用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014年9月升中 - 東區媽媽
樓主: mamee
go

2014年9月升中 - 東區媽媽 [複製鏈接]

回覆:mickeyeva 的帖子

其實,這只是小兒自己的意思!我們還要商討一下

回覆:mickeyeva 的帖子

俾我一定係張祝珊行先!不過我小朋友未有咁勁,我第一會放筲官,第二間係民生!都係博一博,預左唔得多!

mickeyeva    發表於 13-12-16 21:41
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog

回覆 janet 的帖子

>係唔憂收生,其實間間1A都唔憂架,好似張祝珊咁,每年收過千份表

張祝珊舊年只有470人報自行,唔係成千人

>我又問過讀過張祝珊既人,而家做左醫生,佢話,基本上入左張祝珊,就係讀書,讀書再讀書,佢話根本冇時間玩,佢話如果你小朋友唔夠自發性既,可能會好辛苦!!

ge消息太out la!
現時ge張祝珊唔係齋讀書,係全面發展,去學校網頁睇下School Event Awards兩個部份就清楚。

網頁係:

http://www.ccsc.edu.hk

六年級的家長現在開始着急排位之類,我就還有一年的時間,不過,其實我都好心急,恨不得今年就可以開始選校,明年初面試,明年春季就大概有賽果。。。漫長的作戰對孩子,對家長都是一種折磨。

各位小六家長有什麽忠告給我這個小五家長?

ccspy 發表於 13-12-16 23:50
回覆 janet 的帖子

>係唔憂收生,其實間間1A都唔憂架,好似張祝珊咁,每年收過千份表
請問,張祝珊是否真的不大合適好動的小朋友?

簽名被屏蔽

saiwanho 發表於 13-12-17 00:00
請問,張祝珊是否真的不大合適好動的小朋友?

我聽番參觀此校的家長, 學生表現突出, 讀書成績好, 但大部份話此校好細!

saiwanho 發表於 13-12-16 23:59
六年級的家長現在開始着急排位之類,我就還有一年的時間,不過,其實我都好心急,恨不得今年就可以開始選校 ...

無乜忠告, 見步行步, 大家加油! 努力! 你小朋友03出生, 出生率咁低, 重易揀!

saiwanho  望就gum望!!  發表於 13-12-17 16:40

回覆 saiwanho 的帖子

>請問,張祝珊是否真的不大合適好動的小朋友?

「好動的小朋友」有不同的定義:

1.
過度活躍的肯定不適合

2.
想參加多d課外活動的係ok ge,因為校內約有30個學會和興趣小組給學生自由選擇

其實現時的張祝珊收d學生係讀得又玩得ge一批,同上世紀個d完全不同

saiwanho  我家好動那位屬於第二類。  發表於 13-12-18 00:08

回覆 mickeyeva 的帖子

>我聽番參觀此校的家長, 學生表現突出, 讀書成績好, 但大部份話此校好細!

麻雀雖小,五臟俱全

中婦拿不到門劵,等你地聽完返黎報料

回覆:2014年9月升中 - 東區媽媽

無門劵都可入去聽,但只會安排在課室聆聽

好,謝謝

loktungpapa 發表於 13-12-16 19:10
其實,這只是小兒自己的意思!我們還要商討一下

我想問, 你小朋友在級內排的名次?

婦女會簡介會今日去過了,有點喜出望外。原來英文的成績很好,校長多次強調,很注重英文的成績,如果小朋友的英語能力不大強,想申請的話,要慎重考慮。
幾位中一同學的英語會話不錯。
選科無套餐式限制,不錯。

引用:婦女會簡介會今日去過了,有點喜出望外。原

原帖由 saiwanho 於 13-12-21 發表
婦女會簡介會今日去過了,有點喜出望外。原來英文的成績很好,校長多次強調,很注重英文的成績,如果小朋友 ...
多謝分享!
婦女會應該真的頗著重英文,自行的計分方法中,英語能力佔10%;再看看它的申請表,有一part是要小朋友寫一篇80字的英文文章。
至於,選科上的自由又真係幾好!

引用:Quote:loktungpapa+發表於+13-12-16+19:10+

原帖由 bobo-chan 於 13-12-21 發表
我想問, 你小朋友在級內排的名次?
15...

mamee 發表於 13-12-21 23:11
多謝分享!
婦女會應該真的頗著重英文,自行的計分方法中,英語能力佔10%;再看看它的申請表,有一part是要 ...

中婦校長講面試比較簡單,連小組討論也没有。讀一篇英文文章,問一些生活的問題,重點是全英語對答,無中文。課外活動不太睇重,有的只會加少少分數。選科上的自由都是我選校考慮的其中之一。學校環境,校舍比我预期的好,但未來兩三年學校的一邊會從建

saiwanho  校長好坦白把重建這事件提出,讓家長們有心理準備。校舍的位置比較清靜,沒有聖馬可那種局促感,感覺比較舒服。  發表於 13-12-22 23:35

校長的presentation非常impressive.  本來不打算考慮中婦,因爲對此校認識不多,二來覺得個校名有點“娘”,三來覺得校舍比較小和舊,不過昨天的講座后覺得此校有“禾稈kum珍珠”的感覺,這四間要重新排名。

pswongg  有同感!本來覺得中婦和筲官的校舍比較舊,但去完四間簡介會後反而感覺最好  發表於 13-12-23 10:54

loktungpapa 發表於 13-12-16 14:18
對,解答問題的不是校長,好似是周sir亞仔參觀過後,總括排序:聖馬可、張祝珊、婦女會、筲官(民 ...生冇睇)。

張祝珊自行時放一二都無所謂,

大攪珠放第二就嘥氣, 因為派比放第一既同學都吾夠位派,

諗清楚啲,吾好嘥左第二志願個位。

婦女會, 聖馬可, 筲官當中以婦女會最多 BAND 1A 學生想讀, 這三間放第二志願都仲有機會入到的。

‹ 上一主題|下一主題