用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全waiting or rejected 揮手區
樓主: 米仔媽咪
go

全waiting or rejected 揮手區 [複製鏈接]

回覆:全waiting or rejected 揮手區

你in K定N?

我今年幫我囡報左10間幾好既幼稚園, 我估10間都reject的啦, 我之前好天真咁唸 "唔會一間都唔收既", 但而家睇個勢係好大可能, 10封rejection letters最好keep住第時等佢大過笑吓佢

引用:我今年幫我囡報左10間幾好既幼稚園,+我估10

原帖由 方二筒 於 13-12-09 發表
我今年幫我囡報左10間幾好既幼稚園, 我估10間都reject的啦, 我之前好天真咁唸 "唔會一間都唔收既", 但而家 ...
我都係咁諗,死唔信一間都唔收,我慢慢開始信

樓主小朋友所識的字母,數字,我囡囡全部都唔識,但都有幾個offer。
我諗學校唔太注重小朋友認識學術上知識,最主要係小朋友主動、有耐性、
有禮貌。
我覺得樓主用咗咁多心機教小朋友,小朋友又好叻叻,唔使太灰心,
寫信去學校求位,一定有機會,等你好消息

我上年幫in N班時都甘情況,所以今年報左30幾間,結果有四間收,同老公商量左留左一個,放反位置出來,明白做家長真係心力交瘁

借這裡呼籲有幾個offer的媽媽,做好決定就好放位, 唔好得waiting or reject mana 苦等

回覆:yumikokwong 的帖子

其實見咁多都無一間問太學術的問題,最多顏色和動物,而我仔仔唔識唱歌( 只可以讀出ABC song 的歌詞)所以識幾多都無用,佢好乖乖坐定定聽老師問問題,會主動 say Hi & goodbye, 會自己收拾玩具亦會回答英文單字,所以見有D JM 講自己小朋友不懂說話也有offer, 本來也有 "無理由一間都唔收"的想法,但現實如此,也無辦法。

回覆 米仔媽咪 的帖子

我覺得你囝囝好叻,我囡6月B好多野都仲未識,加油呀!樓主

我都in到化左, 好多時都係因為你個bb唔係1-5月出生or超大b, 就算勁叻都係唔收。

引用:我都in到化左,+好多時都係因為你個bb唔係1-

原帖由 豬脾 於 13-12-09 發表
我都in到化左, 好多時都係因為你個bb唔係1-5月出生or超大b, 就算勁叻都係唔收。 ...
真係唔明點解D老師咁唔鍾意D細B?又話教而無類。

我都是全waiting,8月b…好彩有n班間幼稚園backup
其實我都唔喜歡睇d 家長post. Xxvsxx,我覺得自己先會最清楚小朋友的性格,適合讀什麼學校,而且報之前唔係心目中有排位,首選是什麼學校,次選是什麼學校,所以應該係有一間放一間,我想大家都是騎牛找馬,但不要做集郵,希望其他家長自律啦
所以我好正面,我覺得5,6月就會call……如果就算冇,都唔緊要,最重要係自己點教小朋友
當然人地會覺得我地係冇offer,所以先咁諗,因為吃不到的葡萄是酸的,所以我自己都係第一次寫出這幾個月來的所感
各位家長,加油,我們要相信自己的小朋友,他們每個都獨特,每個都會有一片藍天

suki224  好感動呀, 好耐無聽過頭上一片藍天了  發表於 13-12-11 11:05
tiggeryyw  我撑你們  發表於 13-12-10 22:10
tiggeryyw  我撑你們  發表於 13-12-10 22:10
tiggeryyw  我都好不喜歡那些VS苦惱既題。SX好定X生好  發表於 13-12-10 22:08

回覆:濼晴 的帖子

想問有位既係咩學校?

回覆:kit0826 的帖子

支持支持正面面對無offer, 大家加油!!

而家讀緊的n班只係屋村的村校,規模較細,一級得1班

我個仔都in咗7間,4間waiting3間reject...
其實佢每次表現都答哂問題,表現ok,每次拆信都話唔收,好想喊、好失望、好氣餒,不過可能真係細b (2011年12月)輸蝕啲...又或者呢個遊戲唔啱細b玩....

當你覺得小朋友Interview 時無問題, 仲表現唔差時...但仍無offer..
可能係父母Interview 時表現出了問題, 你要改善自己Interview skill.
我都係不斷改善or 叫老公去in 吓...我知道超細b好多學校都唔收, 但我仍然會努力!!!!
希望你都會努力..唔好放棄...

你地超細B都咁灰  我一月大B咁點算

引用:唉,前日收到最後一間村校的來信,WAITING+

原帖由 米仔媽咪 於 13-12-08 發表
唉,前日收到最後一間村校的來信,WAITING again, 如果間學校有reject or waiting, 我就會收 reject.  真係 ...
我6月仔仔同你一樣,KV,民生都waiting, 培正亦機會微,最壞打算讀緊既村校升K1其實仔仔已經算幾叻,又表現ok, 不過我又唔係全職媽媽,又唔係住高尚地方,N無家庭

回覆:Vlone778 的帖子

不要灰心!加油!你小朋友好似是在York讀pn,K1可直上啊...
另外遲d一定有人放位,你是1月B機會也較佳的!

我in左5間,1間waiting都冇,宜家都好擔心

‹ 上一主題|下一主題