用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原來真係會查嫁
樓主: cherry007
go

原來真係會查嫁

生果日報係9月的報導:

為加強執法,教育局本月初以時薪164元新招聘一批曾任執法機構,如退休警員或廉署人員的「兼職助理行動主任」,借助他們查案經驗,負責抽查懷疑假地址個案。教育局回應本報查詢時未詳述抽查假地址的方法,但有消息人士稱,教育局一般會集中調查最多人報讀的名校,如41或12校網,若發現家長近月才突然遷入該區進入名校網,報住的地址有可疑,例如懷疑是劏房單位,調查人員會要求家長提供詳細水電煤單,甚至要求上門家訪,證實家長及子女是否居於上址。當局更可能要求可疑家長宣誓證明報住地址屬實,若日後確認家長發假誓,即可作出刑事檢控。

Imagist    發表於 13-12-14 00:36

回覆:原來真係會查嫁

引用:有報導話今年會請退体警察上門査,+並會集中

原帖由 AgapePa 於 13-12-13 發表
有報導話今年會請退体警察上門査, 並會集中名校區,
到時要有現場居住證明, 應該一月後開始査 ...

只要唔用假地址就唔怕查。查緊啲係好事。

AgapePa 發表於 13-12-13 15:02
生果日報係9月的報導:

為加強執法,教育局本月初以時薪164元新招聘一批曾任執法機構,如退休警員或廉署人 ...

$164 per hr幾好揾
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

查多d, 查多d

引用:生果日報係9月的報導:為加強執法,教育局本

原帖由 AgapePa 於 13-12-13 發表
生果日報係9月的報導:

為加強執法,教育局本月初以時薪164元新招聘一批曾任執法機構,如退休警員或廉署人 ...
最近識一班本地c9話用99地址抽41,我話唔好咁做,反而被班c9串,香港人變了,好多只看利益。玩小一已經見識到人的本性,教仔女interview 講一d唔係事實既野,例如:working mom 就話自己全職,見有宗教學校就話自己每星返教會崇拜。個d家長同我們的老姆西一樣!真可怕!

有同學仔上個月自行公佈之前已收到教育局電話要求提供其他住址証明,唔係收信喎,佢係真地址,所以唔怕查,睇來今年真係嚴咗,教育局不斷有做嘢,支持支持

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+13-12-13+發表生

回覆 oneone11 的帖子

未交自行表點知佢報邊個住址,,點CHECK

Imagist  9月中已經交啦!  發表於 13-12-14 00:38

Support!  Still hearing mom saying they're thinking of which address to be used for lucky draw.........don't they know it's illegal??

醒目開學勳章

淨睇回應都估好多身有X

醒目開學勳章

引用:Quote:AgapePa+發表於+13-12-13+15:02+生果

原帖由 brrbaby2007 於 13-12-13 發表
$164 per hr幾好揾
我唔係退休警察都想做,我哋係經驗C9媽咪,好知道班假地址家長用乜招數

brrbaby2007    發表於 13-12-16 09:09

醒目開學勳章

引用:我雖然無樓上那位家長咁淸楚罸則,但我覺得

原帖由 5tgb 於 13-12-13 發表
我雖然無樓上那位家長咁淸楚罸則,但我覺得如果查到就返原區,咁咪會好多人報出名區搏一搏,唔得才返原區 ...
未必只係原區,係有位就offer,去到啲蘿底橙真係悔不當初

醒目開學勳章

引用:其實教育局查雙非的機會唔大架,因為北區唔

原帖由 5tgb 於 13-12-12 發表
其實教育局查雙非的機會唔大架,因為北區唔多Brand1學校,競爭又大,相信虚報北區的人不多,反而41、12網就 ...
我住12網,年年俾人問借地址。

總算有做野...

醒目開學勳章 王國長老

Anpanmama 發表於 13-12-16 03:02
我住12網,年年俾人問借地址。

哈, 無人敢咁大膽問我借地址

醒目開學勳章 王國長老

Anpanmama 發表於 13-12-16 02:54
我唔係退休警察都想做,我哋係經驗C9媽咪,好知道班假地址家長用乜招數

...

明晒丫, 陣間又話我串(講多次, 最憎人借地址, 邊個夠膽o係度問, 我即時出"河蟹"呀)

JoJo    發表於 13-12-16 13:17