用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 身邊多人靠人事入幼稚園嗎?
樓主: phoebewong123
go

身邊多人靠人事入幼稚園嗎? [複製鏈接]

回覆:Busybody! 的帖子

引用:講件真人真事我朋友個老爺.+識得某一線名幼

原帖由 寫我心中話 於 13-12-10 發表
講件真人真事

我朋友個老爺. 識得某一線名幼校長, 是幾十年老友
我聽過有學校因識人而唔駛面試,填張form就咁收咗,識人真係好過識字呀!

Also, we have to keep in mind that education is basically a business now.

回覆:身邊多人靠人事入幼稚園嗎?

每個人都係為咗自己子女O既學業, 識人O既話入到無問題, 但要低調D唔好周圍講, 唔係犯罪憎

有就一定有,國際學校,教會學校,商業化學校,間間都有,甚至中學大學,工作上都有。
講真,如果你奶奶係女拔校長,你會唔會叫佢幫下你個女?
但每間學校話得事的人唔多,而且只會幫來往親密的兩三個親友,所以絕大部分學位還是留比公眾考,與其執著幾個關係位,不如做好自己。

poodlema    發表於 13-12-10 14:49

根本無可能公平,兄弟姐妹在讀,父母讀過,宗教原因都考慮在內的話就無公平可言。我聽過內部人說,真正放出來位置比無人事同無以上因素的位置最多三分之一。識人好過識字系不變定律。咩都一樣

回覆 Busybody! 的帖子

外國一樣要靠關係同人事。。沒分別

引用:每個人都係為咗自己子女O既學業,+識人O既話

回覆:NanaHappy2011 的帖子

引用:其實聽唔少,亦都真係識幾個人因為咁入名校

其實識人向來著數D, 但我亦聽我朋友講開, 識朋友係某幼稚園的老師, 朋友個仔考明年N班的, 但老師後來都同我朋友講, 已有幾個位係咁樣預留左比校長/老師的朋友...好似同我朋友暗示未必預留到位比佢個仔咁...

甘多人去搵牧師修女寫信你又有何看法呢,我都唔識人,但遊戲就系甘樣玩。。無辦法也控制不到

我唔系講這單,這個帖我無看過,我只系知道吾少人會做姐

回覆:NanaHappy2011 的帖子

可能系proud of 有人事吧。。我無去理解呢個,因為呢個唔系我所關心的,我們應該去關心點樣去盡力玩好呢個遊戲,前提系規則系我們改不了的

醒目開學勳章 貢獻勳章

我身邊聽過幾次,以為自己有人事,但最終入唔到
又聽過識裡面嘅人,臨開學先申請插班,職員講明小朋友得先入到,唔得嘅就寧願收少個,最終佢入到~
恐龍家

回覆:身邊多人靠人事入幼稚園嗎?

吾只幼稚園,小學同中學都係一樣,世界就係咁現實

siukeung37 發表於 13-12-10 16:27
吾只幼稚園,小學同中學都係一樣,世界就係咁現實
This is the unfortunate and sad truth.
‹ 上一主題|下一主題