用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV真心分享
樓主: siufung
go

KV真心分享 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+14-05-07+發表我小

原帖由 ozoz 於 14-05-08 發表
今朝見到鄰居k3男孩,即刻問下派卷程序,佢都話先派4份100同學,有大禮物例如直昇機,之後3份卷100,派到最 ...
嘩!直昇機!佢個班主任好豪喎!

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-08+發表今朝見

原帖由 bbalau 於 14-05-08 發表
嘩!直昇機!佢個班主任好豪喎!
個男仔一講直昇機,雙目發光,好想擁有

回覆:KV真心分享

小女k1課程去到尾聲了,仲有不夠個多月便升K2!
只能對kv讚、讚、讚!
我超懶媽,極少同小朋友溫習,但幾次考試全部4科(中英數常)都全100分!老師居功不少!
而且以我女不自律的性格,也能自覺做功課!
真心多謝kv!

回覆 siufung 的帖子

不能同意更多! 而且我驚訝發現佢話做完交卷係舉手老師過嚟收,唔駛出聲叫"我做完啦"! 發問前亦要舉手! KV真係有辦法! 而且我小朋友係話其他興趣班唔上都要番KV,可見佢真係好鍾意學校! 而且近來成曰話要寫字比我睇! 數學亦教得好好,佢會話"Five is bigger than two; Eight is bigger than five ....." etc; domino 係點畫,多過5就要割開一半畫! 所以我覺得小朋友學到好多嘢而唔需要家長幫忙!

讀KV係可以有真真正正的週末親子時間。不必為親子功課大費周章。

引用:回覆+siufung+的帖子 不能同意更多!+而且

原帖由 smile_w99 於 14-05-15 發表
回覆 siufung 的帖子

不能同意更多! 而且我驚訝發現佢話做完交卷係舉手老師過嚟收,唔駛出聲叫"我做完啦"!  ...
How old is your child? Also K1?

picture 發表於 14-5-15 13:11
How old is your child? Also K1?
Yes, K1

There are always rumors about KV, like tonnes of homework ~ takes an hour to finish homework, unfriendly teachers, kick out of the school etc. only real users know the truth.

引用:Quote:picture+發表於+14-5-15+13:11+How+o

原帖由 smile_w99 於 14-05-15 發表
Yes, K1

引用:There+are+always+rumors+about+KV,+like+t

原帖由 bb8608 於 14-05-15 發表
There are always rumors about KV, like tonnes of homework ~ takes an hour to finish homework, unfrie ...
贊同!功課得兩版,15分鐘完成。老師對於小朋友,不是害怕的對象,而是敬愛和尊重,佢地唔會話驚老師,只會話想老師開心……
Kickout未見過,聽過有小朋友跟不上,老師提點,印製d輔助教材比家長跟。
當然,如果off得太遠自己都應該想辦法……

引用:Quote:原帖由+bb8608+於+14-05-15+發表Ther

原帖由 siufung 於 14-05-16 發表
贊同!功課得兩版,15分鐘完成。老師對於小朋友,不是害怕的對象,而是敬愛和尊重,佢地唔會話驚老師,只會 ...
學費貴嗎?

引用:Quote:原帖由+siufung+於+14-05-16+發表贊

原帖由 picture 於 14-05-17 發表
學費貴嗎?
2014/15 年度 3200 x 10 期

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-05-17+發表學

原帖由 lemonwegrass 於 14-05-17 發表
2014/15 年度 3200 x 10 期

picture 發表於 14-5-17 10:33
而且今年加學費之前,佢地好似無加學費10年啦!呢個都係我當初揀佢嘅原因!我覺得佢係一間真心辦學,唔係唯利是圖嘅學校!

引用:Quote:picture+發表於+14-5-17+10:33+抵而

原帖由 smile_w99 於 14-05-17 發表
而且今年加學費之前,佢地好似無加學費10年啦!呢個都係我當初揀佢嘅原因!我覺得佢係一間真心辦學,唔係唯 ...
係,足足10年維持$2477x10期,雖然我一成為用家就加价,但$3200,應該全九龍塘非學券中最平!之前加學費比報紙大字標題話Kv大幅加三成幾,真不公平,其實加完咁大幅度先$3200,仲要請左net。每年除學費外只有每年約$2200的書簿費,$0雜費,邊度搵?

引用:Quote:原帖由+smile_w99+於+14-05-17+發表

原帖由 siufung 於 14-05-17 發表
係,足足10年維持$2477x10期,雖然我一成為用家就加价,但$3200,應該全九龍塘非學券中最平!之前加學費比 ...
係$2447

KV既超值且有實力

回覆:siufung 的帖子

我只知如KV有小學及中學...我一定俾小朋友去讀...試問有邊間學校可以不用家長跟功課而不用補習而小朋友真的在學校學會而最重要不但學會還會懂得運用呢...小兒已經小一...就快升小二...他到現在還能記得及運用KV所學到的...真的令我這個家長很驚訝...只要他開小學...就算貴過男女拔我都會俾小孩去讀!  我充心感激KV的校長丶主任丶老師及所有工作人員!

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-5-18+14:29+編輯+\

原帖由 宏心 於 14-05-18 發表
"定"的定義不是呆、唯命是從……有好多小朋友訓練有素,一埋位自動波做對所有野,但仍不獲取錄。原因是老師識分辦誰是自發的表現,誰是机械式的表現。kv要的是有禮(自發),自信但聽從指令,可自行發揮但要點到即止而非天馬行空不受控……
識有人哭住入去都正選收左,因老師明白三歲小朋友在陌生環境哭是很正常,但坐下經引導後能發揮水平便可……當然,哭全程或失曬控便冇咩机會了……

‹ 上一主題|下一主題