報SPK, 當年聖心面試唔算難, IN左5分鐘唔夠

可否分享問題?interview模式等?

spk難好多,我識好多人會報spk,但唔會報聖心。相反的就好少。

SPK takes background/address/academic achievements/profession of parants  into account??

要睇咩style。
我當年有sh後就無去spk,因我個人較鍾意sh既style,spc小學亦不是我首選。

spk 學生會話spk 難入d
sh 學生會話sh 難入d

titibaby 發表於 13-12-15 23:22
spk 學生會話spk 難入d
sh 學生會話sh 難入d
我諗大家唔會咁幼稚两間都是港島區超級好又超級難入的名校,亦是我心目中的首一二志願。
只是從今年收生人數,以及身邊人的喜好,選擇,而覺得會spk難dd。
其實難d考入亦唔代表d咩,其實培正民生更難,因為男女校同係九龍區,考生人數會比聖心,聖保祿多一倍,但我唔覺得代表培正民生好過呢两間學校。

有人中意中文小學,中意聖心小學係半日,下午小學以及中學是津校,經濟負擔較輕,而揀聖心
有人就唔喜歡中文小學,中意聖保祿是英文小學,而近年spk學生好多考入dgjs,若既心儀聖保祿小學,又喜歡dgjs的,可能就會揀spk。

另外,两間幼稚園都德育極好,宗教色彩濃厚,以及校風相當純樸,這點我諗不需要比較。
‹ 上一主題|下一主題