用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 斜視眼問題
go

[視障] 斜視眼問題

我小朋友2011年係明愛做了斜視手術,手術后都正常,不過,今年2013年又發現開始向外斜,可能是又要做多次手術了。我好心痛。想問問大家,是否選擇私家醫院會好點,明愛也不是個個醫生都好,睇你遇到邊個,又冇得選擇。有冇過來人有好介紹,請大家幫幫手,

我囡囡9個月時係養和做手術

回覆:okoklll 的帖子

養和謝道欣醫生專睇斜視,又以睇小朋友為主,好細心。

多謝你回覆

回覆:okoklll 的帖子

如果有買保險, 當然係私家

引用:如果有買保險,+當然係私家 +

原帖由 濼晴 於 14-01-28 發表
如果有買保險, 當然係私家
我諗斜視屬先天性,保險包唔包呢?

我囝囝去年11月由謝道欣醫生主理了斜視手術。進展OK,當佢攰時,都仲會內斜,要引佢望正。BB斜視保險通常不包。如前所說,保險公司會堅持話係先天嘅,就算有醫生信証明話唔係先天都唔賠。

Hopesforlife 發表於 14-2-8 21:04
我囝囝去年11月由謝道欣醫生主理了斜視手術。進展OK,當佢攰時,都仲會內斜,要引佢望正。BB斜視保險通常不 ...
你好.
我女女也有一隻眼外斜, 想問問總數醫療費幾多?

全部夾埋住院一天約$35000

回覆 joejoe828 的帖子

我囡囡係間歇性外斜,請問做d集中睇野既訓練有用嗎?

snoopy333 發表於 14-11-10 16:14

我囡囡係間歇性外斜,請問做d集中睇野既訓練有用嗎? ...
你女女幾歲呀? 8 歲前不可以放鬆一定要定期驗眼.

我阿女也是間歇性外斜, 不過她不太合作做訓練.
她由K2開始在深水步睇症, 記得佢最壞時期是變了弱視, 好彩都醫治到.

因為佢係歇性外斜, 無精神一隻眼才明顯走咪一邊, 當時都想幫忙做手術既啦,
但見到主診醫生又話吾多吾少有風險卒之無做到手術.
當時想做手術時刻已經過左8歲, 醫生話眼部已發育完成已經定型, 所以非手術亦可, 只在乎她將來外表問題.
佢而家中一了, 前幾日去驗眼視力正常, 希望佢大個女D會續續好.

她的2個表姑姐也有間歇性外斜, 小時候很顯見的, 但大人後已不覺, 但因為父母沒有理會反而是弱視
問題.

我bb五個月大,左眼有時會外斜有時會內斜,請問應該點檢驗?去那裡?

有一位眼科專科醫生叫洪仰通,收得唔貴技術好,可以一試。

我囡囡9個月時養和謝e 生做手術
謝e 生好細心

斜視基本係天生。無得賠

謝e 生好好人,寫到有得賠

回覆 Karenphilic 的帖子

打電話去養和眼科中心約謝e 生便OK

謝醫生話唔建議咁細個全身麻醉去做,我女係幾嚴重既間歇外斜,斜到有50-60度,你女女係點,點解9個月就做咁早?佢話如果無惡化就keep observe, 大個d先做

Karenphilic 發表於 15-12-9 09:02

謝醫生話唔建議咁細個全身麻醉去做,我女係幾嚴重既間歇外斜,斜到有50-60度,你女 ...
我唔知呀
係謝醫生幫我女女做

內斜都有50-60度

謝醫生好好人

回覆:斜視眼問題

回覆:斜視眼問題

回覆 s.andp 的帖子

我仔7歲做