用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 基真有學生墮樓?
go

基真有學生墮樓?

回覆:基真有學生墮樓?

回覆:基真有學生墮樓?

大家唔清楚件事, 不宜評論..

回覆:基真有學生墮樓

校方點解會咁做呀?

引用:學校只會call+st+John而唔打999+ +

原帖由 hin080908 於 13-12-09 發表
學校只會call st John而唔打999
真係神奇!跳左樓都搵st john 救?!

引用:Quote:原帖由+hin080908+於+13-12-09+發表

引用:Quote:原帖由+invest+於+13-12-09+發表真係

原帖由 hin080908 於 13-12-09 發表
Sorry, 其實我唔知,但我見有家長話st John 同白車都有到,我想了解下

我仔下學年會係基真學生,如有誤導 ...
基真:學生受傷先召聖若翰救傷隊是一貫做法香港電台 - 8小時前
一名11歲小五女生早上在荔景中華基督教會基真小學,從5樓墮下,傷重不治。

副校長高婉華說,平日上課前安排學生在操場看圖書,但今日校外有旅遊巴冒煙,所以特別安排學生返回班房看圖書,墮樓女童班房位於5樓,有老師在樓層當值,今早接近8時,當值老師發現女童墮樓。

被問到事發後,校方是否先召喚聖若翰救傷隊,高婉華回應,有學生受傷先召喚聖若翰救傷隊是校方一貫做法,至於做法是否導致延誤救援,她回應聖若翰救傷隊與救護車是差不多時間抵達。

校方說,墮樓女生文靜聽話,學業成績中等,事前無接觸過駐校社工及心理學家,校方事後已和班主任跟進事件。校方又說,有部分學生情緒不穩,校方與教育局安排心理學家及社工輔導,學校已在班主任課向學生解釋事件。
5 則留言

點解不見校長出來說話?

hin080908  呢點我都覺得奇怪  發表於 13-12-10 10:07

Calling St John instead of ambulance??
Usual practice as said but was common sense even used??
Critical thinking, logical thinking and common sense are so important nowadays.
The fact that both the ambulance and St John arrived at the same time cannot logically justify that the decision to call St John instead of ambulance was safe and correct!!
We want our children to learn critical thinking, logical thinking and common sense by going to school. We want them to be safe too.
So sad that this happened ;(

hin080908,
No need to apologize to us. You did not do anything wrong. You did NOT mislead anyone.
We all understand that the information from the newspaper or media for that matter is not totally accurate relfection of the truth. However, we can still express our opinion and in fact this is how improvement can be made in the school and in our society as a whole!

回覆 hin080908 的帖子

副校長已經承認咗, 你冇誤導

回覆:hin080908 的帖子

Hopefully the school will learn.

hin080908  they should learn the lesson  發表於 13-12-10 10:28

校長放假了?

我今朝有去過學校, 有見到校長的~

我小女讀緊一年班。學校做法有冇問題我唔加以評論,而學校解釋係因為最初以為小朋友係暈了, 因為冇血。 所以CALL ST。 JOHN。  我地唔係現場, 所以唔應該評論。

我小朋友讀得開心, 老師都OK。 呀女係鍾意返學的。 我之前有問過呀女會唔會想轉校, 佢話好鍾意依間學校。 

依件事上, 我只希望小朋友安息。 出面唔好再係網上OR新聞出埋D唔係事實的報導。 因為好影響校內小朋友心情。 而D記者唔好再偷入學校嚇親D小朋友。

回覆 sammilcm 的帖子

唔係啩....記者偷入學校......
哩個先係真正影響學生喎!

sammilcm  係呀, 我地班有個爸爸見到捉番佢出來重鬧佢, 你影還影, 唔好入去嚇到D小朋友啦.  發表於 13-12-10 12:07