用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全waiting or rejected 揮手區
樓主: 米仔媽咪
go

全waiting or rejected 揮手區

回覆:全waiting or rejected 揮手區

樓主,唔好傷心,你個B好叻,一定有學校收。我個B,9月尾細B,考10間,得一間waiting,其餘reject,reject果d學校重要乜都肯做,能夠向老師講出完整句子,考到心灰意冷 ⋯

marwai_1030 發表於 13-12-10 17:03
樓主,唔好傷心,你個B好叻,一定有學校收。我個B,9月尾細B,考10間,得一間waiting,其餘reject,reject ...
您可以留意下某D學校, 會收細B, 起碼比較其他學校多, 面試感覺上鬆手D.禾都系9月中細B, OFFER 有2間東區, 1間WC......明年您可以CALL目標學校, 講下有無位放出來.

方二筒 發表於 13-12-9 10:05
我今年幫我囡報左10間幾好既幼稚園, 我估10間都reject的啦, 我之前好天真咁唸 "唔會一間都唔收既", 但而家 ...
禾報左12間, 大包圍, 搏懵

Pls try the baptist oasis , it's a new school since 2012 . They. Emphasis on English teaching environment.. Strongly recommend to try this one for the time being

回覆:hoszechan1 的帖子

截止報名未?

樓主全部報名幼??反而我覺得就算係天才,都要係果10分鐘面試表現得好先有機會收!其實面試基本a~z 1~10顏色形狀,去面試的小朋友大部分都識!當然我唔知收生準則,但我覺得面試未必睇學術上,可能係小朋友係咪happy boy or girl,或合眼源,whatever, 唔一定focus on識幾多!況且面試唔考phonics,老師根本唔知你小朋友有幾多料!
你試下寫求位信去waiting的學校!實有人放學位!

引用:Quote:marwai_1030+發表於+13-12-10+17:03+

原帖由 heidya 於 13-12-10 發表
您可以留意下某D學校, 會收細B, 起碼比較其他學校多, 面試感覺上鬆手D.禾都系9月中細B, OFFER 有2間東區, 1 ...
多謝幫忙,希望快d有消息。

回覆:marwai_1030 的帖子

👍welcome

我個女係6 月b, in 左6間都係全部無offer, 自問有d係in 得差d, 因開頭我地無train 佢任何野, 但後來佢表現越來越好, 但都係無人收, 我都曾經因為甘而喊, 但又唔可以怪阿女, 因佢年紀真的還很小, 只怪自己無怪獸到底, 帶佢去上interview class, 上星期有第7間interview, 我同樓主一樣已經無再帶佢去面試, 感覺浪費時間, 希望我地係明天有人call waiting la , 努力!

heidya  希望在明天  發表於 13-12-11 15:19

我仔仔11月,5間5間都,rejected
你地會唔會遲一年入學?我仔11月,好多人都叫我搵唔到唔緊要,最多遲一年入學

但我個女6月, 點都無可能遲一年

不要灰心!你小朋友已經好叻,其實 waiting 好有希望的,因為為個個都報好多間幼稚園,梗要放棄 offer選一間!係時間問題,可能到出年6月才收到通知!加油

suki224 發表於 13-12-11 15:34
但我個女6月, 點都無可能遲一年
您可以明年春節~4/5月期間主動CALL學校問下, 到時好多家長/學校都定下來攪入學手續, 有冇後備位便會開始明朗化.....您比D信自己同BB, 6月BB一定有學校收, 假如要2ND IN, 到時BB又大個左, 成長DD, 表現自然會好D.

tc001039 發表於 13-12-11 01:22
樓主全部報名幼??反而我覺得就算係天才,都要係果10分鐘面試表現得好先有機會收!其實面試基本a~z 1~10 ...

我都好認同, 學校考小朋友唔一定睇學術,  因為一般要考既野都應該係適齡小朋友都識既野, 只係睇下臨場表現好唔好. 可能好多學校都知好多家長會因為小朋友要面試而去教或者訓練. 有啲什至參加面試班. 所以interview 既時候就會出現好多倒模式應對既小朋友or家長. 所以學校可能會留意小朋友其他性格或者表現以外既野.

每一間學校收生準則唔同, 希望樓主唔好心灰, 可能遲d 會有好消息.

別外都想問下, 你小朋友無讀緊N班, 係咪如果真係無offer 就無K1 讀?

我個8月B,已收6間waiting⋯⋯樓主,一齊加油,要對自己個B有信心,唔開心就一定會,無奈而家遊戲規則係咁,只好等有多個offer既家長快d決定好一間,放番d機會比其他人,皆大歡喜!

我剛又收到reject 了

Dont worry!!

晒命嘅媽媽叻極都只係可以俾呀B讀兩間啫

5/6月大把位會放出來

Nymphkwong 發表於 13-12-9 11:00
我上年幫in N班時都甘情況,所以今年報左30幾間,結果有四間收,同老公商量左留左一個,放反位置出來,明白 ...
"今年報左30幾間" ?!?!  

要俾個叻你

回覆 homs 的帖子

should still be open

please visit their website and check or even call them.

我都要加入....今年報左4間, 2間reject2間waiting....超失望呀!!!