用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全waiting or rejected 揮手區
樓主: 米仔媽咪
go

全waiting or rejected 揮手區 [複製鏈接]

回覆:全waiting or rejected 揮手區

下年五月學校就要調轉,求我地入去,哈哈,stay positive!

回覆:米仔媽咪 的帖子

你仔仔好叻好叻好叻一定有offer,他有沒有N班直升K1offer?

引用:唉,前日收到最後一間村校的來信,WAITING+

原帖由 米仔媽咪 於 13-12-08 發表
唉,前日收到最後一間村校的來信,WAITING again, 如果間學校有reject or waiting, 我就會收 reject.  真係 ...
睇到有4-5間學校係手既媽媽係咁出post問邊間好,真係好唔開心,難為我地黎的差唔多全部都係waiting,都唔知幾時先有位

舊年我都係in了十幾間,得一間不心儀的聖三一曾肇添有offer,一心想留PN間迦南,又因轉校程序(由窩打老道分校轉總校)有變數未能confirm我學位...
到就來開學也無其他選擇,只能接受聖三一,疊埋心水註冊買校服買書部怎知到7月就開學時,迦南總校給我位,未及歡喜之際又收到最心儀的call waiting...順利9月入讀!
所以不要灰心,好戲在後頭!加油!

咁其實你小朋友好叻叻喎!
係咪時機唔好?如面試時狀態not fit? 唔好灰心,無offer唔代表阿仔能力有問題!加油!

收左2間reject 了,相信將會收多2間reject

回覆:cloudwingwing 的帖子

2 間 reject 小事啦,有五間 reject 的大有人在(本人),等天安排啦

其實收waiting都仲有希望,最慘係全部收reject,連奢望都無份

報道 乜都冇係手既感覺真係好差

引用:Quote:原帖由+米仔媽咪+於+13-12-08+發表唉

原帖由 kayeea 於 13-12-08 發表
睇到有4-5間學校係手既媽媽係咁出post問邊間好,真係好唔開心,難為我地黎的差唔多全部都係waiting,都唔知 ...
其實都唔知點解咁極端,一係就一個offer都冇,一係就多到頭痛!

引用:其實收waiting都仲有希望,最慘係全部收rej

引用:2+間+reject+小事啦,有五間+reject+的大有

可憐天下父母心! 我敢講你仔仔己叻過很多人!小女是9月b,報了9間PN暫時in了2間,有些連in都冇得in,雖然都知道明年會有d位會放出来,但是將來的事誰能保証?現在只恨自己當初不夠多,家人有些仲笑我怪獸,唉…現在等消息的心情仲慘過見工,真的不敢想像

真的不敢想像第時報k1及小學時會怎樣

簽名被屏蔽

樓主,我完全明白你的心情!因為我已經傷心左三年,真係痛苦到冇朋友!
小囡係超細B, 12底出世!出世幾個月已開始報名,由於香港現時的變態教育時代,搞到大人小朋友都好辛苦!
第一年,當我個囡10個月大時,就要去in nursery. 連行都未識行,當然預左唔得,只當熱下身!果然,全部waiting.

第二年,當我個囡1歲10個月大時,嘗試in nursery & k1. 當時我個囡可以完成老師的全部指令,只係講野得單詞,可以講hello, bye bye等,但未識講自己名!最後K1全軍覆滅,N班只有一間村校offer.

今年第三年,我囡已經2歲10個月,再次嘗試考k1做大囡!我唔敢報多,只報三間,自問阿囡面試表現唔錯,但由於太多考生,兩間waiting, 一間未出!我都好傷心失望!
三年了!我已經面對三年的打擊,好心痛!小朋友係越細的時候,差一個月都分別好大!但所有interview都提早大半年進行,而且如果小朋友咩都識,仲使咩去返幼稚園呀??!!
搞到我好唔開心!到底係我的小孩有問題,還是其他小朋友太醒?!最後,當然我的小孩並沒有問題,只係現今香港的教育制度和社會氣氛以及學位供求等等因素而影響到!
相信大家都聽唔少,小朋友表現好好但沒有offer, 小朋友表現一般甚至唔好但郤收左!所以,感覺似抽獎一樣!
只可以講,good luck~~

樓主唔駛灰心, 可以寫信比一些學校求位, 我有朋友只係報有學券的幼稚園就係咁個校長打來比佢話有人唔讀會第一時間收佢個女, 我個仔係7月B, 唔大唔細, 18個月都只係識講唔夠10個字, 報N時都好驚無人收報了十幾間, 好在考了一半就有幾個offer, 可能因為我有報一些專收細B既幼稚園, 而且好多學校明明第一輪出信話waiting, 之後第二輪又話收你, 所以唔好灰心, 到時你又會考慮 XX vs XX啦, 叻既小朋友都去晒龍校名幼啦, 實有位放出來

回覆:kbac 的帖子

五! 同仔仔過咗個開心星期六日,個人心情都開朗D,佢禽晚唔知點解不停講 "我愛你" (普通話)可能睇電視學的,冧死我,而且星期六做錯嘢自己識講 " ma ma, sorry"(之前要提佢,要佢跟住我講)見住佢乖咗,學多咗嘢,越來越覺得D學校唔識寶,呵呵

引用:其實收waiting都仲有希望,最慘係全部收rej

原帖由 WinnieCatCat 於 13-12-08 發表
其實收waiting都仲有希望,最慘係全部收reject,連奢望都無份
以往好少出reject

‹ 上一主題|下一主題