用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 都市日報報導
樓主: abby0624
go

都市日報報導 [複製鏈接]

回覆:都市日報報導

升讀小學後,初時仍擔心適應不到傳統教學,苦了三個月終於磨合!創幼生不太專注苦讀,喜愛活動式教學,在溫習時別有一套功夫!在品德上亦主動幫助有需要同學,愛人如己;學懂分享及尊卑,非常感謝黃校長及師生們努力。這份恩賜禮物比起分數更開心、更實用!

我的孩子還小,未滿一歲,但已鎖定創價是我第一首選幼稚園。孩子是12月細b,明年一定報考,唔得後年再考多次做超大b。會密切留意各位前輩家長的分享。

引用:我的孩子還小,未滿一歲,但已鎖定創價是我

原帖由 lambeanmama 於 14-07-12 發表
我的孩子還小,未滿一歲,但已鎖定創價是我第一首選幼稚園。孩子是12月細b,明年一定報考,唔得後年再考多 ...
真係好正!👍👍👍物超所值!我小朋友下年先K3,但我已經開始唔捨得。

回覆:niclicma 的帖子

「物超所值」形容得最合適不過!慶幸囡囡入咗呢間學校。校長、各老師同職工的教育熱誠實在令人感動!
囡囡今年畢業了,好唔捨得,仲話之後得閒&每年舊生日就要返去探校長、老師,話學校好歡迎舊生隨時返去!

我仔仔今年都畢業了,9月上小學啦,真的,別睇少果75分鐘,所有品德教育就是咁培養出來,家長要學科要知識,小朋友每天回校就是玩中學,這3年仔仔學到的一切一切比我想的更多更多,時光倒轉我仍會選創價,創幼出來的王子公主完全見得人,看看今年的叩門成功率就知!再說,愉快學習,不一定是hea的,至少創價一定唔係,好唔捨得學校呀!

起初仲未決定到讀邊間,但睇完你地嘅發言,俾咗我好大信心,呢間正係我同老公想要,尤其老公好希望仔仔可以有個快樂嘅童年,仔仔而家8個月,到時一定要報名,希望會收啦

創價真係一所真心愛護, 關心小朋友, 亦愛屋及烏, 關心家長的學校, 真遺憾冇創價小學......

abby0624 發表於 13-12-12 15:44
搵到之前都市日報以下報導:

攝影:鍾錦榮
75分鐘自選活動時間係做咩架?

聽落同蒙特梭利教學好似, 又係混齡, 又係以兒童為中心, 又係自由選擇自己既活動....

回覆:konew720 的帖子

十幾年前,當時還未結婚,看到一本描述曰本一間非一般小學的書,忘了書名,但當時很受感動,書中描述在傳統的日本教育中有這樣一所學校,每個小朋友可自選科目,小朋友在傳统学校不開心的,在這學校重新找回學習的樂趣,我想就是這個理念吧

回覆:abby0624 的帖子

thi

引用:現今嘅都市人都係生一個起兩個止,有啲甚至

原帖由 yip_ching 於 13-12-13 發表
現今嘅都市人都係生一個起兩個止,有啲甚至乎會唔生,所以形成好多自我中心嘅小王子小公主唔識同人溝通同埋 ...
全對!
與其他不同年齡嘅同學仔相處,可以令小朋友學到更多,完全冇諗過會有人覺得係「hea」!

我超級喜歡創價,面試時我好像太含蓄,唔知老師有無感覺到?!

‹ 上一主題|下一主題