用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio 的重要程度
go

Portfolio 的重要程度 [複製鏈接]

想問有幾多個家長有OFFER但無整PORTFOLIO 呢?
   4    0    0    0

引用:想問有幾多個家長有OFFER但無整PORTFOLIO+

原帖由 sze0203 於 13-12-11 發表
但求安心,大家最後都會整。

直資,私小幫助唔大

回覆:sze0203 的帖子

DGJS second in時對住portfolio 問問題,所以要整靚D

引用:想問有幾多個家長有OFFER但無整PORTFOLIO+

原帖由 sze0203 於 13-12-11 發表
當二個小朋友表現差不多時,你覺得學校會點揀要邊個?

回覆:Portfolio 的重要程度

但有部份直/私小講明唔收架"

我無整,净系交左啲copy, 只報左7間,3間仲等緊final result, so far最好的offer系sfa。dgs等緊2nd in result,即系唔無乜希望?

引用:我無整,净系交左啲copy,+只報左7間,3間仲

原帖由 执子之手414 於 13-12-11 發表
我無整,净系交左啲copy, 只報左7間,3間仲等緊final result, so far最好的offer系sfa。dgs等緊2nd in resu ...
咁你份copy 其實都系portfolio D嘢,不過你見校長都高貴大方,咁整靚少少佢睇得開心D

有些小學可attach additional info 咪做, 冇講明的做唔做都無所謂,和如portfo 只是人有你有的cert, 你覺得真有作用嗎?  個人愚見面試表現最重要。

要整, 簡潔為主, 作用不大, 面試表現最重要.

mimics218  同意  發表於 13-12-12 07:59

引用:我無整,净系交左啲copy,+只報左7間,3間仲

原帖由 执子之手414 於 13-12-11 發表
我無整,净系交左啲copy, 只報左7間,3間仲等緊final result, so far最好的offer系sfa。dgs等緊2nd in resu ...
SFA不是唔收profolio嗎?

comemon999   正確 ..... SFA 不收 portfolio  發表於 13-12-11 15:41

引用:有些小學可attach+additional+info+咪做,+

原帖由 MrBeast 於 13-12-11 發表
有些小學可attach additional info 咪做, 冇講明的做唔做都無所謂,和如portfo 只是人有你有的cert, 你覺得 ...
我都覺得系

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+13-12-11+發

原帖由 傻太 於 13-12-11 發表
系呀,sfa就乜都無交

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+13-12-11+發

原帖由 傻太 於 13-12-11 發表
連copy都唔收

高小2nd in睇住profolio問小朋友。相信所有私小和直資第一輪應該唔睇,入到第二輪就會睇吓。

官津小會有用, especially the competitive and famous one

portfolio is not important
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Portfolio 同拜神一樣, 你做咗都衰無話可說, 但若無做又無offer, 你就會怪自己點解無做。 但若你做了又有offer, 是否就係因為份portfolio呢? 無人知, 學校亦唔會話你知。

sze0203    發表於 13-12-12 09:53

只見一round既學校和講明會收的學校,相信會有些作用~純粹個人意見!而聖心面試會按照portfiolio來跟小朋友傾計和問問題

Portfolio 相信已有起馬有10年歷史,現在的社會人人都有,只是自己小朋友没有,如果真冇offer ,你又肯定你不會怨天怨地,就不要準備。
至於cert 是不是要,就好難说,小朋友經過訓練,考核,可能自信心大左,溝通技巧強左,而有offer 也不定。
其實有一句句子好啱:機會只留給有準備的人。

‹ 上一主題|下一主題