用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有vs王錦輝
樓主: iris.shuen
go

蔡繼有vs王錦輝 [複製鏈接]

回覆 iris.shuen 的帖子

樓主決定了未? 可以說說你的想法嗎?

Christi 發表於 13-12-10 12:53
讀四年大學幾好呀,大學生活是領悟/思考/體驗的,四年好快過,所以要好好享受,諗吓自己呢個人,想吓何去何從,  ...
同意, 我都同你一樣睇法.
不過每件事總有好同唔好, 反過來說亦可以話少一年大學生活但多了時間去試其他生活體驗 (我老公同我傾呢個問題時既意見) ,到時等孩子自己選擇啦.

Mukchilee 發表於 13-12-10 13:15
不如你先諗吓你小朋友要什麼樣的教育? 你又認為什麼是你心中的[教育]? 學位, 考試成績是不是等同教育? 要理想還是要現實? 先諗清楚然後再決定吧???
支持這位家長的意見.
升大學是重要, 但學習過程是否更重要呢? 到底想孩子係呢十幾年學d咩呢?

不過我想補充一下, CKY Year 1-10 都唔係IB 課程來的, 只是year 11-12 先係IB.
如果追求一條龍IB 課程, 維多利亞會比較0岩.

回覆:四隻貓 的帖子

In the current competitive world, an undergraduate degree is a basic admission ticket. Therefore, considering a 3-year degree programme in UK with 1 year master degree could be a good choice. That 1 year master could be completed either in UK or HK.

tocheung 發表於 13-12-10 14:28
In the current competitive world, an undergraduate degree is a basic admission ticket. Therefore, co ...
我老公就係同你一樣睇法.佢覺得0甘樣實際好多.
佢話我果d想法係浪漫主義...

CKY Year 1-10 雖然冇攞 IB accreditation, 但係佢哋係用 IB approach 去教!校長強調呢個做法係想慳錢,因為12年都攞晒 IB accreditation 係好貴架!

回覆:蔡繼有vs王錦輝

cky

回覆:gccng0 的帖子

2014,我知道WKF冇IB,我只是想問CKY的,想了解下IB後留港入U率,因會影響是否選擇CKY

回覆:ngtak 的帖子

是,請講講你的看法/意見

謝謝各位家長的意見,但我還未作出決定,隨了IB外,可否講多些兩間學校的優點缺點呢?我喜愛着重訓練小朋友的思考能力,解難能力,樂於學習,那所較適合呢?先感謝你們的意見

考慮標準:

1. 讀了蔡繼有,很難中途轉一線傳統學校;換言之,你要在學費(蔡+海外留學)和其他方面做好準備;
2. 中文和數學較傳統學校教得慢,如果你不接受,就要想想怎麼補救;
3. 蔡的功課較少,所以是「愉快學習」,這究竟是優點還是缺點,視乎家長的價值觀,和小孩的性格;
4. 通過 non-JUPAS 入本地大學,以後會更難還是更易?

一般意見認為,從傳統學制轉(接近)IB 易,從(接近)IB 轉傳統學制難。

樓主可以直接問下兩校家長,了解下功課類型、學習情況、更細微如學校行政、PTA、多唔多家長會、有無觀課安排等,始終一讀就多數十二年,了解細緻一點會比較好。

我知道曾經有cky學生小學轉左去傳統名津,之後適應完全無問題。其家長曾在EK分享。亦有cky學生考到某41網名男校中一。

很多傳統名校小一就要學小二野,如果一間學校要求學生係小一學返小一野,是否代表教得慢和淺呢?

功課應該重質定重量呢?愉快學習是否表示不用用功呢?學習係天性,點解學習一定要pain先有gain?大家有無體驗過努力學習之後帶來既樂趣同成功感?

最後都係回到老問題. 大家覺得教育同學習既意義同目的係咩呢?

sze0203    發表於 13-12-11 13:46

tocheung 發表於 13-12-10 14:28
In the current competitive world, an undergraduate degree is a basic admission ticket. Therefore, co ...
還有一個看法,請教大家點睇.

有朋友提過,如果打算在高中階段已安排子女留洋, 即在外國讀完高中再升大學, 那麼之前在香港只需找一間可以保持英文水平的學校讀書就可以了,毋須交那麼多學費去讀CKY... 若有這安排,那麼WKF 也該是不錯之選? (學費相對較平+可keep到英文水平+反正不會在香港考DSE/IB )

四隻貓 發表於 13-12-11 00:29
樓主可以直接問下兩校家長,了解下功課類型、學習情況、更細微如學校行政、PTA、多唔多家長會、有無觀課安 ...
同意啊, 為什麼學習必定是no pain no gain? 講緊小學階段. 小朋友不是天生愛學習的嗎? 在幼稚園階園,他們開開心心又自自然然學會了很多東西, 真的是no pain learning. ( Pain不是指不必做功課, 而是指折騰. )

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+13-12-11+09:51+編

原帖由 四隻貓 於 13-12-11 發表

樓主可以直接問下兩校家長,了解下功課類型、學習情況、更細 ...
可否分享CKY家長怎樣看今年的IB成績及學校的對應安排?
我想現有家長應有跟校方討論這個問題…

要留意如何玩 IB 高分遊戲, IB教育的根本意義,不在討論之列:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2349147&extra=&page=1

引用:要留意如何玩+IB+高分遊戲,+IB教育的根本意

原帖由 kkpapa 於 13-12-11 發表
要留意如何玩 IB 高分遊戲, IB教育的根本意義,不在討論之列:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=v ...
But without an acceptable IB score how can students enter universities and pursue their ambitions?

你可以去國際學校forum 睇吓
‹ 上一主題|下一主題