用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學成績一問
go

中學成績一問

其實我想問問, 讀英文中學係咪好難全部合格架 ?

當然不是,科科八、九十分都得。

當然唔係啦, 如果唔合格, 係你本身英文底好差

F.1突然之間科科用英文,要適應也是可理解的,同英文底關係唔係甘大,唔同IS,HISTORY,GEOG的字你會天天用嗎?
不過合唔合格要了解她/他的問題所在,或許她已讀熟,但如果唔識解題目,或者解錯題目,都可能答錯,總之第一次考試,不代表什麼,每個人適應的時間都唔一樣,鼓勵他面對不足是最重要的!

Sasaalan  同意  發表於 13-12-12 11:52

回覆:Kittymummy 的帖子

慢慢適應啦,我阿囡中文全級倒數第五,冇寫錯,係中文呀!其他ok啦,我都要適應吓!

Kittymummy 發表於 13-12-9 15:06
我覺得只要小朋友很努力,要全部合格不是難事,加油!!!

黃巴士  AGREED!  發表於 13-12-10 18:03

肯勤力又搵到讀書方法,及格唔難,但要高分就另一回事了。要一點點天分、能力同答題技巧?小學時目標是升英中的話,明知科科都英文,便要準備準備,唔好等升到上去先見步行步。

黃巴士  AGREED!  發表於 13-12-10 18:02

好看學校出卷,如學校用DSE題目考中一生,想合格都難

唔一定, 可以努力架. 唔好比藉口自己.

預計自己升英中,除英文從小學加強,到小六時外出學英數,升中後適應得十分好,先準備才會有好成績,俾心機

引用:其實我想問問,+讀英文中學係咪好難全部合格

原帖由 Kittymummy 於 13-12-09 發表
剛相反,讀英中英文教授科目比中文科合格率較高,還可以取好成績,中文科差不多全炒,只有普通話合格,英文可能更易表達,寫也容易,他比較懶,但他小學時英文科成績不算好,但可能中文更差

It depends mainly on the family support

回覆:中學成績一問

哦,明白。我亞女S2, so far 全部都合格。不過我見佢平日都冇咩功課, hea hea 地。係英文科要加把勁,因為學校買英文科exercise 係買S3黎做,textbook 用澳洲出版社。

簽名被屏蔽