用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又一次有小學生係學校墮樓
樓主: silvia_ng
go

又一次有小學生係學校墮樓   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

我也情願用唔著 - 相信無人想其他人有事。

但我們要經常帶細路,重要行山,無論是規定與否,我也認為需要考急救牌,我亦在隊內推緊(我真係迫人學急救)!我就比較好彩,只遇過路人在馬路暈低,一次波友斷腳踝及一次波友斷晒前後十字韌帶,其餘都是小朋友流血。不過我有機會在其他導師教急救章時作示範,算是多D機會重温,記得耐D。

我認同紅十字會將急救普及化,多D人識一定有好無壞。但真的希望D人認真去學,唔好搞到知D唔知D,真係會害死人!10年前有個舊同學打打下籃球暈低,咁就過咗身,剩下新婚半年的太太!如果當時在場人士懂急救,事情或可改寫…………多可惜!舊年分隊搞完急救章,負責阿sir曾經詢問各導師是否贊成讓一位肥了骨折包紮的隊員合格?我第一個反對,就是怕該隊員以為自己OK,胆粗粗出去幫人急救,卻做錯程序而誤事。有D嘢可以草率,有D萬萬不可,急救是後者。

另外我真係想學埋野外求生,救埋自己。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

正如所說....已內出血...今日報導....自己看...

"這是思考和經驗"...一般急救書學唔到的....希望您唔好讀死書....

有經驗的醫護人員, 除急救, 還有其它考慮因素....
【太陽報專訊】【本報訊】荔技角中華基督教會基真小學十歲女生羅芍淇日前在校園墮斃,校方被揭捨近取遠召喚聖約翰救傷隊而沒有報警,惹來外界怒轟。該校法團校董會昨開會檢討處理事件,包括報警等程序。校內消息透露,擁有急救訓練證書的副校長接獲有女生倒卧地上後,自行上前將表面無血漬,但已毫無知覺的女生反轉身施以心肺復甦急救,此舉令女生即場吐血,相信是因由高處墮下以致內出血....

我衣個吹水怪魔... 我可能真的 out 了. 要收聲了.

First aid rendered was cpr, my first aid skills was 10 years ago but i remeber have to check for pulse and breathing before commencing cpr. And if she didnt have pulse and breathing, it was not a grey area case and must call 999. Either way, school is accountable.

RIP

個人意見.1.學校沒有風紀和樓層老師站崗.奇怪!2.老師們你學過急救.只在乎頭暈,皮外損傷.唉!你有見過墮樓的形態嗎?但其手腳已屈曲了!可以係小血,因樓層不高.而小童從5樓墮下,衝力不太大.可以是無血但已內岀血!呢個係常識!我無讀過醫護知識.因我見過,我曾好驚.但我好奇.看著整過流程.醫謢人員首先會為這人按下頸部脈博先!其後抬上.....怎會為他/她做心外壓呀!否則吐血啦!難為曾以為救她的老師.佢要情緒輔導!救佢返而害佢!第一時間請打999啦!極無常識的領導層.謝收看!

likim8160 發表於 13-12-12 16:36
我就算學了急救, 遇上緊急事故, 還是會立即打999的, 你失控地copy and paste, ...

其實,這類急救課程真的很皮毛,只是在危急的情形下,在專業救護員來到現場前,對傷者作初步的救助。
我覺得做人要自知自己的能力,正規的救護員,是有專業的訓練和水平,我會信任他們的判斷。
一個 layman,上過下堂,拿急救証書,絕對不應亦不能作重大的判斷。
而事實擺在眼前,那位老師就是作了錯誤的判斷,有學生重傷,但卻沒 call 999 。

垃圾校長

回覆:Daniel-Florence 的帖子

你講呢點,我絕對同意,我也會不斷進修的。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:nintendo 的帖子

其實佢直接叫救護車而無打999,我無異議,原因之前講了。但佢有消防處救護車唔叫反而叫個遠嘅St. John就有問題。好明顯只知跟程序但完全唔瞭解程序的背後理念,不懂變通。

雖然肉眼未必能看出是高處墮下,但如其他師兄師姐所講,只要一檢查/反轉傷者就一定知。未檢查清楚就魯莽地為傷者做CPR就確係離譜!如報道是事實,刑責難逃!

回覆 ting916 的帖子

It does happen that there are no teachers on duty before the class starts...My kid and her classmates always say there is only a prefect in the classroom (or even no if too early).  Even there is a prefect, he /s she is still small for preventing classmates storm out the classroom...

Even for teachers, sorry to say, it's really they finish their education (or some attend the teachers' training school), in fact, it's just students converting to teachers, they are without any experience.  My friends always say students teaching students...

希望個小朋友RIP. 去另一個開心的地方。
現在的小學生唔易做,只因家長們,學校們成日幻想個個小朋友天才, 日日要去攞獎。

剛才同個仔睇oncall 36小時,個仔不停問點解內出血,點解有淤血,suckion 是什麼,點解開刀。咩叫止血。好驚。。唔敢做醫生。我話你救在人會好開心,會唔會開心過食糖。你做醫生幫人咪知。。

有好奇心是好事、不過D垃圾劇就少看D好D LA.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

R.I.P.
‹ 上一主題|下一主題