用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV真心分享
go

KV真心分享

傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、小朋友是書呆子缺活力、軍訓模式...
小女讀了這幾個月,令我完全放下疑慮...我眼見(每日接送)老師超有愛心耐性、嚴中有慈,對小朋友好有辦法。夲人因家事請假超過一個月,校方雖不支持因病以外請長假,但仍體諒原因,校長主任主動與本人面見了解,並提供最好的支援,讓小朋友在缺課期間可跟貼進度,並於復課後可重新適應銜接!
最重要小朋友返學後由“性格女星“變爲有禮重紀律,每天熱愛上學....班中30幾個小朋友,老師可每一注視,因應不同性格誘導施教。以用家身份說,我無悔選了此校!!
利申:小女K1,絕非打手!

Thank you for your sharing!
May I know if you feel KV suits shy children? As i m worry that its teaching style make shy children even more shy!

引用:Thank+you+for+your+sharing!+May+I+know+i

原帖由 HC-Mum 於 13-12-10 發表
Thank you for your sharing!
May I know if you feel KV suits shy children? As i m worry that its tea ...
眼見班中乜類型小朋友都有,絕非全部乖巧型(小女已是)...放心,老師會因才施教,過活躍或過靜的會作不同調校..我好驚喜返學不足一個月老師已大致摸清小女性格,再因之而教導...
怕醜型會被多鼓勵,他們會有show and tell鼓勵小朋友自我發揮,培養他們的自信心...

引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

原帖由 siufung 於 13-12-10 發表
傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、小朋友是書呆子缺活力、軍訓模式...
小女讀了這幾個月,令我完全 ...
完全有同感。我家仔仔超active, 之前曾非常擔心仔仔能否適應,又驚佢被label為曵學生。估唔到KV老師咁有方法可教到仔仔,而且真係嚴中有慈,老師係用好鼓勵嘅方法和很懂得用小朋友喜歡嘅語言黎教導,教學方法和經驗明顯比仔仔PN(另一間九龍塘熱門學校)嘅老師優勝好多。而且我每日接送,有問題隨時問老師都好樂意答,老師亦主動講小朋友在學校發生嘅問題。總括而言,仔仔好開心,我亦非常滿意。本人都絶不是打手,只是真心分享。

回覆:KV真心分享

我也是KV用家,在BK好少KV家長會share,因為KV已被標纖為谷丶死板丶英文差。根本share乜都無用。只有用家先會知道KV的好處!他們不會看到老師多麼的有經驗和愛心,老師的turnover低對子女的好處!好應同上述2位用家的真實分享

是的~KV家長很低調,所以我只能從很多'傳聞'中了KV. 多謝各位分享!

請問讀KV的小朋友在學術上多會要補英文對嗎?在小一面試有支援嗎?考私校直資表現如何?小朋友尤其K2,3會很大功課默書壓力嗎

多謝各家長提供寶貴意見!

引用:傳聞中Kv冇家校合作、少透明度、狂谷死板、

原帖由 siufung 於 13-12-10 發表
小女讀了這幾個月,令我完全 ...
絕對應同,不是外面所講的乜都無,一年有六次生日會,不覺得很谷,相信只有用家先感受到😃

樓主及其他 KV 家長,我聽聞 KV 很注重小朋友在開學前是否已戒片。請問他們如何處理未戒片的學生? 謝謝。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:HC-Mum 的帖子

我也想知多點, 讀KV的英語oral是否稍遜?聽人説KV的孩子的確好乖,但presentation skills 好嗎?

唔知有冇用家棄民生而取KV? 可否分享下?

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

排洗都好密,小朋友大家一齊去vv,好快就適應。不要擔心!

Mrs.Luckycat  Thanks   發表於 13-12-10 13:26

見到呢個post真係開心,因為好少有KV用家分享! 我都係K1用家,好同意以上comment! 老師真係好有辦法去教小朋友! 小兒係活潑好動型,老師有同我講上堂佢唔留心會用乜嘢方法去處理! 由開學至今,班主任打過好幾次比我,有時係跌親,有時係有d細節我無留意到(e.g. 小兒無把恤衫下面紐扣扣落短褲仔),所以我覺得老師好細心,亦好有經驗! 並唔係傳聞中古板嚴肅! KV亦著重小朋友自律、自理,番到學校要自己攞手冊出嚟放老師枱面! 食茶點要自己除隻杯(K1隻杯係扣响書包面)同扣番隻杯落書包!
至於英文應該係大家担心既間題! 其實佢地每日都有40分鐘英文堂,只係一星期只有一堂係NET上! 我覺得仔仔响吸收上快咗(佢之前係英普PN),可能母語始終易上手! 佢依家特別喜愛讀字咭,認中文字十分好,亦十分有興趣! 又經常唸兒歌比我聽。唔止中文,仲有英文兒歌! 所以我十分滿意,英文如果家長有要求特別係oral,可以外補! 始終每間學校都有長短! 但我覺得KV嘅長多過短好多!
至於要家長參與嘅活動係真係無! 不過佢地校內係有好多活動如運動日, 參觀,畢業禮等等,只係無比家長參與! 但有好多家長會自己搞,咁都好呀,唔駛成曰請假! 而老師又可以專心教學!

