用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友ADHD,回顧及展望
樓主: max00mini
go

小朋友ADHD,回顧及展望 [複製鏈接]

有關腸漏嘅參考書其實可以喺商務、Little giant 揾到,書名可以去EK特殊教育揾到。

回覆:Letter_lalaland 的帖子

Thx

關於腸漏,在網絡上看過一些資料,大多數來自台灣,iherb圖書館亦有提過!
其實徴狀相似,吃了益生菌後,改善一些!
書,就冇睇過!多謝提供書的資料!!

引用:Quote:原帖由+babieblue+於+13-12-11+發表

引用:Quote:原帖由+max00mini+於+13-12-12+發表

原帖由 eerr 於 13-12-18 發表
請問孩子食左幾耐?還有固執情况嗎?有冇話要食幾耐的?
因為我見香港其中一間網上食物店,話到小朋友及孕婦都可以食用,所以自己先試!
如果你想你有多D資料,強烈建議,打去香港D舖頭問清楚比較好!
固執情況:好難形容比你聽,言語妥協,行為上卻要堅持!

引用:Quote:原帖由+eerr+於+13-12-18+發表請問孩

max00mini 發表於 13-12-18 10:44
因為我見香港其中一間網上食物店,話到小朋友及孕婦都可以食用,所以自己試!
如果你想你有多D資料,強烈建議,打去香港D舖頭問清楚比較好!
固執情況:好難形容比你聽,言語妥協,行為上卻要堅持!

溫馨提示: 有時有啲店員自己賣緊乜嘢都唔多清楚,主要都係靠啲客人自己噏,用法同用量亦多是道聽途說。大人用嘅份量可以同小朋友嘅份量可以相差好遠,就算同年紀但身材重量症狀不同嘅小朋友嘅份量都唔一樣啦。

食落肚嘅嘢,要問清楚、睇清楚,特別係補充劑,都唔可以掉以輕心隨便食,問你自己認為信得過嘅專業人士(對GFCF有認識嘅醫護人員,起碼開明小小知道除咗打針同食西藥以外有其他方法幫有特殊教育需要嘅小朋友,中醫師、自然療法、順勢療法),睇書、上網揾資料亦係另一個選擇。

試新嘢係好,但唔好亂咁試,藥石亂投,大人小朋友都辛苦。

發 up 瘋完畢

p.s. 我無相關人士資料提供。

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+13-12-19+

原帖由 Letter_lalaland 於 13-12-19 發表

max00mini 發表於 13-12-18 10:44

多謝回覆!
我都有此憂慮!
所以睇左好多資料!
食利他能,已食到冇乜藥力!
食完又燥,又冇胃口,又瘦!反正如此!
所以,把心一橫!
改善小朋友體質做起!

回覆:小朋友ADHD,回顧及展望

http://www.dama168.com/site/?page_id=2475

‹ 上一主題|下一主題