用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio 的重要程度
樓主: sze0203
go

Portfolio 的重要程度

sze0203 發表於 13-12-11 14:50
想問有幾多個家長有OFFER但無整PORTFOLIO 呢?

真道簡介會話唔使交portfolio, 我又好聽話 (其實懶 ) 無交,
第一批 10月初已經有offer

Mayle 發表於 13-12-11 15:04
DGJS second in時對住portfolio 問問題,所以要整靚D

DGJS 申請表寫明 "Please do NOT submit any portfolios"
我又好聽話無交.
我諗個校長係對住我個女 in.  唔係對住張紙 in.
未放result.  未知得唔得

回覆:Portfolio 的重要程度

cmir 發表於 13-12-11 17:26
官津小會有用, especially the competitive and famous one
我都相信係,而且有d講眀要交portfolio。

TSL 係唔收portfolio, 並要親身交表, 有人check過先收.
但現場見很多人千方百計加份portfolio入去.

有人叫家傭交, 扮唔明唔肯抽番份portfolio出黎
又有人將份portfolio同申請表全部釘死
又有人將portfolio印係成績表背面
總之個個都覺得交多份野好有用

引用:Quote:Mayle+發表於+13-12-11+15:04+DGJS+s

原帖由 AgapePa 於 13-12-13 發表
DGJS 申請表寫明 "lease do NOT submit any portfolios"
我又好聽話無交.
我諗個校長係對住我個女 in.   ...
DGJS講明唔收portfolio,但可以交4 pages of additional information,當年我就交了4 pages,2nd in時,校長跟阿女閒話家常,老師就睇住那4版紙問阿女問題~~~

引用:Quote:Mayle+發表於+13-12-11+15:04+DGJS+s

原帖由 AgapePa 於 13-12-13 發表
DGJS 申請表寫明 "lease do NOT submit any portfolios"
我又好聽話無交.
我諗個校長係對住我個女 in.   ...
阿女話全部話題都是圍繞portfolio 來問呀!

Mayle 發表於 13-12-13 20:46
阿女話全部話題都是圍繞portfolio 來問呀!
係, 咁果四張紙既內容咪好重要??? 死喇, 我做得好求其.....

引用:Quote:Mayle+發表於+13-12-13+20:46+阿女話

原帖由 KittyMelody1 於 13-12-13 發表
係, 咁果四張紙既內容咪好重要??? 死喇, 我做得好求其.....
咁你地是否全部都問portfolio  ?

Mayle 發表於 13-12-13 21:31
咁你地是否全部都問portfolio  ?
我個女講唔返出黎, 佢只話老師問d問題好淺....哈, 睇怕陪跑...

回覆:Portfolio 的重要程度

校長同我女都系閑話家常之後,叫她睇本英文書,跟住再講返本書的内容。但系我女話本書净系睇左一頁就够鍾,所以亦只系講返果一頁的内容啫!同交果4頁纸無關wor。