KV經常被說缺乏「家校合作」。其實,家長有心的話,抽時間去學校接送,可以接送到課室門口,同老師傾談,用眼看看孩子上課前的準備。這種「家校合作」不俗啊!

另外想補充,KV嘅admin真係好好,好有效率! 只係收生都感覺到佢係以家長為本! 完全唔駛排隊! 注冊都唔駛特登請假! 所以我都慶幸上年我無因為pm offer而放棄,最後仲轉到am, 連校車都幫我地自動轉埋!

我是KV用家,小朋友讀K1,很少發帖,但眼見大家對傳聞中的KV有誤解,不得不分享一下用家感受,極同意上述意見。

小朋友現讀K1,就開學幾個月以來,有以下感受︰
1) 中文強︰能掌握小朋友學習方法,小朋友對中文的興趣加強了很多,而且極著重建立閱讀習慣,每2星期會有三本中英文書藉借回家看,而課堂亦有閱讀時間。
2) 自理紀律強︰有效訓練小朋友自理能力及紀律性,要求小朋友自動自覺交手册,排洗,收放書包,自理茶點時間,守規則,近來回家會自己要求洗手巾盒,話老師說小朋友大個仔,要自己洗手巾,自己放茶點。
3) 學術強︰返了2個多月已經有測驗,有中英數常識,學習模式肯定與小學接軌,而測驗內容生活化多元化,可見學校重視各方面發展。學校不會事先通知家長測驗,所以雙職父母非常適合,小朋友不需要家長温習,測驗成績也很好,學校確實令小朋友能夠掌握課堂知識。
4) 自動自覺︰老師會教導小朋友自己回家做功課,書本有練習要做的要自己提出,會主動向父母交代課堂內容及通告,返學安排等。
5) 行政強︰無得彈,反應快而準。
6) 老師好︰教學經驗豐富,流動性低,好有愛心及耐性。

至於有一般的意見如KV英文較差,這是事實,因為學校重點放在中數,確需要在外補習一下英文,而好谷好死板,其實一D都唔谷,我相信功課都比其他名校少,只不過一星期1至2份功課(不計書本入面的練習,因為老師沒有要求一定要做),而對於較靜/較活潑的小朋友是否不適合,老師其實很能夠觀察到不同小朋友的需要,眼見班內什麼性格都有,而老師亦會多鼓勵較靜的小朋友回答問題或示範,其實返學都係三小時既事,很多性格問題應靠父母自己培養。

引用:+本帖最後由+siusiufun2010+於+13-12-10+17

原帖由 siusiufun2010 於 13-12-10 發表

我是KV用家,小朋友讀K1,很少發帖,但眼見大家對傳 ...
Written English is not bad actually. It's true that students lack opportunities to speak in English with foreigners at school.  Most students need to sign up extra English courses to strengthen their communication in English.

fc926  Agree, In fact, their spelling skills are trained to be very good too, especially useful in primary school life.  發表於 13-12-10 17:59

回覆 siusiufun2010 的帖子

聽好多用家講都話KV 可以TRAIN 到小朋友返到屋企自動自覺報告功課呀, 通告咁, 其實有無小朋友係跟唔到呢?我有少少擔心自己個小朋友會變成成日欠交成日做漏野個個!

THANKS

引用:回覆+siusiufun2010+的帖子 聽好多用家講

原帖由 steveppc 於 13-12-10 發表
回覆 siusiufun2010 的帖子

聽好多用家講都話KV 可以TRAIN 到小朋友返到屋企自動自覺報告功課呀, 通告咁,  ...
My boy remembers majority of things teacher requests him to do/bring. Sometimes forgot, but we have class whatsapp group with other mamas, so we can still remind each other

引用:那麼KV是否一定收有錢家長,低下階層不會收?

原帖由 rysu0002 於 13-12-10 發表
那麼KV是否一定收有錢家長,低下階層不會收?
絕對不會,本人只是一般普通百姓,爸爸一般階層,媽媽全職母親;絕非有錢人。以每月$3200之合理價來講(十年冇加,舊年先加左,但加添了net),學校本身的辦學宗旨不在“財“,所以零商業味。Kv收生出名不偏倚,著眼學生整體表現,而並非家底。另一post有媽咪稱已知會校長級別人士通融,依然不獲取錄...

rysu0002  但爸爸能擔起頭家也不易喎, 但真的太多人說幾間名幼包括KV都是看地址看職業,  發表於 13-12-11 10:32