用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV真心分享
樓主: siufung
go

KV真心分享 [複製鏈接]

多謝分享。

回覆:KV真心分享

我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓主,KV在我心目亦是最好的Kindergarten.

引用:多謝分享。

原帖由 vineslam 於 13-12-17 發表
多謝分享。
不用客氣!倘有機會做同學,你可親身感受一下!·

引用:我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓

原帖由 gotgot 於 13-12-17 發表
我兩代用家,兩個小朋友都系讀KV,好認同樓主,KV在我心目亦是最好的Kindergarten.

...
是的!能成為Kv學生,實感小女萬幸之至!

siufung 發表於 13-12-17 16:46
不用客氣!倘有機會做同學,你可親身感受一下!·
我也期望呢。

KV也有主題教學、小組活動、小小科學實驗. 我沒有了解詳情. 小朋友和老師自行準備, 家長沒有參與過程.  可以咁講, 如果家長係很渴望參與小朋友的幼稚園活動, 這種家長是不會選擇KV. 所以KV家長也不能給很多資訊.  KV家庭應該多數是十分十分信任學校, 交小朋友到學校, 跟著學校指示行, 不會給學校太多意見,
~easybring~

引用:+本帖最後由+easybring+於+13-12-18+13:50+

原帖由 easybring 於 13-12-18 發表

KV也有主題教學、小組活動、小小科學實驗. 我沒有了解詳 ...
沒錯!家長參予很少,但家校溝通良好!只要家長問得出關於孩子的事,老師都答得出。實在驚嘆老師的細心,全斑30幾個小朋友,也能照顧週到!明白有些父母喜歡積極參予,Kv便可能不大適合了。不過曾見過一些朋友,爲其K1生合做親子Project,爲了不比下去或爭奪優異獎,大費週章巧奪天工,花費無數精力時間;但偉大製作背後,當中孩子參予又有幾多?Kv爲家長“省下“的時間,間接給予父母更多純親子的機會。其實換個角度也是另一種得著!

回覆:siufung 的帖子

非常同意。我們的親子勞作是9x9由孩子造的,我只用口提點意見及提供材料,雖然外人眼中,手工粗糙,但孩子極欣賞自己的創意,我作為家長從不覺得這樣不可見人,因為試問對一位幼稚園學生有何要求呢?

好多謝各位用家既分享!

小兒係十一月細仔,今年無緣報KV⋯我原本係無最心儀既學校,但經過今晚我遇到兩兄弟,令我好希望小兒可以讀到KV!

仔仔快將歲半,好喜歡到會所玩,但大多數小朋友比佢大,我發現即使係五、六歲既男或女孩,好多都好霸道,唔同我仔玩唔緊要,連自己放低左既玩具、滑梯,都霸住!我睇過篇文章,小朋友二至三歳唔讓人係正常,但四歲以後就應該識分享,尤其係公家既野!

今晚遇到兩兄弟,哥哥K2,細佬N班(going to be KV K1),兩個都玩得好開心,但都好gentle, 冇大聲喧嘩,亦好愛疼玩具。佢地原本在玩具屋玩,自成一角,仔仔走埋去,哥哥好nice, 不如弟弟由呢度入啦⋯亦好有禮貌同細心,不如我用張櫈擋住條電缐,等弟弟唔會攞到⋯

家教當然重要,但上述既情況,友人在另一區有好類似既經歷!

我甚少同其他家長們搭訕,亦忍不住問他在那兒返學!really impressive!!!

希望仔仔有幸做佢地既師弟!

Academic is important, but attitude and personal development is on top of the list!!! I hope my son can be gentle and mature!!!

sorfamama    發表於 14-5-13 13:51
Sso2011    發表於 14-5-4 09:14

引用:好多謝各位用家既分享! 小兒係十一月細

原帖由 dragonwarrior 於 14-05-04 發表
好多謝各位用家既分享!
真心祝你成功入到kv, kv面試要小朋友好定的,good luck.

引用:回覆+dragonwarrior+的帖子 個人認為校風

原帖由 LittleCowCow201 於 14-05-07 發表
回覆 dragonwarrior 的帖子

個人認為校風有某程度影響,但家教佔比重更大更重要!
嘩!真係好極端,佢爸都好特別⋯

不過有D小朋友好醒,學校一個樣,屋企另一個樣,好似精神分裂咁,老師都可能被佢騙到

引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

原帖由 siufung 於 13-12-10 發表
傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、小朋友是書呆子缺活力、軍訓模式...
小女讀了這幾個月,令我完全 ...
朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後無100分同學會喺堆cheap禮物入面拎一份,其他同學掌聲鼓勵佢地下次做好d。由高分派起亦係有d津小做法。好唔好見人見智,各人睇法不同。朋友覺得好好,因為自己女次次100,而且可以鼓勵其他同學,自己不要自滿,亦可以預習下小學模式,但有d同學因此感到壓力,測默考會喊,甚至邊寫邊喊,我不是用家,唔知多唔多人喊。

引用:Quote:原帖由+siufung+於+13-12-10+發表傳

原帖由 ozoz 於 14-05-07 發表
朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後 ...
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵其他同學加油。但有D老師派咗卷,一句都冇講邊個考得好。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-07+發表朋友女

原帖由 bbalau 於 14-05-07 發表
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵 ...
I see,可能每位老師做法不一樣。

ozoz 發表於 14-5-7 23:05
朋友女讀KV k2,整體滿意。派測驗會由4份卷100分同學開始派,亦得到最大禮物,之後3份卷100,如此類推,最後 ...

Really?!!!
Never heard of such a thing, I'm also 兩代用家. Other parents I know never spoke of this either.

我都無聽過,但我覺得其實即使吾係100分,都應該要讚賞,instead of 咁樣喎

回覆 siufung 的帖子

support

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+14-05-07+發表朋友女

原帖由 bbalau 於 14-05-07 發表
我小朋友沒有因為測驗考試100分而拎過任何禮物回家,相信是個別老師做法。有D老師會公開讚同學考得好,鼓勵 ...
今朝見到鄰居k3男孩,即刻問下派卷程序,佢都話先派4份100同學,有大禮物例如直昇機,之後3份卷100,派到最後無100,無100 拎d無乜用玩具。我問佢有冇拍手鼓勵無100同學?佢話有嘅。我問佢有冇同學考試時喊,佢話有,有一個。可能咁啱我朋友k2女同呢個鄰居k3仔同一老師,所以做法一樣呱。呢d係做法嘅一種無對錯,有人喜歡有人唔喜歡。

小兒K1,覺得學校老師務實,不打擾家長,小朋友全部學自理,非常好!

‹ 上一主題|下一主題